Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
pmwas

Amerykańskie zegarki kieszonkowe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po dlugiej przerwie, tym razem cos z mojej strony (bede dawkowal po troche bo sie tego nazbieralo hehe).

Oczywiscie South Bend grade 180, 6s, do tego private label, trzy gwiazdki nawet bez private label....

post-44644-0-41662000-1410989966_thumb.jpg

post-44644-0-73805500-1410989970_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzies go kiedys widzialem :) ty masz fuksa 3 gwiazdkowego.

If your watch is not ticking I will make it tock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie :) !

Ja chciałem się pochwalić dwoma nabytkami, ale jeden chwilowo utknął w cle (jak już pisałem - nie wiem, czy mają mnie na czarnej liście, czy wszystkich tak trzepią, ale żadna polecona nie przejdzie bez dodatkowych wyjaśnień :( ), a o moim Veritasie słuch zaginął, choć znając tego sprzedawcę pewnie 2 tygodnie to było za mało, żeby wysłać. Dobry sprzedawca, ale dramatycznie ślamazarny. Dlatego jedna wolę zakupy w kraju - tak to ani kasy ani zegarków i tak już 2 tygodnie ;)

Edytowane przez pmwas

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z clem mam tak samo, nawet nie rejestrowane mi cla i kaza pisac epistoly, nie wiem czy jest sens naklejac formularz cn22 jak i tak go nie czytaja...

Skoro, Twoje nie dotarly to teraz mlodszy brat poprzedniego, grade 170, tym razem tylko jedna gwiazdka ale za to cudenko :)

post-44644-0-01977900-1411160838_thumb.jpg

post-44644-0-27542600-1411160846_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękna ci kolekcja rośnie. tarcza - cudo! Ja mam śliczną (najwyższą!!!) szóstkę Elgina w cle w Zabrzu i mam nadzieję, ż ew przyszłym tygodniu dotrze :)

EDIT: uważaj na nierejestrowane - ja straciłem kilka cudnych mechanizmów w tym roku. Wcześniej nei było problemów, a w tym roku więcej "zwykłych" zginęło niż doszło, także już zawsze domagam się R-ki :(

Edytowane przez pmwas

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w dodatku wszystko wyglada na oryginalne i jest na chodzie :), a jutro bedzie nastepny egzemplarz tym razem 0s. Ciekawe co piszes o nierejestrowanych, ja w zasadzie mam same nierejestrowane, ale puki co, odpukac, wszytko bylo ok.

Edytowane przez RAF7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak obiecalem, grade 110, 0s, startszy brat grade 111 byl kilkanascie postow wyzej, ciekawe jest to ze mechanizm jest hunter a zamontowany jest w koperte na reke. Wyglada jak by nie bylo szkla ale jest :) 

zegarek na chodzie oczywiscie, mial problem ze stemem i pewnie dla tego sprzedawca nie mogl go uruchomic, wystarczylo troche dopasowac i smiga az milo.

post-44644-0-25343800-1411232514_thumb.jpg

post-44644-0-74369700-1411232518_thumb.jpg

Edytowane przez RAF7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkło jest, a... bezel (luneta) ??? ładny mechanizm!!!

Edytowane przez pmwas

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma bezela, szklo jest wstawione w koperte, dosc fajnie wyglada musze powiedziec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponoć jednym z większych błędów "marketingowych" (i zarazem jedną z przyczyn upadku) South Bend Watch Co. był brak w ofercie zegarków naręcznych. Oczywiście na pewno były one robione z wykorzystaniem najmniejszych mechanizmów tego producenta przez konkretne zakłady, pewnie nawet później po zamknięciu fabryki. Tak samo było z Rockfordami - nie robili naręcznych zegarków, ale spotyka się naręczne Rockfordy w kopertach wyprodukowanych długo (np. 10 lat) po upadku producenta. Po prostu wykorzystywano zalegajace damskie mechanizmy, z dobrym skutkiem. Styl koperty Twojego zegarka sugeruje, ze powstał on jeszcze "za życia" fabryki w South Bend...

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do narecznych to czesc 0s byla montowana w podobnych kopertach. South Bend mial w ofercie rowniez zegarki na reke sprowadzane ze szwajcarii ale jest bardzo malo informacji, tylko kilka katalogow sprzedazy. Aczkolwiek hehe, pozniej wstawie zdjecia jednego zegarka ktory byc moze jest jednym z takich szwajcarow robionych na ich zamowienie. Ciezko powiedziec bo nigdzie nie ma zdjec do porownania, ale zegarek wyglada jak jeden z tych z katalogu. Ale wiecej szczegolow pozniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... nie wiedziałem, że South Bend W.Co. dystrybuowała szwajcary... Zawsze można się czegoś nowego dowiedzieć...

Edytowane przez pmwas

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze mozna sie nauczyc czegos nowego :)

A oto zegarek:

post-44644-0-83053700-1411329111_thumb.jpg

post-44644-0-66690800-1411329133_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

c.d. po zrobieniu malego research, okazalo sie ze to mechanizm robiony przez Fontainemelon 324, firma robila tez mechanizmy dla Rolexa. Tak jak mowilem, nie mam pewnosci ze to faktycznie zegarek dla South Bend ale sa bardzo podobne (kosmetczne roznice) w katalogu.

post-44644-0-59050700-1411329161.jpg

post-44644-0-65769600-1411329171.jpg

post-44644-0-24434500-1411329175_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta katalogowa, wyglad koperty, nawet brazoletka sa takie same, tu mamy mechanizm z wskazowka sekundowa ale SB robil wczesniej zegarki z i bez sekundy. Sa 3 katalogi z roznych lat, wszystki podobne, nic wiecej nie wiadomo niestety a nikt sie jakos informacjami nie podzielil jak na razie. Generalnie fajna ciekawostka :) Zegarek jest na chodzie oczywiscie. Jak widac w katalogu tez nie ma nazwy producenta na tarczy. Z moich informacji wynika ze South Bend probowali gonic konkurencje i kupowali z roznych zrodel mechanizmy na reke, i niestety niema zadnych zapiskow z tamtych lat.

post-44644-0-85471600-1411329693_thumb.jpg

Edytowane przez RAF7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój Veritas niestety zaginął - nie wiem, co się dzieje, sprzedawca milczy, zegarka nie ma :( Jest natomiast inne cudo z Elgin, grade 176 z końca XIX wieku, najwyższy model damskiego mechanizmu rozmiaru 6. Łączna produkcja 2600szt - nie mało ale i nie dużo, piękne wykończenia ze złotymi śrubkami balansu, złotymi, uniesionymi szatonami, mikroregulacją i cudownymi kołami przekładni i wychwytu - wszystkie złote z fazowanymi krawędziami. Całość wsadziłem do srebrnej koperty Illinois (z epoki, ale pierwotnie przeznaczona dla mechanizmu z dźwignią...). Sorki za jakość zdjęć, moje baterie do aparatu niestety zdechły na amen i póki co (tzn. aż nie rusze czterech liter do sklepu) mam tylko telefon...

post-2232-0-93960300-1412088697.jpg

post-2232-0-26398500-1412088698.jpg

post-2232-0-50233100-1412088698.jpg

post-2232-0-80350000-1412088698.jpg

post-2232-0-07993800-1412088699.jpg

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny. Ostatnio polubilem maluchy 0s i 6s. A do mnie wlasnie doszedl grade 120 0s - nieczęsto spotykany grade, w dodatku zle identyfikowany przez dobrze znane bazy. Oczywiscie kupiony fuksem razem ze zlomem zegarkowym za jakies drobniaki hehe. Bede mial chwile to wrzuce zdjecia.

Ps. Szkoda tego veritasa, piekne zegarki. Mam nadzieje ze sie znajdzie....

Edytowane przez RAF7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa jest cokolwiek trudna. Sprzedawca to znany (i szanowany) członek NAWCC, handlujący także zegarkami za XX.XXX USD. Loguje się na forum, normalnie handluje na ebayu, a moje maile (i PW) ostentacyjnie olewa. Fakt, ostatnio mało na forum pisze, jakby nie miał czasu, a opóźnienia to u niego norma, ale... minął już miesiąc. Zawsze wysyłał po 1, czasem 2 tygodniach. Normalnie już z tydzień temu rozpocząłbym procedurę odzyskiwania wpłaty w systemie PayPal, ale w zasadzie nie jest możliwe, żeby ten sprzedawca ukradł kasę i nie wysłał zegarka w sposób celowy - to nie jest "koperta" z allegro... Szkoda, że nie chce powiedzieć, co się dzieje...

Edytowane przez pmwas

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pmwas musisz pamietac jedno ile on ma lat jak mam "kumpli" wymieniam sie zegarkami z nimi

najmlodsz moze byc moim ojcem hehe

jednemu poslalem zegare na wymiane a on zapomnial wyslac ten co ja chcialem jeden trafil do szpitala na 

operacje,jeden juz mi zmarl itd poczekaj troche moze sie wyjasni sprawa.

a teraz ostatnio kupilem 7 sztuk za smieszna cene  a to jeden z nich.

post-65121-0-91907900-1412094502_thumb.jpg

post-65121-0-63887500-1412094508_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba aż tak stary nie jest ;). Też myślałem, ze może cos mu się przytrafiło, bp wypadki chodzą po ludziach, ale przez ostatni miesiąc normalnie wystawia rzeczy na ebayu, dodaje do swojego sklepu, pisał, że był na ostatnim zjeździe NAWCC, a nie odpowiada na zadawane pytania. Rozumiem, ze ktoś może być zajęty, czy że może po prostu zapomnieć - zdarza się. Ale... wypada odpowiedzieć na maila cz PW. Choćby "sorry, teraz nie mam czasu go wysłać". Bo olewanie maili jest troszkę nie na miejscu :(

Sliczny Bunn, BTW :)

Edytowane przez pmwas

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ladny. Zebys nie mowil ze tylko ja mam fuksa hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz nawet sprzedany zostal :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzcie, jaki zbieg okoliczności - ledwo zdążyłem się tu wyżalić, przyszedł mail z numerem przesyłki. Faktycznie, moje PW zostały... przeoczone. W każdym razie wygląd ana to, że moja przesyłka jest... na poczcie obok...

Cóż, grunt, ze udało się wyjaśnić problem...

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to super!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cale szczescie nie zaginal :). A to moj 0s grade 120, 17j, hunter, ale byl w kopercie na reke. na oko mocno styranej ale ja troche podszykowalem i jest nie do poznania, chyba ja zachowam w ramach autentycznosci a znajde mu jakas koperte hunter. Na chodzie oczywiscie :). Przez damasking ciezko zrobic dobre zdjecia.

post-44644-0-76631600-1412116959_thumb.jpg

post-44644-0-73189800-1412116964_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi