Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

kzychu

pęknięte szkiełko - czy da się jakoś naprawić?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Parę miesięcy temu kupiłem sobie zegarek (a w zasadzie pulsometr) Suunto. Niestety po paru tygodniach i jezdzie w zatloczonym autobusie zauwazylem, ze szkielko jest lekko zarysowane. Nie byłoby w tym nic strasznego, ale okazało się, że szkiełko jest pęknięte, ponieważ podczas biegania zaczeła mi się w środku gromadzić wilgoć, a następnego dnia, po chwilowym kontakcie z deszczem zauważyłem, że do środka dostała się woda.

Chciałem zegarek oddać na gwarancyjną wymianę szkiełka, ale niestety w serwisie powiedziano, że uszkodzenia mechaniczne nie podlegają reklamacji, a za wymianę szkiełka zaśpiewali sobie więcej niż za ten zegarek zapłaciłem.

No i w związku z tym moje pytanie: czy da się w jakiś sposób "zakleić" to pęknięcie (w zasadzie ledwo widoczną rysę)? Widziałem na stronie Suunto jakąś pastę polerską Polywatch, no ale u mnie to chyba najpierw trzeba by było "załatać dziurę".

Gdzie coś takiego mogę zrobić?

Z góry dziękuję za pomoc,

Pozdrawiam,

Krzysiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Parę miesięcy temu kupiłem sobie zegarek (a w zasadzie pulsometr) Suunto. Niestety po paru tygodniach i jezdzie w zatloczonym autobusie zauwazylem, ze szkielko jest lekko zarysowane. Nie byłoby w tym nic strasznego, ale okazało się, że szkiełko jest pęknięte, ponieważ podczas biegania zaczeła mi się w środku gromadzić wilgoć, a następnego dnia, po chwilowym kontakcie z deszczem zauważyłem, że do środka dostała się woda.

Chciałem zegarek oddać na gwarancyjną wymianę szkiełka, ale niestety w serwisie powiedziano, że uszkodzenia mechaniczne nie podlegają reklamacji, a za wymianę szkiełka zaśpiewali sobie więcej niż za ten zegarek zapłaciłem.

No i w związku z tym moje pytanie: czy da się w jakiś sposób "zakleić" to pęknięcie (w zasadzie ledwo widoczną rysę)? Widziałem na stronie Suunto jakąś pastę polerską Polywatch, no ale u mnie to chyba najpierw trzeba by było "załatać dziurę".

Gdzie coś takiego mogę zrobić?

Z góry dziękuję za pomoc,

Pozdrawiam,

Krzysiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to masz praktycznie po zegarku. SUUNTO to zazwyczaj plastikowa koperta, szkła wtedy są z tworzywa (akryl) i są zgrzane na stałe z kopertą. Jak zostanie uszkodzone to trzeba wymienić cała kopertę, stąd pewnie wysoki koszt w serwisie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pastę Polywatch możesz kupić np. tu

Jednak moim zdaniem nic taką pastą na to nie poradzisz. Polywatch służy raczej do likwidowania rysek a nie pęknięć.

www.pasekdozegarka.com.pl - paski i akcesoria zegarkowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie ma możliwości jakiegoś sklejenia tej rysy tak, żeby woda mi się do środka nie dostawała??

Nie chodzi mi o to, żeby zegarek wyglądał jak nowy (z tym się już pogodziłem), ale żeby dało się go używać.

Pozdrawiam,

K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie ma możliwości jakiegoś sklejenia tej rysy tak, żeby woda mi się do środka nie dostawała??

Możliwości sklejenia oczywiście są i paleta klejów do tego przydatnych jest długa, ale wszelkie moje próby klejenia wystarczały na niezbyt długi okres czasu, czyli jak nie chcesz mieć krótkotrwałej prowizorki, to niestety tylko nowe szkiełko.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwości sklejenia oczywiście są i paleta klejów do tego przydatnych jest długa, ale wszelkie moje próby klejenia wystarczały na niezbyt długi okres czasu, czyli jak nie chcesz mieć krótkotrwałej prowizorki, to niestety tylko nowe szkiełko.

A nie da rady nakładkę z drugiego szkielka na całej powierzchni jeśli nie przeszkadza Mu rysa a walczy tylko o szczelność?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.