Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Marcin.R

Rysa - Szkło mineralne (Casio Edifice)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich,

Na moim prawie nowym czasomierzu pojawiła się 1 rysa na szkle i to mnie baaaardzo denerwuje :/ Czytałem o sposobach jej usunięcia pastą diamentową czy też tlenkiem ceru. Chciałem więc się poradzić, czy polerując szkło takimi środkami jest ryzyko, ze może zostać po tym jakiś ślad, odprysk czy co tam jeszcze się na szkle może zdarzyć ;) ?? Wymiana szkiełka myślę, że w grę nie wchodzi gdyż zegarek może stracić szczelność, a gdyby oddać go do serwisu Casio, to mogą tam wyśpiewać kosmiczną cenę (czytałem, że od kogoś za wymianę szkła mineralnego w G-Shocku zażądali coś w granicach 250 zl :rolleyes: ) Rysa jest jedna, rozchodzi się prawie na całą szerokość zegarka, obok po prawej to odbicie, nie kolejna. To podsumowując, chciałbym się dowiedzieć (najlepiej od kogoś, kto już miał z taką operacją styczność, doświadczenie) czy taka operacja jest bezpieczna, czy warto ?? post-30274-0-14420000-1331568569.jpg/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw trzeba rysę usunąć, proszkiem o odpowiedniej grubości, na przykład 600.

Otrzymamy lekko matowe szkło. Następniee proszkami coraz drobniejszymi należy doprowadzić szkło do połysku, na przykład 800, 1000, 1200. Opisany tlenek ceru prawdopodobnie będzie dobry do końcowego wybłyszczenia.. Wydaje się, że węglik krzemu będzie dobry do tych celów. Samym polerowaniem trudno by było rysę usunąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw trzeba rysę usunąć, proszkiem o odpowiedniej grubości, na przykład 600.

Otrzymamy lekko matowe szkło. Następniee proszkami coraz drobniejszymi należy doprowadzić szkło do połysku, na przykład 800, 1000, 1200. Opisany tlenek ceru prawdopodobnie będzie dobry do końcowego wybłyszczenia.. Wydaje się, że węglik krzemu będzie dobry do tych celów. Samym polerowaniem trudno by było rysę usunąć.

Dziękuję za odpowiedź i prosiłbym jako laik o opisanie poszczególnych czynności takiego zabiegu, a poza tym, boję się trochę, że mogę uszkodzić to szkło i czy jest to metoda bezpieczna??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź i prosiłbym jako laik o opisanie poszczególnych czynności takiego zabiegu, a poza tym, boję się trochę, że mogę uszkodzić to szkło i czy jest to metoda bezpieczna??

Zwykle to samo szkło jest w uchwycie, woskowym, w czasie obróbki. Żeliwna płyta obraca się, podaje się odpowiedniej grubości proszek ścierny, dodaje wody i kolistymi ruchami wyprowadza powierzchnię. Proszek ścierny "kupny" ma jednakową grubość, bo inaczej grubsze ziarna potrafią popsuć robotę. W domowych warunkach wprowadza się uproszczenia. Zamiast obracającej się płyty żeliwnej, kawałek szkła, płyta metalowa lub coś odpowiedniego i napęd dajemy tylko ręczny. Mechanizm na czas prawy wyjmujemy. Jak nie wyjmujemy to polewany niezbyt gęstym olejem, na przykład silikonowym, albo pracujemy na sucho. Najbardziej dostępny materiał ścierny to papier i wtedy pozostaje nam praca na sucho. Aby uchronić się przed ryzykiem, warto podziałać na kawałku szkła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkło szklane o gr 2,5 mm koszt z wymianą i zachowaniem szczelności 35 zł

Liszewski Daniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.