Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

ahojekk

Recenzja JVD C8839

Rekomendowane odpowiedzi

Recenzja JVD C8839

post-29644-0-56835200-1331580107.jpg

Wstęp

Po dość długich poszukiwaniach pierwszego zegarka, wreszcie zdecydowałem się na jakiś model. Zegarek był ograniczony budżetem 300zł także od początku zdawałem sobie sprawę, że cudów nie będzie. Po przejrzeniu mnóstwa Adriatic, Seiko oraz Orientów (które niestety wykroczyły poza budżet mimo pewnego modelu, który bardzo mi się podobał) zdecydowałem się na markę JVD, i pewnie głównie ze względu na 25% zniżkę na zegarki właśnie tej marki w ?dobrze znanym? sklepie na forum. No to do rzeczy.

Koperta, tarcza oraz szkło

post-29644-0-19251900-1331580109.jpg

Na wstępie powiem, że obwód mojego nadgarstka to 18cm, także przed zakupem obawiałem się ,że może coś będzie za duże nie takie i tak dalej. Na szczęście zegarek rozmiarowo wpisuje się wręcz idealnie, średnica 43mm JVD pasuje naprawdę idealnie, samo szkło liczy sobie ok. 39mm, natomiast w uszach rozmiar sięga 50mm i przy moim nadgarstku cały zegarek mieści się wręcz idealnie z pół centymetrowym zapasem po obu stronach. Grubość również pasuje bardzo dobrze, liczy sobie 12mm i zdecydowanie wygodnie nosi się na ręku. Koperta wykonana jest ze stali nierdzewnej, która jest polerowana, no i niestety zostają na niej odciski palców, oczywiście jest to kwestia gustu, ale ja wolałbym satynową.

Tarcza koloru białego jak widać, i właśnie pojawiał się pierwszy dylemat, bałem się ,że może na tarczy znajduje się zbyt wiele elementów co sprawi ,że zegarek będzie nieczytelny. Na szczęście nic takiego nie ma miejsca i godzinę można bardzo łatwo odczytać. Cyfry 2 ,4 ,6, 8, 10 oraz 12 mamy wypisane, natomiast pozostałe sześć to indeksy. Na obwodzie mamy wypisane cyfry co 5 do 60ciu, rozdzielone przez indeksy, no i właśnie tutaj możemy również się do czegoś przyczepić wskazówce sekundowej zdarza się idealnie nie trafić w indeks, jednak jest to tańszy zegarek, także trzeba to przełknąć . Wskazówka godzinowa oraz minutowa świecą po naświetleniu, jednak cudów tutaj nie ma.

Co osobiście bym zmienił to umiejscowienie datownika usunąłbym go z obwodu tarczy i umieścił go w miejscu okienka pokazującego miesiąc (co generalnie jest chyba wrzucone na siłę, w końcu każdy wie jaki jest miesiąc). Na tarczy znajdziemy jeszcze wskaźnik faz księżyce, co trzeba upatrywać jako duży dodatek, ale trzeba przyznać, że dość uatrakcyjnia ten model i ładnie wpisuje się w tarczę.

Szkiełko w tym modelu jest mineralne, lekko wypukłe na samym obwodzie by przejść w płaskie, i tak płaskie już szkło zajmuje 35/36mm średnicy. Jako mały minus można uznać to wypukłe szkiełko na kantach, co przy patrzeniu z kąta, rozmywa nam ?pomocnicze? cyfry na obwodzie.

Mechanizm

Mechanizm w tym modelu to kwarcowy Miyota Citizen Calendarium. Także poza wspomnieniem co jest w środku chyba nie ma co się rozpisywać.

post-29644-0-74401200-1331580116.jpg

Pasek

Do zegarka dostajemy 22wu milimetrowy brązowy pasek typu kroko, przeszyty na całej długości brązową nitką. Pasek naprawdę wygodny , dobrze dostosowuje się do ręki. Co prawda jak na mój gust mógłby być nieco jaśniejszy oraz zwykły a nie kroko, za którym nie przepadam, ale tak jak zaznaczyłem to już rzecz gustu.

Wykonanie i design

Kolejna z moich bolączek to czy firma JVD wypuszcza dobrze wykonany produkt. I tutaj również byłem miło zaskoczony gdyż naprawdę co do jakości wykonania nie mam się do czego przyczepić. Poza wskazówką sekundnika, nie zauważyłem naprawdę nic.

Design na pewno mnie nie zawiódł, wszystko prezentuje się naprawdę ładnie, i jako zegarek sportowy sprawdzi się i do t-shirtu i do sportowej koszuli.

post-29644-0-74728000-1331580118.jpg

Podsumowanie

Jako, że jest to mój pierwszy zegarek, może trochę przesadzam z wychwalaniem tego modelu, ale po przeczytaniu wszystkiego co napisałem myślę, że jest to obiektywny opis. Prezentuje się naprawdę świetnie, a i śmiem twierdzić, że pod względem designu trudno znaleźć tak ładny zegarek w tak niskiej cenie (bo zapłaciłem za niego ledwie 240zł przy promocji na zegarki JVD, poza promocją 319zł). I mimo tego, że zapewne forumowicze nie patrzą przychylnie na taką markę jak JVD, to zdecydowanie polecam ten model, i jeśli znowu miałbym kupować zegarek w takim przedziale cenowym, byłby to znowu ten model.

Dane techniczne:

Średnica: 42/43mm

Grubość: 12mm

Szkło mineralne

Rozstaw: 22mm

Wodoszczelność: 5atm

Plusy:

- Atrakcyjna cena

- Świetny design

- Dobra jakość wykonania

Minusy:

- Czasami nie trafiająca wskazówka sekundnika

- Słaba luminescencja

- Lekko rozmazujące szkiełko w części wypukłej, jednak nie przeszkadza to w użytkowaniu

- Pasek kroko (ale to już tylko mój gust :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Czech siedzi i zawija je w te sreberka...laugh.gif

"Billy: -I'm scared Poncho.

Poncho: -Bullshit. You ain't afraid of no man.

Billy: -There's something out there waiting for us, and it ain't no man. We're all gonna die..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajna recka, zegarek tez niczego sobie. Niech dlugo służy :)

"Tolerancja jest cnotą ludzi bez przekonań..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem przyjemny zegarek...

Dodam tylko, że taki właśnie kalendarz obwodowy to mój ulubiony typ kalendarza, a gdy zakończenie wskazówki jest czerwone, to już w ogóle miodzio... :)

A paska nie traktowałbym jako minus, zawsze można go przecież wymienić.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A paska nie traktowałbym jako minus, zawsze można go przecież wymienić.

Wiem, ale napisałem tak żeby już się do czegoś poprzyczepiać, i wypisałem w minusach wszystko to, co dla mnie mogłoby być lepsze i zaznaczyłem ,że to tylko mój gust :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie firma JVD trochę pomijana i mniej poważana tu na forum się rozwija i coraz fajniejsze modele wypuszcza dla mniej wymagającej klienteli. Tak jak pisałem wielokrotnie w swoich postach (a miałem 3 zegarki JVD 20 i 30ATM)... modele JVD mogą z powodzeniem konkurować z niektórymi modelami Casio czy Timex.

Ten akurat model który Ty opisujesz mnie się osobiście nie podoba zbytnio-wg mnie przesadzili z ilością elementów na tarczy i przez to jest to mało czytelne jednak- a jakość (miałem w ręce) też akurat w tym modelu jest przeciętna- porównując choćby do JVD J1030... ale sam jestem ciekaw jak będzie wyglądać ekspansja JVD na rynku europejskim

Lorus, Omega Seamaster, Orange Monster, Orient Big Mako,Stolicznyje[/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja powiem tak - recenzja zdecydowanie bardziej podoba mi sie niż sam zegarek :)

Ale w sumie najważniejsze jest zadowolenie z zakupu. Niech dobrze cyka... Hmmm, to znaczy on nie cyka, wiec niech dobrze i długo pokazuje czas, niech stal nierdzewna okaże sie stalą, pasek "genuine leather" prawdziwa skórą, fazy ksieżyca niech beda kompatybilne z naszym naturalnym satelitą, a wskazówki niech trafiaja w indeksy! No i niech swieci jak SL!

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Własnie otrzymałem też ze znajomego sklepu :)(podziękowania dla p.Mirosława)wersję black.Zegarek robi naprawdę fajne wrażenie i cena też bardzo atrakcyjna!Dla mnie trochę subtelny pasek ale to nie ma żadnego wpływu na pozytywną opinię o samym zegarku.Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Również zakupiłem ten zegarek (miałem zakupić AVIA - limided (niestety ten nieszczęsny napis limited...) i powiem że na żywo wygląda lepiej niż na foto.

Pasek może nie ten, tzn. trochę twardy i 'kroko style.

G-9000R-4ER / EF-524D-4AVEF / JVD C8839 / Poljot małe ufo na werku 2609 - 17 kamyków / Sygned REPORTER / Bisset (do identyfikacji) / NEV 8052

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odgrzeje temat.

Ahojekk masz może jeszcze ten zegarek?

Jeśli tak to napisz jak teraz się sprawuje, wygląda.

Jak są krótsze miesiące czy trzeba przestawiać datę?

Jak działają fazy księżyca?

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.