Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Marek A

części zamienne do SEIKO kinetic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
skąd wziąć aku do mechanizmu kinetic 5M42? Oryginalny jest SL920. Zamienniki 30235MZ, 302344Z.
Pozdrawiam,
Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WItam !

Nie musisz mieć kontaktów w Seiko :) Jest o wiele prościej. Zakładając że stoisz pod Pałacem Kultury kierujesz się na domy towarowe Centrum +/- 400 metrów później przechodząc podcieniami w kierunku ulicy Chmielnej jakieś 50 metrów dalej po prawej stronie masz salon główny firmy Time Trend, przechodząc przez drzwi od razu kierujesz się w prawo robisz +/- 10 kroków na wprost, skręcasz w lewo robisz kolejne 10 kroków, wchodząc przy okazji do serwisu, po czym obracasz się w prawo prosząc przy okazji miłego pana za ladą o wymianę aku na nowy :)

Teraz twoja broszka jak znaleźć się pod Pałacem Kultury :)

pozdr.

G.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiennikiem tego akumulatora jest Maxell TC920S. Pewnie znajdzie się więcej, musisz poszukać w necie. Bateria/akumulator danego typu jest zwykle produkowana przez większą ilość producentów.

A tu masz opis całej procedury wymiany akumulatora:

http://www.pmwf.com/Watches/WatchSchool/WS%2026%20Seiko%205M42-OL68%20R2%20Capacitor%20Change/WS%2026%20How%20to%20change%20the%20capacitor%20of%20a%20SEIKO%205M42%20Kinetic.htm

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WItam !

Nie musisz mieć kontaktów w Seiko :) Jest o wiele prościej. Zakładając że stoisz pod Pałacem Kultury kierujesz się na domy towarowe Centrum +/- 400 metrów później przechodząc podcieniami w kierunku ulicy Chmielnej jakieś 50 metrów dalej po prawej stronie masz salon główny firmy Time Trend, przechodząc przez drzwi od razu kierujesz się w prawo robisz +/- 10 kroków na wprost, skręcasz w lewo robisz kolejne 10 kroków, wchodząc przy okazji do serwisu, po czym obracasz się w prawo prosząc przy okazji miłego pana za ladą o wymianę aku na nowy :)

Teraz twoja broszka jak znaleźć się pod Pałacem Kultury :)

pozdr.

G.

Dzięki. Sprzedają części? Zajrzę po niedzieli. Dziś zapytałem w serwisie i usłyszałem 180zł + parę zaklęć, żebym lepiej sam nie zaglądał pod dekiel, bo tam jest coś na kształt antymaterii i jeśli nie trafi mi zegarka szlag od razu, to co najmniej dostanę świńskiej grypy.

Ponieważ to jest >50% tego co dałem za ten zegarek, więc postanowiłem pogrzebać sam. Aku mam już wydłubany.

Pozdro, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiennikiem tego akumulatora jest Maxell TC920S. Pewnie znajdzie się więcej, musisz poszukać w necie. Bateria/akumulator danego typu jest zwykle produkowana przez większą ilość producentów.

A tu masz opis całej procedury wymiany akumulatora:

http://www.pmwf.com/Watches/WatchSchool/WS%2026%20Seiko%205M42-OL68%20R2%20Capacitor%20Change/WS%2026%20How%20to%20change%20the%20capacitor%20of%20a%20SEIKO%205M42%20Kinetic.htm

Dziękuję. Stronę znalazłem. Natomiast numery zamienników podałem w poście. To są numery serwisowe seiko całych kitów. Sama pastylka to za mało. Do montażu w zegarku musi mieć ona zgrzaną blaszkę, przez którą sie do wszystko dokręca do chassis.

Dlatego potrzebuję namiar na dostawców części zamiennych do seiko.

Pozdro, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W związku z sugestią Marek A co do ceny w serwisie zakupiłem zestaw naprawczy Seiko 30235MZ na E-bay i czekam na dostawę. Niestety rezerwa chodu póki co obecnie 1 godzina.zobaczymy jak będzie po wymianie.

Mój kinetc przeleżał w pudełku coś ok 10 lat :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mnie na Ebay udało się kupić za 69 pln z przesyłką z USA :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

skąd wziąć aku do mechanizmu kinetic 5M42? Oryginalny jest SL920. Zamienniki 30235MZ, 302344Z. Jak to kupić w miarę sprawnie? Najlepiej w Polsce naturalnie :). Może ktoś odstąpi? Nie mam kontaktów z seiko w Polsce.

Pozdrawiam,

Marek

Na aukcjach eBay wpisz "seiko kinetic 5M42" i jauz za ok 60 zl z przesylka kupisz.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mnie na Ebay udało się kupić za 69 pln z przesyłką z USA :P

A od uzytkownika elisabeth9679 taniej i szybciej bo z Francji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 17 eur kupowałem z Niemiec. Mogę sprzedać i za 60 zł.

Jak komuś się przyda to ok. Jak nie, to drugie ok. Najwyżej za jakiś czas poleci do elektrośmieci. Mi się już nie przyda.

odgrzewam, masz do sprzedania jeszcze te akku SL920 lub zamienniki 30235MZ, 302344Z.????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.