Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Matt

Davosa

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym poprosić o opinię na temat takiego zegarka:

Davosa Classic Quartz

http://www.luksusowe-zegarki.pl/product_thumb.php?img=images/davosakwarc16244015.jpg&w=200&h=200

Czy polecacie zegarki marki Davosa?

Mam ograniczony budżet (max 700 PLN), który akurat starczyłby na tego kwarca, czy może lepiej w tej cenie poszukać czegoś w ofercie Adriatica?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość cyklotymik

Davosa ma bardzo fajne zegarki i dobrze wykonane. Adriatica vs Davosa, zdecydowanie ten drugi, nie piszę o konkretnych modelach tylko ogólnie. Śmiało bierz Davose a nie zawiedziesz się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na alle była fajna używana - coś koło 500 - i o ile dobrze pamiętam klubowa

pozdr

Są ludzie, którzy przez całe życie spoglądają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych dwóch firm Davosa zdecydowanie. Bardzo ładny, prosty i klasyczny zegarek, zdecydowanie wyżej w hierarchii od Adriatiki. Jedynie brakowałoby mi w niej szafirowego szkiełka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Davosa ma bardzo fajne zegarki i dobrze wykonane.

Jesteś pewny ?

Generalnie możnaby powiedzieć, że w tej cenie nie powinno się przyczepiać, ale np. obecnie mam dużo tańsze Seiko od Davosy, a wykonane sto razy lepiej. Miałem dwie Davosy. To był ten sam model. W pierwszym nie pamiętam co było nie tak, ale został wymieniony na nowy. W tym nowym była krzywa wskazówka sekundnika, a po chyba miesiącu użytkowania odpadł kawałek indeksu godziny "4". Na podstoliku wrocławskim miałem przyjemność macać Davosę jednego z kolegów w której z kolei coś w środku latało. Oczywiście to drobne przypadki. Generalnie ten model który miałem chciałbym mieć nadal, ale wolałbym pojechać do Krakowa i pomacać go u Pawła przed zakupem. Paweł to nasz klubowy kolega (TIK TAK) - on jest od Davosy m.in. Porozmawiaj z nim najlepiej.

EDYTA:

Adriaticę też miałem, ale bardziej polecam Davosę - ładniejsze i ciekawsze modele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam Davosę od paru miesięcy i na razie nie dopatrzyłem się żadnej wady lub niedokładności w wykonaniu (co nie znaczy, że np. Jash nie ma racji - ja akurat na podstawie posiadanego egz. stwierdzam, że jakośc wykonania jest bardzo ok w stosunku do ceny).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam Davosę od paru miesięcy i na razie nie dopatrzyłem się żadnej wady lub niedokładności w wykonaniu (co nie znaczy, że np. Jash nie ma racji - ja akurat na podstawie posiadanego egz. stwierdzam, że jakośc wykonania jest bardzo ok w stosunku do ceny).

Jash musiales miec pecha. Imho Davosa to znakomita jakosc w tej klasie. Mialem vigo , mam argonautica. Argonautic to w/g mnie najlepszy diver w tej klasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość cyklotymik

Jesteś pewny ?

Generalnie możnaby powiedzieć, że w tej cenie nie powinno się przyczepiać, ale np. obecnie mam dużo tańsze Seiko od Davosy, a wykonane sto razy lepiej. Miałem dwie Davosy. To był ten sam model. W pierwszym nie pamiętam co było nie tak, ale został wymieniony na nowy. W tym nowym była krzywa wskazówka sekundnika, a po chyba miesiącu użytkowania odpadł kawałek indeksu godziny "4". Na podstoliku wrocławskim miałem przyjemność macać Davosę jednego z kolegów w której z kolei coś w środku latało. Oczywiście to drobne przypadki. Generalnie ten model który miałem chciałbym mieć nadal, ale wolałbym pojechać do Krakowa i pomacać go u Pawła przed zakupem. Paweł to nasz klubowy kolega (TIK TAK) - on jest od Davosy m.in. Porozmawiaj z nim najlepiej.

EDYTA:

Adriaticę też miałem, ale bardziej polecam Davosę - ładniejsze i ciekawsze modele.

Kolego Jash, nie wiam jak Ty, ale ja, jak wypowiadam sie na temat jakiejś firmy/zegarka, to robie to na podstawie własnych doświadczen, nie z opini zasłyszanych/wyczytanych. Miałem i ogladałem nie jedną Davosę. Kazdy ma własna definicje jakości wykonania, widze ze nasze są skrajnie rozne. Zresztą juz raz mielismy tego przykład, przy okazji dyskusji na temat jakości Edoxa Class 1. A kto to jest TIK TAK wiem doskonale.

P.S. W Fortisach tez odpadają indeksy i inne cud sie zdarzają, mysle ze żadna firma nie jest pozbawiona bubli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Kolego Jash, nie wiam jak Ty, ale ja, jak wypowiadam sie na temat jakiejś firmy/zegarka, to robie to na podstawie własnych doświadczen, nie z opini zasłyszanych/wyczytanych. Miałem i ogladałem nie jedną Davosę. Kazdy ma własna definicje jakości wykonania, widze ze nasze są skrajnie rozne. Zresztą juz raz mielismy tego przykład, przy okazji dyskusji na temat jakości Edoxa Class 1. A kto to jest TIK TAK wiem doskonale.

P.S. W Fortisach tez odpadają indeksy i inne cud sie zdarzają, mysle ze żadna firma nie jest pozbawiona bubli.

Kolego cyklotymik - za całym szacunkiem, ale chyba masz problem z czytaniem ze zrozumieniem. Przecież ja opisałem przypadek swojego zegarka !!! Czyli opisałem własne doświadczenia z Davosą. Opisałem też przypadek zegarka kolegi z Wrocławia. Chyba, że ja piszę niewyraźnie może ? To, że Ty wiesz kto to jest TIK TAK to Twoja sprawa - nie pisałem tego do Ciebie, tylko do kolegi, który ten wątek rozpoczął, a on może nie wiedzieć, więc nie bardzo rozumiem o co Ci właściwie chodzi. Pisałem o swoich Davosach nie o opiniach zasłyszanych. Teraz zrozumiałeś ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spokojnie spokojnie , kolega Jash ma całkowitą rację i niczego nie wymyśla , o mnie chodzi z tym spotkaniem we Wrocławiu . Faktycznie miałem i mam problemy z tym zegarkiem , na początku była to wada fabryczna , tarcza była uszkodzona ( pęknięta ) ale odesłałem zegarek i bez problemu przysłali od Davosy nową i jest git , no ale po pewnym czasie coś zaczęło się telepać w środku , prawdopodobnie tarcza jest źle dokręcona do koperty , albo sam werk , nie wiem , nie mam czasu oddawać tego do roboty. Sam zegarek bardzo ładnie wykonany , chodzi nienagannie , ogólnie firmę polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość cyklotymik

Jesteś pewny ?

A to co niby jest ? Skoro tak post rozpocząłeś, to napisałem, to co w tej kwestii mam do napisania. Sprawa kolejna. Pisanie ze duzo tansze seiko jest sto razy lepiej wykonane od Davosy, to wiesz gdzie mozna włożyc... między bajki. Co do TIK TAKa, to faktycznie nie doczytałem. Moja wina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pisanie ze duzo tansze seiko jest sto razy lepiej wykonane od Davosy, to wiesz gdzie mozna włożyc... między bajki.

ty możesz wierzyć w lepszą jakość davosy, mozesz wierzyć w św. Mikołaja - twoja sprawa.

A wykończenie Seiko jest legendarne - nie tylko na tem forum.

Gdyby samuraj powstał pod brandem Davosy - kosztowałby przynajmniej 3kpln.

Sumo wyceniono by na 5k.

Ja za swojego samuraja zapłaciłem 500pln ( za nowy).

007 też jest kultowym modelem - i z Jashem ....oraz setkami użytkowników SEIKO na tym forum - się z tobą nie zgadzamy, kolego.

Uwierz......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ty możesz wierzyć w lepszą jakość davosy, mozesz wierzyć w św. Mikołaja - twoja sprawa.

Sumo wyceniono by na 5k.

Ja za swojego samuraja zapłaciłem 500pln

007 też jest kultowym modelem - i z Jashem ....oraz setkami użytkowników SEIKO na tym forum - się z tobą nie zgadzamy, kolego.

Uwierz......

Ha,ha

Skoro sumo wycenione jest na 5k to czemu tyle nie kosztuje?. Prawa rynku go nie dotycza, a moze ktos jednak wierzy w Sw. Mikolaja. Tik tak wklejal kiedys ranking cena/jakosc wg niemieckiego Uhren Exclusive. Davosa jako jedyna obok Patka i rolexa miala 6 pkt na 6 mozliwych. Seiko w ogole tam nie bylo.

Odpadniety index....JASH , A moze ci upadl. Zeby indeksy odpadaly musza one wystepowac. W seiko zwykly sitodruk.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość cyklotymik

Sumo wyceniono by na 5k.

Ja za swojego samuraja zapłaciłem 500pln ( za nowy).

Uwierz......

A ty mi uwierz, ze jakby tak było jak piszesz, to reszta firm, musiałaby zwinąć manele.

Mie napisałem ze Seiko sa słabo wykonane, ale pisanie ze tańsze jest duzo lepiej wykonane niz dużo droższa Davosa jest lekko pisząc nadużyciem, i opinią nieobiektywną, napisana przez użytkownika Seiko.

Sumo wyceniono by na 5k.

ciekawi mnie skąd ty masz takie precyzyjne informacje ? Czyzbyś rozmawiał z zarządem Davosy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ty mi uwierz, ze jakby tak było jak piszesz, to reszta firm, musiałaby zwinąć manele.

Nie, ponieważ są osoby, które zapłacą za kwarcowego tissota 1.600 zł.

Tylko dlatego że ma napisane "swiss made"

:)

A wystarczy dotknąć, pomacać - porównać........zastanowić się - i wyciągnąć własne wnioski.

Bo specjaliści od PR i marketingu .... robią swoje :)

....ale co ja tam wiem - użytkownik SEIKO :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość cyklotymik

Nie, ponieważ są osoby, które zapłacą za kwarcowego tissota 1.600 zł.

Tylko dlatego że ma napisane "swiss made"

:)

A wystarczy dotknąć, pomacać - porównać........zastanowić się - i wyciągnąć wnioski.

Widzisz problem w tym ze macałem i porównywałem. Powiem więcej kiedys jak jeszcze nie było tego Forum byłem fanem ( nie mylić z fanatykiem ) zegarków Seiko.

A wnioski ? j.w. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem więcej kiedys jak jeszcze nie było tego Forum byłem fanem ( nie mylić z fanatykiem ) zegarków Seiko.

A wnioski ? j.w. :)

....a współczesne widziałeś?

007, sumo, samuraj?

...o grand seiko nie wspominam bo to nie ta półka :)

ta dyskusja nie ma sensu.......

ja wiem swoje, Ty swoje......

Powodzenia.

Pozdrawiam

GrzecH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość cyklotymik

Owszem widziałem samuraja i sumo, ładnie wykonane szczególnie sumo, ale nigdy nie dałbym za sumo 5 kpln lub 3 kilo za samuraja. Masz racje nie ma sensu bić piany, każdy z nas ma swoje zdanie w tej kwestii i niech tak zostanie :)

Równiez pozdrawiam i życze powodzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.....ale nigdy nie dałbym za sumo 5 kpln lub 3 kilo za samuraja.

ja tez bym nie dał - za davose 2 k też bym nie dał:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za wyczerpujące informacje:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sumo wyceniono by na 5k.

Nie wypowiadam się na temat Davosy, wiadomo dlaczego :), ale to co napisałeś to totalny stek bzdur.

Samurai nie kosztowałby 3 k nawet pod brandem Omegi, bo ani Davosa , ani Omega ani inna szwajcarska firma nie pozwoli sobie na wypuszczenie na rynek tak niedokładnego zegarka. Z całym szacunkiem dla Seiko.

Podobnym stekiem bzdur jest pisanie, że sumo jest 100 razy lepiej wykonane od Davosy? Której???

Odpowiednik to Agronautic. Żeby porównac te dwa zegarki trzeba je mieć w rękach. Jash widziałeś kiedyś na zywo argonautica, że wyliczyłeś, że sumo jest 100razy lepiej wykonane, czy tak palnąłeś, bo upał ci zaszkodził?

ps. nie trafił nigdy do serwisu zegarek Davosa z odpadniętymi indeksami.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość cyklotymik

Jash widziałeś kiedyś na zywo argonautica, że wyliczyłeś, że sumo jest 100razy lepiej wykonane, czy tak palnąłeś, bo upał ci zaszkodził?

:) Dobre

Na alledrogo Sumo wiszą po 2 klocki i jakoś kolejki sie nie ustawiają. Dziwi mnie to, w końcu to zegarek, o legendarnej jakości, wyceniny przez fachowców na 5 kilo. Panowie za " legendarną jakość" trzeba słono płacić, na pewno nie 400 $.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Nie wypowiadam się na temat Davosy, wiadomo dlaczego :), ale to co napisałeś to totalny stek bzdur.

Samurai nie kosztowałby 3 k nawet pod brandem Omegi, bo ani Davosa , ani Omega ani inna szwajcarska firma nie pozwoli sobie na wypuszczenie na rynek tak niedokładnego zegarka. Z całym szacunkiem dla Seiko.

Podobnym stekiem bzdur jest pisanie, że sumo jest 100 razy lepiej wykonane od Davosy? Której???

Odpowiednik to Agronautic. Żeby porównac te dwa zegarki trzeba je mieć w rękach. Jash widziałeś kiedyś na zywo argonautica, że wyliczyłeś, że sumo jest 100razy lepiej wykonane, czy tak palnąłeś, bo upał ci zaszkodził?

ps. nie trafił nigdy do serwisu zegarek Davosa z odpadniętymi indeksami.

To proponuje Pawle popracować nad pamięcią. Nie pamiętasz jak zamawiałeś do mojej Davosy nową tarczę gdy odpadła "nóżka" godziny 4? Nie pamiętasz jak pierwszy zegarek który od Ciebie kupiłem przyszedł porysowany w miejscu gdzie otwierało się kopertę i sam zanosiłem do Dolińskich na polerkę. Nie pamiętasz krzywej wskazówki sekundki, która sorki za szczerośc, ale miała kształt "faluj z Ruffles". Miałem Davosę Pares Sport Automatic - dwie sztuki - obie od Ciebie - miałem Seiko Sumo - i uważam, że Seiko jest lepiej wykananym zegarkiem i nie miałem z nim takich problemów. Davosa jest fajną marką, bo jest rzadko spotykana w Polsce, ale dla mnie to jej pierwsza i ostatnia zaleta. Rozumiem Twoje stanowisko i Twój "nieobiektywizm".To normalne.

:) Dobre

Na alledrogo Sumo wiszą po 2 klocki i jakoś kolejki sie nie ustawiają. Dziwi mnie to, w końcu to zegarek, o legendarnej jakości, wyceniny przez fachowców na 5 kilo. Panowie za " legendarną jakość" trzeba słono płacić, na pewno nie 400 $.

Słabe...

To raz a dwa...wiszą po 2 klocki bo kupisz w Japonii za 1500zł . Dziwi Cię to. I błagam po raz kolejny nie porównujcie odtwórczej Davosy do Seiko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość cyklotymik

I błagam po raz kolejny nie porównujcie odtwórczej Davosy do Seiko.

A to dlaczego ? Bo masz Seiko ? Nie pisz o odtwórczości Davosy, bo nie o to chodzi w tym temacie. I nie wypisuj bajek o tym Sumo, bo ktoś niezorjentowany pomysli ze to Seiko to bóg wie co, a jest to zwykły zegarek za zwykłe pieniądze.

Ta dyskusja przypomina dyskusje ateisty z wierzącym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem Twoje stanowisko i Twój "nieobiektywizm".To normalne.

Zarzucasz mi brak obiektywizmu , a sam żyjesz ze sprzedaży zegarków, bynajmniej nie Davosy lecz jej konkurencji. I niby masz być obiektywny wypisując te bzdury.

Sam na temat jakości Davosy się nie wypowiadam, właśnie żeby być obiektywy. Nigdzie nie napisałem, że jest świetnej jakości, co najwyżej podałem zródło, które tak twierdzi (Uhren Exclusive) . Tutaj masz jeszcze kilka opinii i porównanie do np. Longinesa i F. Constanta oraz Orisa:

Uhren Magazine:

test porownawczy

Armband Uhren 06.2008 - Davosa Vigo polecana jako Preis & Leistung numeru.

było tego sporo... mogę ci podesłać.

Dlatego, gdy piszesz, ze Seiko jest sto razy lepiej wykonane od Davosy znaczy, ze jesteś totalnym ignorantem z brakiem elementarnej wiedzy w temacie.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.