Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość Krzysztof Igras

Szukajmy zegarów słonecznych

Rekomendowane odpowiedzi

34 [Toruń] Pomijając dopiski wandali, uważam, że to najbrzydszy zegarek ze wszystkich. Podkreśliła to chyba stalowa tarcza z dziurkami. Orzekliśmy z Eli, że to zegar dla niewidomych :) Tutaj też było sporo kontrowersji dotyczących lokalizacji. Miał rzekomo stać przy wylocie z bramy Żeglarskiej od strony Wisły. Ile się naszukaliśmy, to nasze :) Inny zegar w którejś bazie miał być pod koniec ulicy św. Ducha, a jeszcze inny przy Bramie Klasztornej. Te wszystkie opisy wskazują na ten sam zegar. Żeby jednak być dokładnym, to stoi on przed Bramą Klasztorną, która kończy ul. św Ducha (lub zaczyna, zależnie od punktu widzenia).

50fc294526845e0dm.jpg a07e207c4447607em.jpg 1d36502ebdb53d85m.jpg 44c1446250cfc1f9m.jpg ae90764c44b9808dm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35 [Toruń] Zegar w parku na Placu Rapackiego przy skrzyżowaniu ulic Rapackiego i Chopina. Wykonany w czynie społecznym przez jakąś firmę budowlaną w pięćsetną rocznicę urodzin Kopernika. Mnie się nie podobał, ale malownicze położenie niewątpliwie podnosi jego walory estetyczne. Nie udało się jednak dojść w jaki sposób miałby pokazywać czas.

f2fefd5334d36af1m.jpg 75b802e5a17f4224m.jpg 9a345d7411ea097dm.jpg fc87073926df0f5dm.jpg c1f2c87ef19dce12m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

36 [Toruń] Zegarek z ogrodu zoo-botanicznego zaprojektowany i wykonany w 2003 roku i przez Marka Szymochę. Urzeka w nim mnogość wszelkich informacji dotyczących czasu słonecznego i chyba przede wszystkim bliskość chodzących wokół zwierząt :)

2d550b5166a8224em.jpg c44543a0ac0e0dc5m.jpg e280c5b572960d00m.jpg 2697a0d17d092cf6m.jpg 2f7116fb0bec4bf2m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

37 [Toruń] Poprawka, to ten był najbrzydszy :) Peerelowska próba modernizmu nie wypadła najciekawiej (nie obrażam nikogo, prawda? :) ), no ale cóż - mówi się trudno, a zegarek jest. Przyklejony do fasady auli Uniwersytetu Mikołaja Kopernika przy ulicy Gagarina.

9915341dbf6d0a6am.jpg 277e70865834391am.jpg a96fbb808fca0a93m.jpg 852fac0e4d903147m.jpg 95078d5f161f7758m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

38 [Toruń] No i ostatni Toruńczyk, ale szczerze mówiąc najbardziej nam przypadł do gustu przez wzgląd na jesienną kolorystykę, dzięki której mistrzowsko integrował się z otoczeniem :) Znajduje się najdalej od centrum i Starówki, bo aż na osiedlu Na Skarpie, na bloku nr 17 przy ulicy Wyszyńskiego.

5abe2d58b6ba768bm.jpg a5545a1507ec9b1fm.jpg 7248b93d76ca7382m.jpg 10eac6372ca95019m.jpg f4b58894315a1363m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Braciszku uchyl rąbka tajemnicy i powiedz jak odnajdujesz te wszystkie słoneczniki :?:

"A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Braciszku uchyl rąbka tajemnicy i powiedz jak odnajdujesz te wszystkie słoneczniki :?:

To banalnie proste: biorę listę, którą utworzyłem na podstawie:

• • bazy dostępnej w necie (kiedyś pewien gość napisał artykuł do Wiedzy i Życia, a potem zrobił ogólnopolską zabawę poszukiwania słoneczników - tak powstała baza)

• dodatkowych informacji z netu

• aktualizacji bazy otrzymanej od Krzyśka Igrasa

• odkryć własnych

• i wraz z Eli planujemy trasę/wyjazd/wycieczkę :) A jeśli na miejscu okazuje się, że istnieją nieścisłości, to je weryfikujemy, jednocześnie świetnie się bawiąc w poszukiwania, wypytywanie i docieranie do innych źródeł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe więc to takie łatwe :) trzeba również spróbować bo do tej pory fotografowałem te zegary (słoneczne i wieżowe), na które (dosłownie) wpadłem :) dzięki za informację, jak kiedyś zawitasz do Krakowa na sesję foto to daj znać.

"A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hehe więc to takie łatwe :) trzeba również spróbować bo do tej pory fotografowałem te zegary (słoneczne i wieżowe), na które (dosłownie) wpadłem :) dzięki za informację, jak kiedyś zawitasz do Krakowa na sesję foto to daj znać.

Dzięki serdeczne :) Tak się składa, że Kraków będzie za jakieś dwa tygodnie :) Więc można się zobaczyć, że tak brzydko powiem nos w nos :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A oto przykład docierania do innych źródeł. Wcześniej zastanawialiśmy się nad datą wykutą na zegarku w Jabłonnej. Oto, co dziś napisała mi pani dyrektor pałacu:

Witam Pana,

To miło, że zainteresował Pana nasz zegar.... Z naszej wiedzy wynika, że powstał w pierwszej połowie XIX wieku (choć ze znakiem zapytania!!!). Tak przynajmniej podaje katalog zabytków sztuki w Polsce Galickiej i Sygietyńskiej. Nie wiemy skąd data 1961 - może wtedy zegar konserwowano? Jeżeli uda sie Panu znaleźć gdzieś odpowiedź prosimy o sygnał. [...]

Pozdrowienia

Magdalena Grzelecka - Dyrektor

Nadal nic nie wiadomo, ale przynajmniej wiadomo, że nikt niczego nie wie :)

A tak na poważnie to będąc w Toruniu zauważyłem, że na wielu budynkach znajdują się dwie daty. Powstało więc przypuszczenie, że jedna to data ukończenia budowy, a druga (czasami nawet trzecia), to data rekonstrukcji. Przypuszczenie to zostało potwierdzone, gdy na jednym z budynków wyraźnie napisano przed kolejną datą skrót "Rec" (rekonstrukcja).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki serdeczne :) Tak się składa, że Kraków będzie za jakieś dwa tygodnie :) Więc można się zobaczyć, że tak brzydko powiem nos w nos :)

Fajnie :) zatem czekam na informację o dacie i godzinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
do tej pory fotografowałem te zegary (słoneczne i wieżowe), na które (dosłownie) wpadłem :)

W Toruniu byś więc oszalał z radości (albo od guzów od tego wpadania :) ) bo zegary są dosłownie na każdym kroku. Mnie pasjonują te na słońce, więc głownie te łapałem, ale tam nie da się nie wiedzieć która jest godzina :) Poza tym zakochałem się w tym mieście :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety byłem w Toruniu tylko przez ok 1h, nie starczyło czasu na wszystkie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[Toruń] W sumie według pewnych źródeł w Toruniu funkcjonował jeszcze jeden zegarek - na Katedrze św. Janów. W informacji turystycznej powiedziano mi, że tak było, ale niestety nie zachował się do tych czasów. Istnieje na szczęście ekspertka (autorka książki na temat Katedry), do której już zwróciłem się z zapytaniem w tej kwestii. Mam nadzieję niedługo dowiedzieć się czegoś więcej. Co więcej owa pani korzysta z tego forum :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Krzysztof Igras

Kurcze! Di byeś w Toruniu i nie dałeś znać! :-)))) Mam nadzieje, ze jeszcze przyjedziesz, zapraszam na coś bezalkoholowego (prawdopodobnie prowadzisz automobil), w innej sytuacji obilibyśmy spotkanie o bufet :-)

[Toruń] W sumie według pewnych źródeł w Toruniu funkcjonował jeszcze jeden zegarek - na Katedrze św. Janów. W informacji turystycznej powiedziano mi, że tak było, ale niestety nie zachował się do tych czasów. Istnieje na szczęście ekspertka (autorka książki na temat Katedry), do której już zwróciłem się z zapytaniem w tej kwestii. Mam nadzieję niedługo dowiedzieć się czegoś więcej. Co więcej owa pani korzysta z tego forum :)

Była kiedyś plota, że zegar ów wykonał sam Kopernik,ale to raczej małoprawdopodobne.

Co do zegara na św. Katarzynie - zadziałałeś dokłądnie tak jak ja gdy za pierwszym razem przyjechalem do Torunia. Miło jest mieć świadomość, że nie jest się jedynym "psycholem";-)

Co do zegara w Jabłonnej to mam pewne dość ciekawe informacje, musze je tylko zweryfikować.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[Toruń] Dzięki naszej ekspertce z Torunia znalazł się jeszcze jeden :P A raczej historyczny o nim zapis. Zobaczcie co jest na tej rycinie w samym szczycie na ścianie Ratusza Staromiejskiego. Dziś jest tam okno. Za Panią Katarzyną Kluczwajd: zegar wertykalny, fasada południowa, 1756-1895 (co najmniej). Grafika pochodzi z oficjalnej strony miasta Torunia (http://www.torun.pl/index.php?strona=zw_zabytki_kopernik)

post-13590-0-84457600-1330703116.jpg

A tak swoją drogą, to kto wie co Michaś trzyma w ręce?

post-13590-0-86920000-1330703117.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dniu wolnym od pracy mam coś nowego :D Po pierwsze dwa zegarki z Warszawy, a po drugie zegarek z Siedlec. Zdjęcia dopiero po weekendzie.

1. Warszawa - Osiedle Słoneczny Skwer: zegarek nowy, mający max. 3-4 lata.

2. Warszawa - budynek Uniwersytetu Warszawskiego na Krakowskiem Przedmieściu: dość stary (na razie nie znam żadnych dat, ale to kwestia czasu :) )

3. Siedlce - przed Urzędem Miasta: zegarek z XX w. Dwa identyczne stały wcześniej przed Pałacem Ogińskich i przed Urzędem Powiatowym, ale oba zostały usunięte. Zatem można śmiało aktualizować wszelkie bazy danych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

39 [Warszawa] Teren zamknięty osiedla Słoneczny Skwer. Tu mieliśmy dość zabawną przygodę. Otóż idąc wzdłuż ogrodzenia przy osiedlu zauważyliśmy coś, co zegarem być mogło, choć jak się później okazało nim nie było :D Weszliśmy na teren ugadując się z ochroną, zrobiliśmy sesję foto zachwycając się znaleziskiem i szczęśliwi wyszliśmy stamtąd. Później idąc w stronę przeciwną przypadkiem zobaczyliśmy za płotem ten rzeczywisty zegarek. No coś (lub ktoś) tam nad nami czuwało :lol: Czasomierz pochodzi z XX w.

d9770dfd49c7e661m.jpg d57c5278cb3a34d6m.jpg ffba22a2036ce34em.jpg 3a441cc6e7b94ba8m.jpg 8475b159886f7905m.jpg

A to nas na początku zmyliło: :D

post-13590-0-50357700-1330704150.jpg p1050572wq7.th.jpg p1050576uv0.th.jpg p1050577ov9.th.jpg p1050586pd5.th.jpg

Ładne, no nie? :D A to tylko fontanna :D Dowód na to, że jak człowiek chce coś zobaczyć, to zobaczy wszędzie - nawet tam, gdzie tego nie ma :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

40 [Warszawa] Budynek na terenie kompleksu akademickiego uniwersytetu Warszawskiego przy ulicy Krakowskie Przedmieście. Ktoś malując arabskie cyferki pomylił się dodając jedną laseczkę za dużo, ale potem to zamalował :lol: Jest trudny do sfotografowania i generalnie mało widoczny, nie wspominając o tym, że znajduje się w rzadko odwiedzanej części kompleksu.

3015d31b98dee0fcm.jpg 11f73edf4f45c4dam.jpg 1a601d25b6f9fd07m.jpg 3b8a345b87b999a6m.jpg 5372b8245865a60cm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[Warszawa] W Łazienkach są trzy zegary, więc na dobrą sprawę nie wiem, którego z nich dotyczy ta wiadomość, ale zakładam w tej chwili, że tego, który stoi przy Pałacu na wodzie. Oto, co znalazłem w necie: (http://warszawa.wikia.com/wiki/Wojciech_Jastrz%C4%99bowski)

Wojciech Bogumił Jastrzębowski (ur. 19 kwietnia 1799 we wsi Gierwat k/Przasnysza, zm. 30 grudnia 1882 w Warszawie), polski naukowiec, przyrodnik, wynalazca, profesor botaniki, fizyki i ogrodnictwa w Instytucie Agronomicznym (protoplaście SGGW) w Marymoncie. Jeden z głównych twórców ergonomii. [...]

W 1820 roku podjął studia na Wydziale Budownictwa i Miernictwa Uniwersytetu Warszawskiego, a od września 1822 roku zaczął studia także na Wydziale Filozofii, w Oddziale Historii Naturalnej. W tym też czasie zlecono mu ustawienie zegara słonecznego w Łazienkach, do którego opracował specjalne narzędzie. Urządzenie to wywołało wówczas sensację i zostało przez Komisję Rządową nazwane Kompasem Jastrzębowskiego, dzięki niemu przyjęto go do grona członków Warszawskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauki. [...]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

41 [siedlce] (woj. mazowieckie) – Zegar stoi przy urzędzie miasta. Według bazy danych zegary w Siedlcach powinny być dwa (drugi przy Pałacu Ogińskich), ale prawda jest taka, że powinny być trzy i tyleż do niedawna tam stało!!! Wszystkie trzy są identyczne, czyli jak rozumiem, zamówione jednocześnie przez ten sam organ u tego samego wytwórcy. Ten trzeci stał przed Urzędem Powiatowym, ale usunięto go (tak jak i ten sprzed Pałacu) i teraz w jego miejsce znajduje się tam parking. Zakładam jednak, że nikt nie jest tak głupi, by tego typy przedmioty niszczyć, więc prędzej czy później władze miasta zdecydują, gdzie ustawić ukryte w tej chwili dwa dalsze słoneczniki. Informacje pochodzą od vice dyrektora tamtejszego muzeum, który jednocześnie jest fascynatem historii regionu i przewodnikiem turystycznym. Mniemam, że to dość wiarygodne źródło.

Ten sam człowiek podpowiedział mi, że niedaleko Siedlec, we wsi Krześlinek, stoi zegarek znacznie starszy od tych siedleckich :lol:

1836cacd70f0c2a7m.jpg 844340911e26a592m.jpg b82975a72b0d197fm.jpg 3cf5961a25cf3804m.jpg b71b81b1e2f40aedm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na zakończenie dzisiejszego dnia link do artykułu o Pałacu w Korczewie, na którym kiedyś był zegarek (niedaleko Drohiczyna, który słonecznika nadal posiada):

KLIKNIJ

Thx 2 Eli :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi