Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

ziolek1973

mechanizm omega Cal. 1012

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś ma jakieś opinie na temat tego mechanizmu ? Jak wygląda porównanie go z mechanizmem Cal 1022 ?

Czy ktoś wie, gdzie znaleźć opis tego mechanizmu w języku polskim lub angielskim ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1022 ma dodany dzień. Krótka charakterystyka tutaj.

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładność chodu to ok. 6 s/doba(spóźnia).Dosyć niska rezerwa chodu,raz zdarzyło mi się, że po ok.10 godzinach noszenia w ciągu dnia i odłożeniu na noc mechanizm przestał pracować o 7 rano.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tej rodziny mam zarówno 101x, 102x jak i 103x. Przy dobrej regulacji mogą chodzic z dokladnoscia kilku sekund na dobe (moja ulubiona 1022 miesci sie w 2 sekundach na minusie). Z rezerwa chodu nie mialem najmniejszych problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podbiję temat, bo nie chcę nowego zakładać - czy mechanizmy Omegi z rodziny 10xx (konkretnie 1022) można dokręcać?

W moim dość długo trwa, zanim go "rozbujam", więc wygodnie byłoby mi go nakręcić najpierw, pytanie tylko czy można.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hop, nikt nie wie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hop, nikt nie wie?

Mod.

To się nazywa zaśmiecanie cudzego tematu, a nie podbijanie.

Jeżeli zegarek posiada możliwość nakręcania ręcznego, to dlaczego nie wolno by było tego robić? Przecież gdyby to było groźne dla mechanizmu, to zablokowanie tej możliwości nie jest problemem dla firmy produkującej. Zegarki z automatem mają wprawdzie zazwyczaj mechanizm naciągu ręcznego mniej wytrzymały od zegarków bez automatu, ale do dokręcania zupełnie wystarczy.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat leżał od prawie 3 lat, założyciel nie zaglądał na forum od połtora roku, uznałem, że nie będzie miał pretensji jeśli tu zadam, bo jak głosi zasada brzytwy Ockhama - nie mnóż bytów ponad miarę.

A problem mnie zainteresował, bo wyczytałem, że któraś ETA, nie pamiętam już która, bardzo źle reaguje na dokręcanie - nie potrafię teraz wyjaśnić dlaczego, chodziło o jakieś trybiki, które przy kręceniu koronką kręciły się zbyt szybko, przez co wyrabiały się nadmiernie ;)

Dzięki w każdym razie za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A problem mnie zainteresował, bo wyczytałem, że któraś ETA, nie pamiętam już która, bardzo źle reaguje na dokręcanie - nie potrafię teraz wyjaśnić dlaczego, chodziło o jakieś trybiki, które przy kręceniu koronką kręciły się zbyt szybko, przez co wyrabiały się nadmiernie ;)

Są oczywiście automaty mające mniej wytrzymałe naciągi ręczne od innych, ale na dokręcanie musi to wystarczyć nawet w tych ETA-ch. Gdybyś natomiast miał zepsuty mechanizm automatu i chciał użytkować zegarek nakręcając go codziennie ręcznie, to żaden tego zbyt długo nie wytrzyma.

PS

Z powodu tej brzytwy musiałeś zamieścić post popędzający i po co, tak trudno napisać swój temat?

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nietrudno, ale jestem ze starej szkoły "internetów" i zawsze staram się znaleźć wcześniejsze tematy i je 'eksploatować'.

OK, wiem już co chciałem, ciekawość zaspokojona, a ja uspokojony. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanko czy werk 1012 to in-house Omegi czy jakaś większa lub mniejsza modyfikacja ETY?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to były in-house'y

pozdrawiam,

Wasyl
Mam różne zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.