Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Glide

Który wybrać ? Citizen, może Casio?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Do dzisiaj byłem przekonany i chciałem zakupić FESTINE tour de france 2009 (na pasku). Ale z tego co poczytałem w sieci to te modele są wadliwe, zegarek spóźnia, łapie wilgoć itp.

Czy zatem model 2008 też jest wadliwy ?

Teraz jestem w kropce. Znalazłem 3 modele które jeszcze mi odpowiadają ale sam już nie wiem:

1.Citizen AT0786-07E

2.Casio EQW-570-1AER

3.Casio EQW-500E-1AVER

Co myślicie o tych zegarkach? Udane są te zegarki ? Czy ma ktoś może te zegarki? Może ma ktoś zdjęcie na ręce tych zegarków.. Ten citizen jest świetny, ale nie wiem jak wygląda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz jestem w kropce. Znalazłem 3 modele które jeszcze mi odpowiadają ale sam już nie wiem:

1.Citizen AT0786-07E

Citizen niezły, aczkolwiek ta cena za gumę i stal trochę mnie nie przekonuje.

Czasami udaje się namierzyć podobny model, ale z bransoletą i z tytanu, któryś z tych wersji kolorystycznych:

http://japwatches.wordpress.com/2007/09/10/citizen-alterna-vo10-5992f-vo10-5993f-vo10-5994f-vo10-5995f-and-vo10-5996f/

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm.Może sprecyzuję. Chcę zegarek na pasku( najlepiej guma,kauczuk, ewentualnie skóra). Więc bransolety nie wchodzą w gre. Myślałem o ebayu- tam ten citizen i casio kosztuje ok 700zł z europejką gwarancją. Czy ten citizen będzie trwały ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Citizeny to dobre i trwałe zegarki. Nie powinno byc problemów.

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm.Może sprecyzuję. Chcę zegarek na pasku( najlepiej guma,kauczuk, ewentualnie skóra). Więc bransolety nie wchodzą w gre. Myślałem o ebayu- tam ten citizen i casio kosztuje ok 700zł z europejką gwarancją. Czy ten citizen będzie trwały ?

700zł to inna bajka, a faktycznie zegarki bez bransolet są tańsze od odpowiedników z bransoletami.

Co do trwałości - stal nierdzewna jest standardowa, ale nie jest jej wiele w zegarku ;) Co do gumy Citizena, to nic nie wiem o jakości. Z tego co widzę, to koperta (bezel) jest częściowo plastikowa ? - z tym też ciężko mi powiedzieć cokolwiek.

Najwięcej zastrzeżeń miałbym do szkiełka, bo jest na poziomie bezela i jest mineralne. Chwila nieuwagi i mogą być rysy.

Natomiast co do samego pomysłu z Eco-Drivem, to kierunek słuszny, bo to oznacza zaawansowany mechanizm, który da Ci np. dobre trafianie w indeksy, co w potocznym postrzeganiu jest bolączką zegarków kwarcowych. A za 700zł ciężko wymagać czegoś jeszcze (metariałowego). Citizen z Duratectem i szafirem to już 2x wyższy koszt.

Trwałość materiałową zegarka oceniłbym na przyzwoitym, średnim poziomie. Jak będziesz o niego dbał, to kilka lat posłuży w dobrej wizualnej kondycji. Od strony kalibru nie mam zastrzeżeń.

Natomiast jeśli zegarkiem będziesz obijał, to szukaj szkiełka szafirowego.

I zerknij jeszcze na foty przy tej aukcji na dole:

http://cgi.ebay.pl/Citizen-Men-ECO-DRIVE-Chronograph-Watch-Box-AT0786-07E-/180514035179

O ile w Twoim linku wygląda fajnie, tak na tych szczegółowych zdjęciach - troszkę mniej fajnie. Ale to rzecz gustu.

[Dodane]

W sumie to tak się zastanawiam, jeśli zależy Ci na trwałości i gumie, to nie lepiej jeśli przymierzyłbyś się do G-Shocka wskazówkowego? Np. jakiegoś modelu GIEZ (GS-1100, GS-1200, GS-1300), albo któregoś z Aviation Concept (GW-2000 lub GW-3000). Tym możesz pukać, stukać i nic się nie stanie. A też ma odpowiednik Eco-Drive'a + parę dodatków.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.