Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

jaccarta

Katalogowanie zbiorów...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie.

Wkleiłem się tutaj bo dotyczy to Wszystkich Grup Kolekcjonerskich

Na forum znalazłem próby stworzenia katalogu ogólnego (ale wątek się chyba zerwał ;) )

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/37215-katalogowanie-zbiorow/page__p__430284__hl__katalogowanie__fromsearch__1

Jestem ciekaw jak sobie z tym radzicie. Zdajecie się na pamięć czy posiłkujecie własnymi opisami?

Może jakiś przykład? Metoda? (układanie wg starszeństwa?)

Ja przy kolekcji 30 szt. jeszcze pamiętam co, i skąd ale już bywa, że lata produkcji mi się rozłażą.

Właśnie produkuję sobie karteczki, może lepiej brzmi - paszporty do moich cukiereczków.

Tempus fugit - ... zegarek manet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja po prostu zrobiłem sobie tabelkę w wordzie - w poszczególnych rubrykach wpisuję dane konkretnego zegarka, czyli kazdy zegarek ma swoją tabelkę. Umieszczam tam markę, model, wymiary, dane werku, dane dotyczace koperty, tarczy, wskazówek, wiek, daty przeglądów, wszelkie numery zegarka itp i tego typu dane. Kazdy zegarek ma jakiś tam podfolder w komputerze, ggdzie jest ww tabelka, fotki, czasem cos o firmie, jakieś notatki o zegarku itp. Tabelka jest dodatkowo wydrukowana, wsadzona w koszulkę i wpieta w segregator.

Wstyd się przyznać, ale od jakiegos czasu bardzo się zaniedbałem i sporo zegarków czeka na opis.

A jakis program wspominany w przytaczanym wątku byłby bardzo fajny

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sobie zrobiłem aplikację w Accessie gdzie mam do każdego zegarka zdjęca tarczy i mechanizmu z pełnym opisem. Wybieram producenta a następnie konkretny model ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja nic takiego nie prowadze, czego w sumie zaluje, bo juz mi sie kielbasi, a co bedzie dalej? No chyba, zeby pozbyc sie wszystkiego - bylby jeden klópot z glowy...

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja prowadze wg zdjec podzielonych na zbiory: linkowce, wiszace, stojace, roczniaki, nareczne i kieszonki. Wiem ze roczniaki to stojace - ale wyrozniam grupe ktora lubie.

Przy podpisie zbioru danego zegara/ ka mam nazwe firmy numer seryjny i odpowiadacy temu rok, czasami jeszcze cena zkupu, rowniez zbieram tu ciekawe a podobne z danej firmy, czasami mam zalozone podzbiory np Gustav Becker lub Atlantic - ale to w przypadku gdy mam wiecej zegarkow niz jeden.

Zdjec jest tyle ze musze przeladowytwac na dysk zewnetrzny bo komputer zwalnia.:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.