Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

prop

Czarny - na co dzien do ok 2500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jest to mój pierwszy wpis, ale wpisy na forum już przeglądam od dobrych kilku dni i zapewne pod ich wpływem pojawiły się moje pierwsze typy.

Po głowie chodzi mi zegarek cały czarny na pasku kauczukowym lub bransolecie, do noszenia na co dzień. Raczej sportowy, tj. do dżinsów, koszuli czy w lato do koszulki i krótkich spodenek. Na pewno nie do garnituru.

Nie należę do szczupłych osób, więc interesuje mnie zegarek z kopertą ok 40-44mm.

Mówiąc szczerze, im więcej zegarków oglądam tym więcej mi się podoba i ciężko się zdecydować.

Jak dotąd na celownik wpadły:

- CITIZEN AT0617-55E zdjecie

- CITIZEN BJ7018-57E zdjecie (cena ok 1700zł a szkło mineralne :/ )

- ORIENT CFA05002B zdjecie

- DOXA TROFEO 278.30S 103S.11 zdjecie (na zdjęciu te liczby wyglądają jak złote, alby już go miałem dwa razy w rękach i wiem, że ten model na pewno ma srebrne te znaki)

- CERTINA DS Podium Big Size Chrono zdjecia

Ten orient całkiem ciekawie się prezentuje, ale jeszcze nie udało mi się go przymierzyć. W citizenach mam obawy do tego ECO drive'a - ale może bezpodstawne?

Certina ładnie wygląda na ręce, ale nie jest cała czarna :( ...hmm dla niej chyba mógłbym wyjątek zrobić.

Co sądzicie o tych zegarkach? Macie jeszcze jakąś propozycję, która pobije moje serce B) ?

Proszę o Wasze typy, sugestie.

Dziękuję i pozdrawiam, Przemek

Kupię garniturowca z jasną tarczą, 38mm-41mm, do 5k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za taką kwotę, to bym szukał porządnego Citizena na kalibrze U600, np takiego czarnego:

ATV53-2933_8-crop.jpg

Citizen Attesa ATV53-2933

tytan Duratect z pokryciem DLC ("diamond-like carbon")

szkiełko szafirowe z antyrefleksem

Eco-drive + atomic clock

wymiary: 44mm x 13mm

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Certina ładnie wygląda na ręce, ale nie jest cała czarna :( ...hmm dla niej chyba mógłbym wyjątek zrobić.

Sergserg ma Oceanusa do opchnięcia. Sprawdź czy by Ci nie podpasował >klik<

Wprawdzie ten też ma srebrną kopertę, ale to niezła kwarcówka w tym budżecie.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow, ta attesa robi wrażenie! Tylko cena... grubo ponad 5k zł B)(((

Poszukam, może gdzieś używkę sprzedają.

Casio Oceanus - dla niego wyjątku nie zrobię :(

A co myślicie o tych modelach, które wskazałem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow, ta attesa robi wrażenie! Tylko cena... grubo ponad 5k zł :((((

Poszukam, może gdzieś używkę sprzedają.

Jakbyś chciał zrobić wyjątek dla Citizena, to coś takiego byłoby duuużo taniej:

t38815_05.jpg

ATV53-3022, czarna tarcza, niebieskie wskazówki, tytan Duratect

A te przedstawiane zegarki - tak, fajne zegarki B)

Ładnie się prezentują w czerni.

Dorzuciłbym jeszcze takiego Citizena:

18611-1.jpg

Citizen Alterna VO10-6612H

45 x 41mm / grubość 11mm / waga 149 g

A z takich czarnych Oceanusów w podawanym przedziale, to z nowych modeli:

OCW-T410TB-1AJF.jpg

OCW-T410TB-1AJF

48.3 x 44.3 x 12.3mm/109g

OCW-T750TDB-1AJF.jpg

OCW-T750TDB-1AJF

47.2 x 45.4 x 11.7 mm/112g

i jeszcze model OCW-P600TB, ale to model z końca maja i nie mogę na jakąś fotkę trafić.

Wszystkie w tytanie utwardzanym, z szafirem AR.

EDYTA

znalazłem:

OCW-P600TB-1AJF.jpg

48.9mm x 44.8mm x 11.4mm/102.5g

tu więcej fot

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawe zegarki. Przepiękny jest ten oceanus ze srebrnymi centkami na bransolecie.

Ale on w Polsce jest chyba niedostępny - nie znalazłem polskiej strony z tym zegarkiem.

A wydawało mi się ze na forum zegarki Casio raczej nie cieszą się powodzeniem...

Generalnie zegarki, które podałeś, są słabo dostępne w Polsce, więc przymierzenie przed zakupem odpada.

Trochę obawiałbym się zakupić zegarek za 3000zł bez mierzenia i z roczną gwarancją w Japonii - tak jak tutaj.

A powiedz... jakościowo to takie marki jak citizen, certina, doxa, orient, casio to ta sama półka?

Bardzo pozytywnie zaskoczyłeś mnie Twoimi propozycjami a masz równie ciekawe propozycje dotyczące "szwajcarów"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem Twój wątek "Oceanusy łączcie się".

Gdzie kupowałeś Twoje oceanusy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawe zegarki. Przepiękny jest ten oceanus ze srebrnymi centkami na bransolecie.

Tak, mam model TDE z OCW-T750, pomimo że nie czarny, to jest superancki.

Ale on w Polsce jest chyba niedostępny - nie znalazłem polskiej strony z tym zegarkiem.

A wydawało mi się ze na forum zegarki Casio raczej nie cieszą się powodzeniem...

Casio, podobnie jak Citizen czy Seiko robi różne "półki" zegarków. I tak jak pewnie nie znajdziesz tutaj linii Brightz od Seiko (aktualnie zastanawiam się nad takim zegarkiem), tak z Casio to Oceanus jest najwyższą półką. A ogólna opinia na forum tyczy się, jeśli chodzi o "japończyków", zegarków z dolnych półek. Podobnie z Citizenów - najbardziej "aktywne" są Promastery, Attesa jest rzadkością, o linii Exceed nie wspomnę. A przenoszenie opinii o zegarkach z dolnej półki - na górną, jest pomyłką. Zegarki tańsze przecież czymś muszą się różnić od droższych, a różnią się przede wszystkim sposobem wykonania, materiałami, wykonaniem detali czy designem.

Generalnie zegarki, które podałeś, są słabo dostępne w Polsce, więc przymierzenie przed zakupem odpada.

Trochę obawiałbym się zakupić zegarek za 3000zł bez mierzenia i z roczną gwarancją w Japonii - tak jak tutaj.

Raczej nie ma innego sposobu. Na plus jest bardzo ścisły reżim kontroli produkcji Oceanusów (zresztą podobnie jak sztandarowych linii u innych producentów, więc tej gwarancji nie ma co się obawiać tak bardzo).

A powiedz... jakościowo to takie marki jak citizen, certina, doxa, orient, casio to ta sama półka?

Bardzo pozytywnie zaskoczyłeś mnie Twoimi propozycjami a masz równie ciekawe propozycje dotyczące "szwajcarów"?

Mam bardzo określone wymogi co do zegarka, które jak do tej pory, spełniają tylko firmy japońskie.

Czytałem Twój wątek "Oceanusy łączcie się".

Gdzie kupowałeś Twoje oceanusy?

W Japonii :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję, propozycja ciekawa. Jednak, jak dla mnie, za masywny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I chyba kolorystyka także jest zbyt ciemna,tarcza jest nieczytelna. Zastanów się nad modelem OCW-P600TB,bardzo mi się podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie dałbym tyle kasy za kwarca a juz na pewno nie firmy od kas fiskalnych :)

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kacper_1984

A dlaczego nie? Mi się wydaje, że Casio jest rozpoznawalne głównie jako producent zegarków. Raczej znikomy procent ludzi kojarzy firmę z kasami fiskalnymi. Bardziej są aparaty cyfrowe, kalkulatory i keyboardy :)

Poza tym Oceanusy to szafirek i tytan :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja do oceanusów nic nie mam, na zdjęciach wyglądają kusząco. Dodatkowe zalety związane z wszystkimi jego funkcjami. Jakby były dostępne gdzieś w sklepach do przymierzenia, pewnie skusiłbym się na OCW-T750TDB-1AJF.

Decyzja już zapadła i towar został zakupiony. Padło na zegarek, który wcześniej nie wymieniałem, gdyż wydawał mi się za drogi.

Żona mnie namówiła, a długo nie trzeba było, na Certinę DS Master.

Zegarek bardzo dobrze prezentuje się na mojej ręce. Mam nadzieję, że z czasem będę równie zadowolony.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Certina Ds Cascadeur

certina-ds-cascadeur-ref_4376.jpg

Oris Diver Small Second Date 47mm -Steinhart Ocean2 White -Orient CEU07008DX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również miałem go na ręce. Jednak DS Master prezentował się dużo lepiej. Szkoda tylko, że ma ten cały certyfikat. Bez niego zapewne byłby dużo tańszy.

I... subiektywnie, Cascadeur to już typowo sportowy zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lubię czytać takie merytoryczne uwagi, od razu rzuca się w oczy, że Kolega się silnymi zasadami kieruje :) To, że za grosz sensu nie ma wypowiadać się w kwestii opłacalności czegoś, czego się na oczy nie widziało i zupełnie się nie rozumie "o co chodzi", można spokojnie pominąć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Żona mnie namówiła, a długo nie trzeba było, na Certinę DS Master.

(...)

No, no, świetny. A na dodatek mechanizm z termokompensacją !

Niech się dobrze nosi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, Certina niezła, pogratulować. Natomiast nie do końca rozumiem tą tabelkę z dokładnościami przy różnych temperaturach:

Osiągane dokładności:

* przy 23°C +/- 0.07 sekund / dzień

* przy 8°C +/- 0.2 sekund / dzień

* przy 38°C +/- 0.2 sekund / dzień

* +/- 10 sekund / rok (czyli 20 razy wyższa niż dokładniść zwykłego mechanizmu kwarcowego)

z prostego pomnożenia dokładności zegarka w temp. pokojowej wychodzi ponad 2x mniejsza dokładność roczna

no chyba że to jednego dnia jest na +, a drugiego odchyłka na - :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z taką logiką to równie dobrze można powiedzieć, że nie kupię telefonu od producenta opon (Nokia). :):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, Certina niezła, pogratulować. Natomiast nie do końca rozumiem tą tabelkę z dokładnościami przy różnych temperaturach:

z prostego pomnożenia dokładności zegarka w temp. pokojowej wychodzi ponad 2x mniejsza dokładność roczna

no chyba że to jednego dnia jest na +, a drugiego odchyłka na - :)

ETA podaje dokł. +/- 10 s/rok. Skąd pozostałe wartości - nie wiem. Może z jakiegoś forum (ktoś zmierzył ?). Może z certyfikatu COSC - aczkolwiek nie wiem, czy dokładność w tych ekstremalnych temperaturach podlega sprawdzaniu (a szukać mi się nie chce).

Ciekawą cechą tego mechanizmu jest możliwość samodzielnej korekcji odchyłki chodu.

PS - 27 jewels w mechanizmie kwarcowym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.