Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

wocio19

Prośba o informacje: Saxonia - Nivaflex

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem ostatnio taki oto zegareczek:

post-1412-0-93382500-1330500589.jpg

saxonia0420060049be.th.jpg

Niestety nie moge znaleźć w Internecie rzadnych informacji o tej marce. Chyba nie ma to wiele wspólnego z modelem Saxonia firmy Lange & Sohne :-( Nie mam też pojęcia jaki stary może byc ten zegarek. Co do kraju pochodzenia to przypuszczam, że Niemcy, ale też nie jestem pewien.

Byłbym ogromnie wdzięczny o jakiekolwiek informacje na temat tego zegarka, gdyż bardzo mi się podoba i zastanawiam się czy warto poddawać go renowacji.

Przytocze jeszcze to co jest napisane na tarczy i werku:

Tarcza: SAXONIA 21 JEWELS, Nivaflex Shockproof Antimagnetic

Werk: P 60-61, 21 JEWELS

Nie jestem pewien czy koperta i werk stanowiły oryginalnie całość, gdyż tarcza i mechanizm sa w nieporównywalnie lepszym stanie niż koperta, która jest kompletnie "zjechana"

Z góry dziekuję za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez jestem zainteresowany, gdyz równiez kupiłem zegarek Nivaflex, a scislej: - cytuje wszystkie napisy na tarczy:

Nitava

Automatic

25 rubis

NIVAFLEX

wasserdicht

stossgesichert

jest to zegarek złoty 14k, chodzi b. poprawnie.

Oczywiscie produkt niemiecki

werk najpewniej Felsy Biodynamik (?)

post-3018-0-29724700-1330648186.jpg

post-3018-0-09715300-1330648187.jpg

post-3018-0-85951000-1330648187.jpg

post-3018-0-61296000-1330648188.jpg

zegarek> 1.000 $ =podatek od snobizmu;-)
Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile dobrze kojarzę, Nivaflex to handlowa nazwa materiału na niepękające sprężyny o sprężystości niezmiennej w funkcji temperatury (na włosy jest Nivarox). Informację o tym umieszczano na tarczy, bo wówczas Nivaflex i elinwar były pewną nowością w zegarkach klasy popularnej.

werk najpewniej Felsy Biodynamik (?)

Nie znam takiego. IMO to nie Felsa Bidynator.

edit: na wahniku jest znaczek Foerstera.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
O ile dobrze kojarzę, Nivaflex to handlowa nazwa materiału na niepękające sprężyny o sprężystości niezmiennej w funkcji temperatury (na włosy jest Nivarox). Informację o tym umieszczano na tarczy, bo wówczas Nivaflex i elinwar były pewną nowością w zegarkach klasy popularnej.

(....)

edit: na wahniku jest znaczek Foerstera.

J.

W pierwszym przypadku masz rację na 99% (bo nie mozna byc całkiem pewnym intencji ówczesnych producentów), w drugim już na 100% :)

Przy okazji,- historia firmy z Pforzheim, prducenta tego werku jest dość dobrym przykładem tego, co stało sie w Europie dosłownie z setkami firm przmysłu zegarmistrzowskiego w latach 70-tych. Firma ta produkowała zegarki, bizuterię, a przede wszystkim werki do zegarków od roku 1934 do 1974. W tym ostatnim,z uwagi na konkurencję azjatycką przniosła swoją jubilerska produkcję na ...Mauritius, a zamiast wrobów do zegarków zaczęła produkować...protezy dentystyczne i aparaty ortodentystyczna, co robi do dzisiaj, dlatego tak trudno ja odnaleźć, tropiąc tylko po zegarkach.

zegarek> 1.000 $ =podatek od snobizmu;-)
Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W pierwszym przypadku masz rację na 99% (bo nie mozna byc całkiem pewnym intencji ówczesnych producentów),

Ee, ta sama chucpa co z incablocem :)

Jak już zegarek nie miał nic do pokazania, to chociaż "boden edelstahl" musieli na deklu wybić.

Przy okazji,- historia firmy z Pforzheim, prducenta tego werku jest dość dobrym przykładem tego, co stało sie w Europie dosłownie z setkami firm przmysłu zegarmistrzowskiego w latach 70-tych. Firma ta produkowała zegarki, bizuterię, a przede wszystkim werki do zegarków od roku 1934 do 1974. W tym ostatnim,z uwagi na konkurencję azjatycką przniosła swoją jubilerska produkcję na ...Mauritius, a zamiast wrobów do zegarków zaczęła produkować...protezy dentystyczne i aparaty ortodentystyczna, co robi do dzisiaj, dlatego tak trudno ja odnaleźć, tropiąc tylko po zegarkach.

Ciekawe. I typisch niemieckie.

A to Wojtka to pewnie jakaś Bifora.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.