teshima 7 #1 Napisano 3 Sierpnia 2010 Witam, od niedawna mam pierwszy zegarek z TS i obserwujac proces ladowania/rozladowania akumulatora nasunelo mi sie takie oto pytanie:Wiadomo, ze im wieksze natezenie swiatla tym szybciej zegarek sie laduje ale czy jest jakas dolna granica natezenia swiatla np. 100lx ponizej, ktorej zegarek nie bedzie sie ladowal?Pytam bo malo przebywam w dziennym jasnym swielte, a glownie w pomieszczeniach gdzie natezenie swiatla jest od 200lx do 500lx. 0 Casio: MQ-30W, DBC-30, G100-1BV, GW6900-1JF / Byl DW-6620 Scorpion, G2300-9V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony991 0 #2 Napisano 3 Sierpnia 2010 Hmm Teshima, ja powiem tak: Każdy panel słoneczny, czy to w zegarku czy w innym urządzeniu, kiedy dostanie światło zamienia je na napięcie. Nawet jeśli panel dostanie jednego Luxa to będzie generował jakieś tam napięcie(rzędu mikro albo nano-woltów). Jak na akumulatorze w zegarku jest 3V a panel wytwarza 2,9999999 bo ma za mało Luxów to akumulator nie będzie się ładował. Wtedy wyższe napięcie z aku cofa się na panel. Nie wiem jak działa panel kiedy na niego poda się napięcie, raczej zwarcia nie będzie ani żadnych efektów ubocznych. A jeśli są to pewnie ładowanie jest odcinane elektronicznie żeby się nic nie stało. A ile potrzeba Luxów żeby panel generował 3V ? Tego Ci nie powiem bo skąd mam wiedzieć? Może idzie to policzyć znając wartości natężenia światła i pola powierzchni panela. Pozdro Piotr 0 GW-1400DU, GW-7900B, GLX-5600, DW-6900 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Classified #3 Napisano 3 Sierpnia 2010 http://www.casio-intl.com/wat/toughsolar.html outdoors on a sunny day (50,000 Lx), the solar battery can generate enough power for a day's operation in just 5 minutesUżyj tego const. 50000Lx=5min do obliczenia ile czasu Ci potrzeba przy jakim świetle. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
teshima 7 #4 Napisano 4 Sierpnia 2010 Dzieki, jednak jest to bardzo niedokladne for a day's operation - ale ile i jakich operacji? Ile razy alarm, ile razy podswietlenie? W instrukcji jest napisane troche dokladniej ale jak dla mnie i tak niewystarczajaco.Zegarek jest bardzo mocno uzywany. Duzo alarmow, stoper, timer i czesto wlacza sie auto el backlight. Zrobilem juz troche wyliczen dla roznych wariantow oswietlenia i czasow ekspozycji zegarka i wychodzi mi troche lipa. Jak nie bede spedzal wiecej czasu na swiezym powietrzu to zegarek bedzie sie stopniowo rozladowywal. Do tego musi byc dobre naslonecznienie, w pochmurny dzien za duzo mi nie da. 0 Casio: MQ-30W, DBC-30, G100-1BV, GW6900-1JF / Byl DW-6620 Scorpion, G2300-9V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergserg 14 #5 Napisano 4 Sierpnia 2010 Czysto teoretycznie - masz rację. Jeśli dzień w dzień będziesz więcej pobierał, niż solar będzie ładował prądu, to się zatrzyma. Ale to kwestia na tygodnie. Żona nosiła w zimie Oceanusa w pracy pod za długim rękawem fartucha, dzień krótki, po 2 miesiącach się zatrzymał (akumulator pewnie nie był naładowany w pełni, bo zakupiony był rozładowany, 1.5 dnia się ładował i praktycznie jakoś od razu zaczęła nosić). Pewnie na w pełni naładowanym - doczekałby lata i długich dni (i krótkich rękawów ) i problemu by nie było. 0 Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&PromasterAktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana): Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
teshima 7 #6 Napisano 4 Sierpnia 2010 Teraz jest naladowany na 3/4. Jak wracam z pracy do domu to przez droge naladuje sie do pelna ale po paru godzinach znowu spada do 3/4. Jak ktoregos dnia bedzie pochmurno to nie doladuje sie nawet w czasie tej drogi praca-dom. Pewnie zrobie tak, ze przed zima naladuje go "sztucznie" i bede musial doladowywac pod swietlowka do pelna i moze jakos wytrzyma do lata. Wedlug instrukcji powinien wytrzymac 6 miesiecy. Tyle, ze przy uzytkowaniu chyba 2 sekundy backlight i 20 sec. alarm Wiec u mnie pewnie ten czas skroci sie o polowe. 0 Casio: MQ-30W, DBC-30, G100-1BV, GW6900-1JF / Byl DW-6620 Scorpion, G2300-9V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach