Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

quest

Telemetria a Tachymetr

Rekomendowane odpowiedzi

Mama pytanko Do czego służy ta skala telemetryczna w Poljocie Chrono? B) Funkcję Tachymetru w zegarkach rozumiem ale telemetria wyskalowana do 20 km nie bardzo mam pomysł :)

post-28028-0-85862700-1331585767.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

telemetrem odmierzasz odległość burzy od siebie. kiedy widzisz błysk puszczasz chrono, a kiedy słyszysz grzmot zatrzymujesz i na tarczy odczytujesz odległość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj!

Podziałka telemetryczna służy do określenia odległości od obiektu za pomocą pomiaru czasu, jakiego potrzebuje dźwięk do przebycia tej odległości. Tachometr służy do określania prędkości obiektu na podstawie czasu, jaki zajmuje mu przebycie 1 kilometra.

A zatem - za pomocą skali telemetrycznej możesz określić np. jak daleko jest burza - błysk pioruna, mierzymy czas, dźwięk grzmotu i mamy odległość, to cywilne zastosowanie, jednak dużo ważniejsze jest zastosowanie militarne czyli skalkulowanie dystansu od artylerii przeciwnika - mierząc czas między błyskiem wystrzału a dźwiękiem z niego pochodzącym można było na skali odczytać odległość do baterii przeciwnika w km lub milach - oczywiście mówimy tu o prędkości rozchodzenia się fali dźwiękowej w ośrodku jakim jest powietrze. Jak to się mogło by mieć np. do działań podwodnych, czy lotnictwa to nie mam pojęcia

Co do tachymetru to po prostu prędkościomierz.

PS. czy szczęśliwi posiadacze chrono - mierzą coś w ten sposób -np. podczas burzy?, macie jakieś doświadczenia ?

Pozdrawiam, pomysłownik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...ale telemetria wyskalowana do 20 km nie bardzo mam pomysł :)

tele = dźwięk..

Na chłopski, niewykształcony rozum, można by było z tego wywnioskować, że dźwięk w ciągu minuty pokonuje około 20 km B) Taki mam pomysł

.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorąc pod uwagę, że prędkość rozchodzenia się dźwięku jest liniowa, to ta podziałka jest zupełnie zbyteczna. Zwykłym sekundnikiem, tez można - 1sek ~330m.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I wszystko w temacielaugh.gif Ode mnie:super Poljotwink.gif

"Billy: -I'm scared Poncho.

Poncho: -Bullshit. You ain't afraid of no man.

Billy: -There's something out there waiting for us, and it ain't no man. We're all gonna die..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ściemniaj :o

No przeca mówiłem żem niewykształcony <_< ... ok, tele - po grecku 'daleko' czyli telemeter = dalmierz

Nazwa faktycznie nie kojarzy się z dźwiękiem, ale łatwo się domyśleć, że to dalmierz dźwiękowy. To jest dość powszechna wiedza, że dźwięk pokonuje jeden kilometr w około 3 sekundy (moja prababcia już o tym wiedziała), czyli ok 20km w minutę, czyli ok 1200km na godzinę.. maaach... stąd na obwodzie zegarka skala do 20

Wystarczy wiedza ze szkoły podstawowej, żeby "mieć pomysł" jak tego "używać" :)

.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorąc pod uwagę, że prędkość rozchodzenia się dźwięku jest liniowa, to ta podziałka jest zupełnie zbyteczna. Zwykłym sekundnikiem, tez można - 1sek ~330m.

Można jadąc samochodem zerkając na zegarek i licząc słupki "stumetrowe" wyznaczyć sobie aktualną prędkość, można zamiast używac stopera zanotować, że coś zaczęło się o 21h 34m 15s a zakończyło 21h 43m 57s i policzyć sobie ile to trwało, ale... jest szybciej i wygodniej <_< Podobnie jest np. z fazami księzyca - skoro dwunastego była pełnia to policzysz sobie bez tej funkcji kiedy będzie nów lub następna pełnia, ale.. nie musisz pamiętać, że to było "12" - znów wygoda :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS. czy szczęśliwi posiadacze chrono - mierzą coś w ten sposób -np. podczas burzy?, macie jakieś doświadczenia ?

Pozdrawiam, pomysłownik

Właśnie mierzę na skali telemetrycznej odległość burzy od mojego domu, błyski nie z tej ziemi, spać jakoś się nie chce, w około mojej działki cisza..., prawdziwa cisza przed burzą - no i te błyski - naprawdę piękna jest natura...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.