Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość Krzysztof Igras

Szukajmy zegarów słonecznych

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka.

No to mam dwa kolejne zegarki (Radziejowice i Skuły) + foty tego dziwnego czegoś z Żoliborza :D Niedługo będę wrzucał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Krzysztof Igras

Witaj "Bracie w zainteresowaniach" :-) No to czekam na foty.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30 [Radziejowice k./Mszczonowa] (woj. mazowieckie). Zegar stoi przy pałacu w Radziejowicach. Wykuto na nim datę 1896. Warto przyjrzeć się pięknemu gnomonowi. Ciekawym jest to, jak cyframi rzymskimi opisano godzinę czwartą (IIII). Miałem tam piękną pogodę i dzięki temu fotki wyszły rewelacyjnie :lol:

dc001c0efdcaf3cam.jpg 3d261ca1fb74317bm.jpg a8fff40a83a3debem.jpg 99bed1d30e33465cm.jpg bf79219ef168dc75m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

31 [skuły k./Mszczonowa] (woj. mazowieckie). Zegarek stoi przy kościele we wsi. Zdziwiłem się tym faktem, gdyż w bazie napisano, że jest na cmentarzu, który to znajduje się jakieś 200-300 metrów od kościoła. Jednak zapytany o to ksiądz wyjaśnił, że teren przy kościele to właśnie dawny cmentarz. Nie wiem jednak, czy jest sens, by to miejsce nadal w ten sposób określać, gdyż przecież świat się zmienia. Nie mówimy, że coś tam w Warszawie mieści się na polach, lecz w takie, a takiej dzielnicy (pola tu owszem były, ale 30 lat temu i chyba już nikt tego nie pamięta). No nic, ksiądz zeznał, że zegarek jest prawdopodobnie z XVII wieku, tak jak i sam kościół.

ef18e597489d8d3em.jpg b849e0bd465169eam.jpg 953a37702a3bd250m.jpg b279ba5eee04058dm.jpg ca753aaf92409991m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Krzysztof Igras

Witaj,

Pogodę miałeś faktycznie wyśmienitą

[skuły k./Mszczonowa] (woj. mazowieckie). Zegarek stoi przy kościele we wsi. Zdziwiłem się tym faktem, gdyż w bazie napisano, że jest na cmentarzu, który to znajduje się jakieś 200-300 metrów od kościoła. Jednak zapytany o to ksiądz wyjaśnił, że teren przy kościele to właśnie dawny cmentarz.

Otóż to!

Nie wiem jednak, czy jest sens, by to miejsce nadal w ten sposób określać, gdyż przecież świat się zmienia. Nie mówimy, że coś tam w Warszawie mieści się na polach, lecz w takie, a takiej dzielnicy (pola tu owszem były, ale 30 lat temu i chyba już nikt tego nie pamięta).

Oj, jak najbardziej sens jest, tylko trzeba sprostować,że dany obiekt jest, tak jak np.w tym przypadku,ulokowany przy kościele na dawnym cmentarzu, wtedy unikniemy niejednoznaczności i spowodujemy, że fakt istnienia tu dawniej cmentarza będzie pamiętany... Ot taka moja sugestia:-) Owszem, tam gdzie kiedyś było rżysko, a obecnie budują San Francisco, nie ma potrzeby wspominać, że była tu kiedyś kukurydza:-)

No nic, ksiądz zeznał

mam nadzieję, że nie pod przymusem:-))))

że zegarek jest prawdopodobnie z XVII wieku, tak jak i sam kościół.

dokładnie nie wiadomo, ale właśnie najprawdopodobniej tak jest.

Foty jak zwykle świetne... Oby tak dalej. Trzeba się kiedyś spodkać, przy okazji jakiegoś Klubowego spotkania w Wa-wie

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Krzysztof Igras

O kurcze (miało być bardziej dosadnie, ale autocenzura... :-)),

W Skułach byłem ponad 10lat temu w lipcu 1997, padał deszcz i ogólnie nie było przyjemnie, robiłem foty tego zegara. Wtedy był w fatalnym stanie,tarcza prawie nieczytelna. Teraz widzę, że kilka lat temu ktoś oczyścił zegar i wzmocnił go plombą cementową. Ujawniły się szczegóły, któych nie dostrzegłem poprzednio. Pierwsze co rzuca się w oczy to niezwykle dokładna skala godzinna. Nie widziałem w Polsce zegara słonecznego zewnętrznego z tak rżniętymi liniami godzinnymi. Dzięki tej skali spokojnie można odczytać interwały 3minutowe. Rewelacja!

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za foty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oj, jak najbardziej sens jest, tylko trzeba sprostować,że dany obiekt jest, tak jak np.w tym przypadku,ulokowany przy kościele na dawnym cmentarzu, wtedy unikniemy niejednoznaczności i spowodujemy, że fakt istnienia tu dawniej cmentarza będzie pamiętany... Ot taka moja sugestia:-) Owszem, tam gdzie kiedyś było rżysko, a obecnie budują San Francisco, nie ma potrzeby wspominać, że była tu kiedyś kukurydza:-)

No tak, takie rozwiązanie załatwia sprawę - mówimy o stanie aktualnym z uwzględnieniem historii :lol:

mam nadzieję, że nie pod przymusem:-))))

Nic mu nie zrobiłem - z miejsca dyskusji odszedł na własnych nogach :lol:

Trzeba się kiedyś spodkać, przy okazji jakiegoś Klubowego spotkania w Wa-wie

Są takie spotkania? Ja bardzo chętnie poznam innych zegaro-maniaków :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Krzysztof Igras
Wracając do tematu tego dziwnego czegoś w kształcie globusa.

Hmm możemy zapomnieć, że to cudo jest zegarem, żadnej skali, prawdopodobnie usytuowanie też przypadkowe a nie zoriętowane wg. stron świata. Dzięki za foty.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hmm możemy zapomnieć, że to cudo jest zegarem, żadnej skali, prawdopodobnie usytuowanie też przypadkowe a nie zoriętowane wg. stron świata.

Mnie to wcale nie martwi :) Zegarów nie brakuje, a zabawę miałem świetną :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeszcze powrócę na chwileczkę do zegara słonecznego przed Pałacem w Jabłonnie.

Napisałem dziś maila w tej sprawie do ludzi z Pałacu. Zobaczymy co odpowiedzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z przykrością donoszę, że jeden z zegarów został uszkodzony przez wandali. Nie wiem gdzie i jaki jest stopień zniszczenia, ale wiadomość jest oficjalna.

KLIKNIJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Krzysztof Igras
A tę stronę znacie?

KLIKNIJ

Już wiem gdzie szukać w Wawie następnego zegarka :D

Oj dawno mnie tam nie było! widać, że idą ostro, tylko pogratulować

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Krzysztof Igras
Z przykrością donoszę, że jeden z zegarów został uszkodzony przez wandali. Nie wiem gdzie i jaki jest stopień zniszczenia, ale wiadomość jest oficjalna.

Miejscowość Dobre nad Mińskiem Mazowieckim, byłem tam swego czasu. Zegar słoneczny współczesny

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Miejscowość Dobre nad Mińskiem Mazowieckim, byłem tam swego czasu. Zegar słoneczny współczesny

Skoro więc to zegar współczesny, jak piszesz, to może wielkiej straty nie ma i łatwo to zostanie naprawione. Zmartwiłem się, że ktoś zniszczył coś starszego, zabytkowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak na marginesie, to te wszystkie linki wynajduje dla mnie pewna Pani Studentka zwana Eli :D No pochwalcie ją proszę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Krzysztof Igras
A tak na marginesie, to te wszystkie linki wynajduje dla mnie pewna Pani Studentka zwana Eli :lol: No pochwalcie ją proszę :D

Hmm... chwalimy,chwalimy:-)

Serdeczne pozdrowienia dla płci pięknej!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ten weekend odwiedziliśmy Toruń i udało nam się znaleźć wszystkie wspomniane w katalogu zegarki, jednocześnie weryfikując pewne dane dotyczące ich położenia. Info i zdjęcia wkrótce :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Krzysztof Igras
W ten weekend odwiedziliśmy Toruń i udało nam się znaleźć wszystkie wspomniane w katalogu zegarki, jednocześnie weryfikując pewne dane dotyczące ich położenia. Info i zdjęcia wkrótce :D

Oj Człeku zacny! W takim tempie - sam jeden (O Towarzszce Życia nie zapominam!!!), Czechów przegonisz. Trzymam kciuki, a tak na marginesie zajmujesz się grafiką?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oj Człeku zacny! W takim tempie - sam jeden (O Towarzszce Życia nie zapominam!!!), Czechów przegonisz. Trzymam kciuki, a tak na marginesie zajmujesz się grafiką?

No wiesz, ja znalazłem sobie zajmującą pasję, a Eli wspomaga mnie bardzo dzielnie planując trasy oraz wyszukując w necie różne szczególiki, no i w ten sposób mile spędzamy czas :D Połączyliśmy upodobanie do podróży z szukaniem czegoś ciekawego (czytaj: zegarków :lol: ) i dzięki temu mamy przyjemne z pożytecznym :D

Tak, jestem z zawodu grafikiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

32 [Toruń] No to zaczynam prezentację wyników toruńskich łowów :) Na początek zegarek z ulicy św. Katarzyny. Fotki mało fajne bo słońca prawie nie było, a kontrastu już nie podciągałem :) Może się poprawię w późniejszym terminie. Udało mi się wejść do kamienicy po przeciwnej stronie ulicy i zrobić foty z tego samego poziomu, na którym jest zegarek, jednak z tego właśnie miejsca nie widać kształtu polosa. Widać go lepiej na zdjęciach z ulicy. Tutaj znowu godzinę czwartą oznaczono czterema pionowymi pałeczkami.

4a1a2012e8167fcam.jpg 42deedb346a0b95dm.jpg e8169c9a7635b392m.jpg 97bc79c8a76a864fm.jpg 412af3bd7f4dc291m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

33 [Toruń] Z tym zegarkiem było trochę nieścisłości z określeniem nazwy ulicy. Budynek, na którym go umieszczono należy do ulicy Łaziennej, a nie Nadbrzeżnej, która tak swoją drogą nie istnieje. Tak wcześniej nazywał się Bulwar Filadelfijski. Zegar jest na ścianie od strony Wisły i właśnie z Bulwaru go najlepiej widać.

99bc2bc87bb8dcdcm.jpg f9752e44ca127986m.jpg 61018a2a50ffafe6m.jpg 9651bf2652bdd0cbm.jpg 82b64d921dea22f2m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi