Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Sylwek

Festina

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Targam w sobie to pytanie. Czy zegar kwarcowy trzeba smarowac ? Pytam poniewaz nie jestem tego taki pewny. Jedni mowia mi ze zaleca sie co mniejwiecej 5 lat smarowanie mechanizmu takiego zegarka na wskazowki "kwarca" a gdy dzisiaj bylem w zakladzie Festiny tam gdzie kupilem swoja Festine:

"o to fotka zegarka (kupilem w innym zakladzie niz ta stronka :rolleyes:"

http://www.amazon.de/Festina-Herrenarmbanduhr-Datum-F16390-1/dp/B002M2TMHQ

to sprzedawczyni powiedziala mi ze smarowanie i konserwacja dotyczy jedynie zegarkow automatycznych a w moim jedynie przy wymianie baterii trzeba zmienic uszczelki i to wszystko bo w takich zegarkow sie nie smaruje (nigdy). Byla pewna tego co mowia wiec co jest prawda ?

PS: juz tysiace razy slyszalem ze smaruje sie zegarki kwarcowe, wiec ?

G-Shock GW-6900-1ER, FESTINA 16390/1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z moich własnych "badań" wynika, że dobrze umyte elementy nie najlepiej współpracują. Na przykład czysty mechanizm "naoliwiony" benzyną chodzi kilkanaście minut, aż "smar" wyschnie i zatrzymuje się. Zużycie współpracujących elementów umytych rozpuszczalnikami, ultradźwiękami, jest znaczne. W literaturze prawie się nie zwraca uwagi na to, że materiał czysty i materiał posmarowany, to nie takie same materiały. W zegarku kwarcowym naciski w przekładniach są niewielkie to i wielkiego smarowania nie potrzeba. Ale to nie znaczy, aby ze smarowania rezygnować. Może to być tylko "impregnacja" w płynie smarującym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzalem w zakladzie numer 2. Im wiecej staralem mowic sie o naoliwianiu mechanizmu to sprzedawczyni mowila o uszczelnianiu mowiac ze uszczelnianie jest przy wymianie baterii najwazniejsze a naoliwianie nigdy nie jest potrzebne. Czyszczenie z zabrudzenia przy uszczelkach, wymiana i test wodoszczelnosci. Na 5 atmosfer ustawia na 5 i bada. To wszystko, nic dodac, nic ujac. Tak jak by na prawde naoliwianie nie jest potrzebne i koniec. Jak cos nie dziala to naprawia i juz. Oczywiscie za duze pieniadze... Wiec jak tak sobie mysle to dobry zegarek powinien chodzic przynajmniej 10 lat podczas gdy sie go szanuje, takie jest moje wymaganie, wtedy to mialo by sens. Zobaczymy ile wytrzyma Festina f16390 01.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Sprawdzalem w zakladzie numer 2. Im wiecej staralem mowic sie o naoliwianiu mechanizmu to sprzedawczyni mowila o uszczelnianiu mowiac ze uszczelnianie jest przy wymianie baterii najwazniejsze a naoliwianie nigdy nie jest potrzebne. Czyszczenie z zabrudzenia przy uszczelkach, wymiana i test wodoszczelnosci. Na 5 atmosfer ustawia na 5 i bada. To wszystko, nic dodac, nic ujac. Tak jak by na prawde naoliwianie nie jest potrzebne i koniec. Jak cos nie dziala to naprawia i juz. Oczywiscie za duze pieniadze... Wiec jak tak sobie mysle to dobry zegarek powinien chodzic przynajmniej 10 lat podczas gdy sie go szanuje, takie jest moje wymaganie, wtedy to mialo by sens. Zobaczymy ile wytrzyma Festina f16390 01.

Popełniłem tutaj na forum kawałek o smarowaniu mechanizmów kwarcowych. Przez co czuję się wywołany do odpowiedzi :P.

Mechanizmy kwarcowe jak najbardziej się smaruje. Poniżej link do strony z manualami:

http://www.ronda.ch/en/technical/ta/

Wybierz np. Ronda 763. albo inny według uznania.

Pod sam koniec opisu mechanizmu jest jego rysunek złożeniowy, a na nim punkty, które należy smarować. Jak widzisz są 3. rodzaje oleju w tym bardzo dobrze znany

wszystkim z mechanizmów mechanicznych Moebius D5.

Kolejną nieprawdą jest jakoby obciążenia mechanizmu w zegarkach kwarcowych były mniejsze od tych w manualnych. Co prawda w kwarcowym proces pobudzenia

zachodzi rzadziej ale na przestawienie sekundnika o 1s potrzeba sporego kopa energii, która jest propagowana przez koła na wskazówkę.

Co do zużycia to trudno porównywać do mechanicznych bowiem nikt nie widział 120-letniego mechanizmu kwarcowego. Najzwyczajniej takowego nie ma.

Nie mam zielonego pojęcia ile będzie działał Twój zegarek. Wiem, że robisz bardzo dobrze dbając o jego szczelność. Z moich doświadczeń jednoznacznie wynika, że

to gwarantuje dobrą kondycję mechanizmu i to nie tylko kwarcowego.

A jeśli chodzi o ładną panią ze sklepu to... Mi zawsze jest bardzo ciężko się skupić....B) na tym co mówi. Dobrze jak dotrze do mnie 20% informacji...

A poważniej to widzę tutaj maluśki konflikcik interesików. Jej celem jest sprzedać/przyjąć po gwarancyjnie jak najwięcej zegarków. To co ma mówić?

"...Niech Pan odda zegarek do przeglądu. Zrobimy przegląd za 1/5 ceny nowego...".

A przy okazji to konserwacji kwarcowego wcale nie określiłbym jako dużo łatwiejszej od mechanicznego. Ale to tylko moja skromna ocena oparta nie aż o taką

wielka liczbę naprawionych czy konserwowanych werków.

Wiem, ż narobiłem moim wpisem o smarowaniu mechanizmów kwarcowych sporo zamieszania. Ale nie będę za to nikogo przepraszał. Taka jest prawda i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ritter odpowiedz byla celujaca. Czy potrzeba smarowac kwarcowy zegarek ? Tak. Teraz ten kto chce bawic sie z jednym zegarkiem przez dluzszy czas na pewno bedzie wiedzial ze trzeba szukac specjalisty ktoremu bedzie sie chcialo pobawic z smarowaniem. Czy ja bede cos takiego robil ? Zegarek za 400zl ? Chyba nie. Z zasady wiem ze nowe mechanizmy bez smarowania dzialaja 6 lat nim zacznie sie proces tarcia i wskazowki zaczna latac pod wplywem przetartego luzu ktory sie stworzy. Naprawa mojego zegarka kosztowala by z 200zl lub nawet 100zl a za te 6 lat napewno bede wolal kupic zwyczajnie nowy zegarek, moze i drozszy np za tysiaka. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

I to jest zdrowe podejście! Zegarek tego typu będzie działał 6...10lat. W tym czasie się postarzejemy, zmienią nam się upodobania etc.

Zapotrzebowanie na konserwację mechanzimów kwarcowych prawdopodobnie będzie istniało choćby z powodów sentymentalnych.

Znaleziony po latach w szpargałach pierwszy zegarek zakupiony np. z powodu ślubu etc. Czemu nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.