Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Szadix

Zegar wiszący - RMS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam zegar wiszący z sygnaturą RMS i wygrawerowaną różą z tyłu na werku.

Czy ktoś wie coś na temat takich zegarów? Wszelkie informacje będą bardzo pomocne ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wie, wie. Najwięcej wie taki temat podwieszony powyżej: "Zanim zadasz pytanie sprawdź te linki!"..

Do dzieła...bildmarke_schnekenburger.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, może jestem na tyle nieudolną kobietą, że nie potrafię sobie poradzic z wyszukiwarka na forum, ale jakoś nie znalazłam żadnej wzmianki o zegarach z taką sygnatura. Wiec prosze nadal o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzieki. Jesli ktos wiedzialby cos jeszcze o tej firmie to prosze bardzo o podzielenie sie :) Ja takze szukam wszedzie gdzie moge, ale kazda informacja jest dla mnie istotna w tej chwili.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze źródłami jest problem. W dostępnej mi książce Leksykon Niemieckiego Przemysłu Zegar(-owego)/mistrzowskiego autor zgubił pozycję Schnekenburger GmbH. Są do niej odsyłacze, historia firmy która dała tejże początek (Rupert Amann - 1867 - 1882, wykupionej przez kupca Reinholda Schnekenburgera) oraz tej w którą w roku 1900 się przekształciła (Uhrenfabrik Mühlheim, Müller &Co) - po wykupieniu przez Alberta Müllera, a działającej do roku 1959. Może w najnowszym wydaniu zguba się odnajdzie...

Tak czy inaczej - firma Schnekenburger działała w Mühlheim an der Donau, początkowo przy ulicy Gartenstrasse 4, w latach 1882 - 1900, a biorąc pod uwagę ciągłość produkcji - w latach 1867 - 1959.

Na stronie miasta wspominają tylko Amanna oraz Müllera, dzięki któremu miasto otrzymało elektrownie wodną zbudowaną na potrzeby fabryki zegarów.

http://www.muehlheim...rsicht/326.html

PS. Za nasze "trudy" należałoby się zdjęcie tego zegara :)

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarant, wiesz ze mam slaba pamiec. A nie zalozyl tej firmy- ziec lub ksiegowy z ....Kienzle, a moze ziec i kiegowy w jednej osobie. Gdzies dzwoni ale nie wiem gdzie.

Sam ma RMS z nr 74 xxx, naped sprezynowy. ( BTW - nie spotkalem linkowca RMS :) )

Zacny mechanizm ( skrzynka w renowacji ( od roku bo kolega :) ) brak tarczy.....tylko tarczy.

PROSIMY o zdjecia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciotka Jakoba Kienzle była zoną Friedricha Mauthe, Jakob ożenił się z Agatą, córka Christiana Schlenkera.Więcej nie znalazłem, a nawet jeżeli by było, to mi już od tego w głowie się miesza :)

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, widzialem wczoraj. :(:)

Jak na zawolanie. Los nie jest slepy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, widzialem wczoraj. :(:)

Jak na zawolanie. Los nie jest slepy.

O tak nie jest ślepy ,szczególnie jeśli mu się troche pomoże :(:):lol:

Prosto z podróży,tak tylko czasowo zawieszony z braku miejsca.Wymaga jeszcze trochę czyszczenia, no i nowego wahadła,bo to ktoś kiedyś sam zrobił(żeby sie nie obracało wokół własnej osi dano nawet odrobinę plasteliny :lol: )

Nie wiem czy ta góra nie miała jakiegoś środka,te dwie małe sterczyny po bokach to trochę łysawo wygląda ale może taka była kiedyś moda?

755800394b60d9c7m.jpg

e64b4433298158d1m.jpg

090e3c9278663152m.jpg

420ce185af008bbam.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje. Wygląda na to, ze brytyjska zatoka jest od pewnego czasu jednym z najobfitszych zegarowych źródeł.

Na 99,9 % tam musiała być jakaś rozbudowana korona.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 99,9 % tam musiała być jakaś rozbudowana korona.

Może ktoś ma na swojej ścianie zegar w podobnej skrzyni?

Można by się wtedy na podstawie zdjęcia pokusić o dorobienie tej korony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym obstawiał koronę jaką dorobił Ulan do swojego Mullera. Jest osobny temat na forum. Korona z reguły nawiązuje do stylu drzwiczek zegara i ewentualnie brody. Ten RMS jest bardzo podobny w formie do wspomnianego Mullera. Generalnie skrzynia to typowy eklektyk z rozbudowanymi zdobieniami i dlatego korona tez musi być taka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mwmo - ladny zakup ( cena very OK)

Niewatpliwie korona powinna byc eklektyczna tylko taka bardziej delikatna.

Gorna polka jest ladnie zakonczona tymi postumentami. Ja bym korone zrobil w tej samej linii jak jest ta srodkowa gorna listwa. To by wydluzylo zegar i linie by sie zlaly.

Na przedluzeniu kolum z drzwiczek cos ( moze male kolumny, moze jakis porzezbiony motyw) co posiagnie linie do gory.

Jakby powtorzyc jakies rzezbienia z kolum na drzwiczkach, to bedzie WOW!

Fajny material do pracy. No i nie trzeba robic politury na calosci.

Gratulacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co tu powiedziec,szczerze mówiąc oczekiwałem raczej waszego potwierdzenia że korony nie było :(

Wcale mi nijak żadna nie pasuje przede wszystkim dlatego, że brak otworów do jej mocowania

tak na szybko znalazłem jeden przykład

http://www.clockaholic.com/GR_Notes/_Vr1wt_H_Project_Comp.jpg

I co na to szanowne gremium ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zły przykład. Tam jest akurat otwór czy raczej szczelina do osadzenia korony tyle że nieudolnie zaszpachlowana. Zegary tego typu z 2 poł. XIX ZAWSZE miały korony. Koron nie było w biedermeierach (i to też nie wszystkich) i prostych skrzyniach wykończonych lekką falą lub łukiem na górze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawiązując do tematu Shadix, poszukuje info o Schneckenburger-RMS. Chcę kupić zegar ścienny sygnowany RMS podobno z XIX w. Nr 118994 i po prawej stronie 24

Czy jest szansa określić jego przybliżony wiek tak jak tu http://zegarkiclub.pl/forum/topic/2329-z-ktorego-roku-moze-byc-gustav-becker/

Czy wykonywano wówczas, lub jeszcze, tarcze ceramiczne? Sprzedający twierdzi, że to rarytas. Hm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceramiczne.A cóż to znaczy? Wypalana emalia na blasze, pełna porcelana bez podkładu, zmatowione szkło ? Każda z tych technologii jest używana do tej pory.

Nie ma tabel datowania, można za to określić przedział, kiedy zegar RSM powstał (1882 - 1900), nieco uściślając na podstawie cech konstrukcji werku i skrzyni

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie zdjęcia otrzymałem od sprzedającego. Ile waszym zdaniem może być warty taki zegar (nie podaję ceny żeby nie sugerować). Szczerze mówiąc bardzo podoba mi się tarcza.

post-34225-0-69570500-1293476130_thumb.jpg

post-34225-0-35378500-1293476766_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie, to góra połowa tej ceny za którą go wystawia. No, 1/3...za ascetyczną stylistykę skrzyni.

Wskazówka minutowa i (chyba) środek tarczy są z innej bajki.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie cena z kosmosu !

Rarytasem, to bedzie zysk dla sprzedajacego, jesli ktos sie skusi :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serdeczne dzięki, tarant właśnie o tego typu opinie mi chodziło. Mogli byście polecić kogoś w 100% wiarygodnego, kto zajmuje się sprzedażą zegarów wiszących. Ubzduraliśmy sobie z połowicą, że idealnie będzie nam pasował do nowego wystroju salonu, właśnie taki zegar, Najlepiej XIX w. Odpada typ skrzyni kapliczkowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak rozumiem nie chcesz stylu eklektycznego ( kaplicza).

Proponuje, abys przegladal serwisy aukcyjne i jak cos znajdziesz, wg swojego gustu, to daj linka i powiemy czy orginal i czy cena nie przesadzona.

Jest kilku stalych sprzedawcow zegarow na Allegro, ale taki zegar, calkiem orginalny mozna trafic i u przypadkowego sprzedawcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze raz dzięki za pomoc, jak coś znajdę to nie omieszkam skorzystać z waszej wszechwiedzy:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.