Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

dpasta

glashutte

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od niedawna zacząłem się mocniej interesować zegarkami i przypomniałem sobie że jak byłem mały to ojciec miał zegarek, którym "trzeba było machać" :o

Pogrzebałem w szafach i znalazłem taki oto okaz.

post-30569-0-88027700-1331565586.jpghttp://img526.imageshack.us/img526/9301/dsc0238s.th.jpg

post-30569-0-65975200-1331565588.jpghttp://img695.imageshack.us/img695/6856/dsc0253v.th.jpg

post-30569-0-94945000-1331565590.jpghttp://img210.imageshack.us/img210/3063/dsc0259n.th.jpg

post-30569-0-78070700-1331565592.jpghttp://img121.imageshack.us/img121/5738/dsc0272m.th.jpg

Chciałem zapytać z jakich lat może być ten zegarek, czy jest oryginalny i ile może mnie kosztować zrobienie go i co zrobić.

- Po pierwsze, na 4 zdjęciu zaznaczyłem śrubkę. No więc ona w ogóle nie trzyma i spada ten trybik, od razu "rozładowując" sprężynę.

Czy zegarmistrz dobierze taką śrubę, czy muszę szukać takiego mechanizmu?

- Po drugie jest pęknięte szkiełko, ile może kosztować wymiana.

- Po trzecie - tarcza. Jest w zaskakująco dobrym stanie. Czy potraficie określić czy ktoś przy niej nie grzebał?

Mam koło pracy zegarmistrza, ale nie wiem czy jest dobry, więc chcę określić czy wymienione naprawy wymagają już porządnego fachowca (nie wiem czy ten mój jest dobry) czy każdy da radę?

- Jaki paseczek polecacie do zegareczka.

- no i w końcu ile może być warty po zrobieniu powyższych napraw?

Mechanizm umożliwia dokręcenie koronką i jak zegarek leży i nie spadnie trybik, to przez godzinę nie przyśpieszył ani nie spóźnił, więc jak na zegarek co przeleżał w szafie dobre kilkanaście lat jestem dobrej myśli.

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Majster ktory mial stycznosc z mechanikami, za srubke i szklo do niego nie powinien skasowac wiecej jak dyche.

Temat przenosze do kacika zegarmistrzowskiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troszkę szkoda, że temat przeniesiony, ale sam jestem sobie winien - za bardzo się skupiłem na pytaniach o naprawę.

No ale może i tutaj się wypowiecie co to w ogóle za zegareczek i z czym się go je. Co to za mechanizm, z którego roku, gdzie mogę o nim poczytać.

edit: Znalazłem w googlach 2 katalogi i zegareczek chyba ma kaliber 06-25, ale złoconych tam nie widziałem

edit2: hmm nie wiem czemu miałby mieć kaliber 25, skoro niby jest 26 rubins na tarczy.

Na werku są napisy 74 i 743

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troszkę szkoda, że temat przeniesiony, ale sam jestem sobie winien - za bardzo się skupiłem na pytaniach o naprawę.

No ale może i tutaj się wypowiecie co to w ogóle za zegareczek i z czym się go je. Co to za mechanizm, z którego roku, gdzie mogę o nim poczytać.

edit: Znalazłem w googlach 2 katalogi i zegareczek chyba ma kaliber 06-25, ale złoconych tam nie widziałem

edit2: hmm nie wiem czemu miałby mieć kaliber 25, skoro niby jest 26 rubins na tarczy.

Na werku są napisy 74 i 743

Twój zegarek ma taki mechanizm:

GUB 74 (06-25)

Oznaczenie werku ("kaliber") nie oznacza liczby kamieni, lecz jest umownym sposobem oznaczania przez daną firmę.

Twój zegarek to typowy Bison z lat siedemdziesiątych, z równie typowym (bardzo przyzwoitym zresztą) mechanizmem. Produkowano je w dawnym NRD i ówcześnie cieszyły się poważaniem.

Dzisiaj zresztą również mają swoich zwolenników i ładnie zachowane egzemplarze nieźle się sprzedają.

Wymiana śrubki i szkiełka to drobiazg, natomiast należałoby ten zegarek bezwzględnie oddać do zegarmistrza celem umycia i nasmarowania mechanizmu. Za mycie, smarowanie, regulację, wymianę szkiełka i tę nieszczęsną srubkę nie powinieneś zapłacić wiecej jak 100zł.

Zegarek jest w ładnym stanie. Po konserwacji, wymyciu i wypolerowaniu koperty i dekielka to bedzie bardzo ładny egzemplarz.

Pasek to już rzecz Twojego gustu. Moim zdaniem najładniej byłoby mu na brązowym pasku ze złoconą klamerką, ale najlepiej przymierzyć w sklepie lub u zegarmistrza kilka i wybrać ten najbardziej Ci odpowiadający.

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

No walsnie nieraz wszystko zalezy od prawidlowo zadanego pytania.Stwierdzilem ze glownie chodzi Tobie o naprawe wiec przenioslem,jednak nie ma co sie martwic do kacika czesto zagladaja koledzy z vintage wiec napewno ktos pomoze i pomogl. Natomiast dodam ze nie wzielem pod uwagi czysczenia i smarowania , ktore mimo wszystko dobrze jest staremu x lat przelezanemu zegarkowi zrobic.W zaleznosci od zegarmistrza ceny moga byc rozne jednak tak jak napisal chronofil nie powinno to przekroczyc 100.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.