Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

publisher

Ankieta nr 2 - wybór zegarka rosyjskiego

Wybieram zegarek podforumowy  

76 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrze, że coś się ruszyło. A tak BTW jakby były opcje 2 werków, czy ma ktoś zdjęcie mechanizmu zegarka MC? Chciałbym zobaczyć czy przeszklony werk ma sens bo tak na dobrą sprawę to nie wiem jak ten mechanizm wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie taki:

aristo-handaufzug-4h102_rue_1280.jpg

Ale nie problem przełożyć taki:

IMG_0793.jpg

HolyGrail006-1.jpg

Pasują Iskra, Salut, Ural, kilka Molniji, Corteberty 616-617-620-622 (w tym Rolex/Panerai), LIP R36, ST3600

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adamie Kochański ... Spokojna głowa, żadnej Chińskień Molni nie będzie! 100 % Made in Russia ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla zegarka lotnika bardziej mi pasuje szachownica lotnicza - pozioma.

Czy to można potraktować jako głos poparcia mojego stanowiska? Wtedy jednak nie będę osamotniony 2-4...

Napisy mogą być na deklu. Zamiast napisów, jak dla kogo tarcza wygląda pustą możno dodać metalową polerowaną tabliczkę na śrubkach z numerem limitacji od 01 do 50, czy ile wyniesie limitacja. Ostre kolory zyskują kiedy są tylko na szachownicy. Inaczej zbyt jarmarcznie zegarek wygląda, nie do noszenia.

Pomysł z tabliczkami moim zdaniem dobry np.:

4h50m_big.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysł z tabliczkami moim zdaniem dobry np.:

4h50m_big.jpg

W tym przykładzie nie widać tabliczki, jest limitacja na niebieskim rotorze automatu.

Nasz zegarek nie będzie automatem.

Więc podaję przykład tarczy z tabliczką.

PS - zdjęcie, ręka i zegarek nie należą do mnie - znalezione gdzieś na WUS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym przykładzie nie widać tabliczki, jest limitacja na niebieskim rotorze automatu.

Nasz zegarek nie będzie automatem.

Więc podaję przykład tarczy z tabliczką.

Dzięki za poprawienie (wyglądało mi to na tabliczkę, nie wiedziałem, że to automat), pomysł i tak ok (wg mnie)... mało jeszcze bardziej interesujące tylko czy nie będzie napaćkane na tarczy (tabliczka, szachownica - pomijając fakt jej ułożenia) - może jednak pomyśleć o ciekawym usytuowaniu numeru z limitacji na deklu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) - może jednak pomyśleć o ciekawym usytuowaniu numeru z limitacji na deklu...

Ja też bym tak to widział. A samo "limited edition" (dyskretne) na tarczy bym zostawił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak wcześniej pisałem, według mnie na tarczy powinno być minimum napisów. Wszelkie informacje o limitacji itd. umieściłbym na deklu. Najlepiej gdyby był to lity dekiel, bo mechanizm nie jest jakoś szczególnie urodziwy, żeby go pokazywać. Oprócz informacji o limitacji chętnie zobaczyłbym na nim jakiś ładny element związany z lotnictwem np. grawerunek jakiegoś samolotu, silnika samolotu, może rękawa pokazującego kierunek wiatru na lotnisku...

Maciejazz

Szukam wskazówek do Sławy "lodówki".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o to, żeby usunąć jakiekolwiek napisy i rysunki z tarczy. Najwyżej, oprócz indeksów, wskazówek i szachownicy może być numerek porządkowy grawerowany. Jak napisów nie da się uniknąć, zrobić najdrobniejsze literki pod szóstką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę że dla chętnych może być taka opcja - pełny dekiel pod dowolny grawer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co na deklu to już wszystko jedno, cena tego co na deklu jest W CENIE ZEGARKA.

Tak więc hulaj dusza i wyobraźnia ;P

Czy przeszklony czy pełny ... wszystko mi jedno. Ale żeby zaś z 2 strony na pełny nie nawalić za dużej ilości informacji. Kwestia dogadania z MC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty po prostu chcesz vintage'owy styl ! Mi osobiście nie za bardzo się to podoba, ale to moje zdanie. Według mnie powinno świeżością od tego zegarka powiewać a nie oldschool na siłę :/

to moje zdanie ciekaw jestem innych .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się wydaje, że Flieger Nav.B, który jest bazą proponowanego MC jest tak samo vintage'owy, tylko zrobiony wg specyfikacji ministerstwa lotnictwa rzeszy z czasów II WŚ. Właśnie te zegarki nie mogły mieć małej sekundy. Proponuję po prostu ładniejszą i bardziej klasyczną tarczę zwykłego lotnika, bardziej odpowiednią do wybranego kalibra. Nakładane indeksy wyglądają lepiej od malowanych. Za dużo kolorów mnie razi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Z całym szacunkiem dla czasomierzy wskazanych przez Eugene'a - są klasycznie piękne , ale w ten sposób, za dwa miesiące ciekawej dyskusji, znowu ktoś pokaże inne cudeńka i znowu dwa miechy ciekawej dyskusji itd...

Mam wrażenie ,że dość blisko już byliśmy finalnej tarczy - pomijając dyskusję o szachownicy. ;)

Szybciej od nas znudzi się chyba przedstawiciel MC.

Nawet jeśli zgodzić się z argumentacją Eugene'a (klasyka stylu), to co z oznaczeniem godzin 5-10-15, no i co z szachownicą - tyle "krwi" za nią przelaliśmy w polemikach (proszę bez obrazy).

pozdrawiam WS

P.S. Byle zdążyć przed Gwiazdorkiem - choć to mało realne chyba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesław ... ale chętnych brak ... od Streli jakoś nikt się nie rwie, bądźmy szczerzy, mało komu się ona tak naprawdę podoba, a zegarek bez customu, to moge sobie kupić od tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jimi a jakby wyglądała cena, tzn. rabaty itp. jeżeli osób było by 20, a nie 30? Patrzyłem, że na liście jest 19 chętnych, nie chce żucać słów na wiatr, ale może dałbym rade znaleść z jedną chętną osobę, bo znajomy coś wspominał, że byłby chętny, ale to było jakiś czas temu i nie wiem jak sprawa wygląda teraz. Fajnie by było, żeby np. na święta mikołaj przyniósł nam nasz zegareczek :) Ale wiadomo, nie ma chętnych - nie ma o czym rozmawiać, ale sami zobaczcie ile to już trwa... Myślę, że jak znajdzie się 20 - 25 osób (lepiej żeby było 30) i będzie juz ostatneczie jedna wersja tarczy, to nie ma co czekać. Może najlepiej żeby osoby z listy potwierdziły swoją chęć zakupu, może znajdą się nowi chętni, potem podliczyć, wybrać tarczę i do roboty, chyba, że koszta znacznie pójdą w góre to wtedy i ja będę musiał się zastanawiać co dalej ;)

ile by nie było to i tak jest za mało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już będzie jakiś konkret: model, "disajn", cena też poszukam dodatkowych chętnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szachownica lotnicza - piękny polski akcent (pozioma). Ale jeśli chodzi o forumowy polski pilot, raczej czerpałbym inspirację z klasycznych zegarków lotniczych, a nie zatartych kopii GrosseFliegeruhr, których tylko leniwy nie robił.

p202642e.jpg

eugene-meylan2.jpg

TGrefPilot01.jpg

incursore2.jpg

Indeksy godzinowe ważniejsze od minutowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w galerii DjSamery jest wycena zegarka

http://zegarkiclub.pl/forum/gallery/image/1336-projekt-16/

Co do liczby chętnych ... gadałem z MC, jeszcze zapytam jutro BŁAGALNIE czy dla 20-30 osób by nie zrobili tego zegarka...

oni jednak wolą żeby było 50 chętnych, może mi sie uda ich nagiąć do ilości 30 sztuk ale może Nas to po kieszeni uderzyć.

Cena wydaje mi się bardzo dobra jak za prawie full custom.

Aha, szlag by pewnie trafił wydzielenie z 50 szt zegarków w czarnym PVD ... ehh

Sprawa jeszcze zostaje graweru, dekla tylniego i co ma być na papierach od zegarka .

Jak coś to odezwę się jutro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstępnie jestem zainteresowany. Będę śledził wątek. Jak się zdecyduję to zapiszę się na listę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsza glycinka fajna, przede wszystkim krój czcionki, super czcionkę ma też iwc w limitacji Antoine de Saint Exupéry.

+1 do koncepcji Eugena

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat "zdechł" czy tylko mi się wydaje?

Zauważyłem, że nadal największym problemem jest obawa o nie uzyskanie zbyt wielu chętnych. Dlatego stworzyłem dodatkowy wątek, w którym będą się wpisywać osoby, które decyzji o zakupie nie podjęły jeszcze ale go rozważają i ostatecznie zdecydują się po podaniu końcowego projektu i ceny.

Zapraszam:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/49190-projekt-zegarka-rosyjskiego-potencjalni-chetni/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.