Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

sarin3

herma 17 jewels

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie odnośnie zegarka firmy herma ktory wygrzebalem w szafie :) chcialbym w miare mozliwosci dowiedziec sie cos o tym zegarku kiedy byl produkowany na jakich podzespolach lub inne tego typu. Czy po dlugim spokojnym pobycie w szafie mozna go od razu uzytkowac czy moze cos trzeba najpierw z nim zrobic? A i moze jeszcze pytanie odnosnie porysowanego szkielka czy oplaca sie jakos je polerowac w sensie czy wypolerowane szkielko (niektore ryski sa glebsze) bedzie ze tak powiem jak nowe.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4549e8d2cd0dfcbc.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7edb0e12a54fa5a6.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj!

Pierwsza i podstawowa rzecz - przeczytaj dokładnie ten temat:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/42864-jak-zadac-tutaj-pytanie-zeby-uzyskac-konkretna-odpowiedz/

I załącz dużo lepsze zdjęcia - na tych nie można nawet odczytać napisu na tarczy. Tylko wtedy ktoś będzie w stanie pomóc :)

A co do stanu zegarka - nakręcałeś go, sprawdzałeś czy (i jak) chodzi?

Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Herma francuskie zegarki, ten model dokladnie nie powiem ale wyglada na lata 60-70.

Oddaj go do zegarmistrza na przeglad czyszczenie smarowanie.

Szkielka nie poleruj tylko wymien jesli ma glebsze rysy, koszt niewielki.

Pasek tez wymien na nowy i bedzie smigal.

Transport lotniczy (in study process).

Zodiac ZO2040 on brancelet. Election Grand Prix Berne 1914 from 1945 on Hirsch Calf. Election Grand Prix - in repair. Marzenie i cel: IWC Mark XVI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Raczej pierwsza polowa lat 50-tych.Mechanizm to zapewne ktorys z kalibrow france ebauches.Jak dlugo lezakowal to nie polecam uzywania go od razu,najlepiej dac go komus do sprawdzenia kto sie zna na fachu,zegarek napewno bedzie wymagal chociazby wyczyszcenia i nasmarowania.Szklo jest plexi wiec jezeli wiesz na czym taka polerka polega to mozesz sprobowac wlasnych sil i wypolerowac szklo.Nawet te z grubymi , glebokimi rysami da sie zrobic na nowke, chyba ze gdzies jest pekniete to wtedy tylko wymiana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek na chodzie caly dzien po nakreceniu przelecial. Nie ustawialem go wedlog telefonu wiec nie mozna dokladnie powiedziec jak chodzi ale na drugi dzien pokazywal 5 minut do tylu (raczej blad ustawienia). Zdjecia postaram sie wstawic jakies lepsze jak tylko bede mogl. Pasek jest juz zmieniony na jednym ze zdjec. Szkoda mi zmieniac szkielko wolalbym zostawic go na oryginalnych czesciach (nie jest pekniete) a polerowanie chyba zostawie na koniec najpierw pojde zorientowac sie jak wyglada sprawa z czyszczeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut do tylu to troche jest :D opoznienia

Transport lotniczy (in study process).

Zodiac ZO2040 on brancelet. Election Grand Prix Berne 1914 from 1945 on Hirsch Calf. Election Grand Prix - in repair. Marzenie i cel: IWC Mark XVI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzilo mi o to ze byl ustawiany wedlog zegarka w pokoju a w telefonie mam inaczej ustawione i nie moge tego do siebie odniesc. Został ustawiony i nakrecony w niedziele i po tych 6 dniach 15 minut sie pomylil ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzilo mi o to ze byl ustawiany wedlog zegarka w pokoju a w telefonie mam inaczej ustawione i nie moge tego do siebie odniesc. Został ustawiony i nakrecony w niedziele i po tych 6 dniach 15 minut sie pomylil ;p

Tym się nie przejmuj - oddaj go do czyszczenia, smarowania i regulacji do jakiegoś zegarmistrza (tylko wcześniej popytaj w kilku zakładach ile by za taką usługę wzięli, bo ceny mogą się naprawdę mocno różnić ) i powinno być dobrze. Fakt, że chodził przez tydzień i nic się z nim złego nie działo wskazuje, że będzie żył :D

I tak jak mówiłem - zamieść jeszcze wyraźne zdjęcia mechanizmu (tak żeby było widać dobrze napisy) to może uda się znaleść dokładniejsze informacje o zegarku :)

Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Zaden nietypowy, tylko typowy mechanizm hermy, a mianowicie Cupillard 256.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O i teraz znajduje sie bez problemu w google tan mechanizm od razu lepiej ;p A wiec takie czyszczenie nie powinno tyle kosztowac skoro to normalka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Ceny czyszczenia i smarowania sa zroznicowane jak zroznicowani sa fachowcy.U jednego zaplacisz 30 u innego 50, czy 100 nawet za czyszczenie i smarowanie prostego mechanizmu.Przy oddawaniu zegarka celem przeczyszczenia warto zapytac czy mechanizm bedzie rozbierany na czesci pierwsze lacznie z kamieniami nakrywkowymi balansu, oraz czy cena obejmuje regulacje mechanizmu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O i teraz znajduje sie bez problemu w google tan mechanizm od razu lepiej ;p A wiec takie czyszczenie nie powinno tyle kosztowac skoro to normalka?

Czy ja wiem czy weźmie mniej? Cena zależy głównie od zegarmistrza i wielkości miasta - zazwyczaj w małych miasteczkach (albo małych zakładach na uboczu) jest taniej, a i tak jeden za taką samą usługę weźmie 50, inny 80 zł. Trzeba spytać kilku, szukać, targować się :blink:

Jeśli ten zegarmistrz zna się na rzeczy i zrobi "pełny zestaw" (czyszczenie, smarowanie i dokładna regulacja mechanizmu) to moim zdaniem cena nie jest jakoś bardzo wyśrubowana.

Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh dzieki za rade popytam popytam ale nie w kontekscie hermy bo ona laduje w cieplej szufladzie az doczeka sie swojego czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.