Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Paweł Bohacz

Jak rozpoznacmechanizm z wyminiona osia balansu?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie :blink:

Z gory przepraszam za ewentualna banalnosc pytanka :o

Amator (ja) na oko rozpozna takowy mechanizm?

dać do dobrego zegarmistrza - takiego co sam się bawi w takie rzeczy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego o to pytasz?

Jeśli oś była wymieniona fachowo to nie ma praktycznie żadnej różnicy w stosunku do stanu pierwotnego.Jeśli były wymieniane czopy a balans kiepsko wyważony to się dziwnie kiwa .Ma bicie i to zwykle widać.Czasem takie objawy daje oryginalny ale skrzywiony czop.Niekiedy zdaża się też że czop został dorobiony jako nieco krótki i wtedy zegarmistrz ratuje się odwracając kamień nakrywkowy balansu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czopów się nie wymienia chyba ze w cylindrach a odwrócenie kamienia nakrywkowego nic nie da skąd te wiadomości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

W swojej karierze grzebalskiej spotkalem 2 werki gdzie nakrywki byly odwrocone, nie mowiac o montazu tego.Strona ktora powinna byc zalozona nakrywka po prostu byla zuzyta.Po zalozeniu nowych balans zachowywal sie normalnie.Przy lekko krotkim czopie pomoc jedynie moze nabicie cienszego lozyska i przyblizenie kamienia nakrywki.Odwrocenie kamienia nakrywkowego przy srednicach 0,2mm w lozyskach praktycznie nic nie da.W cylindrach wymienia sie tampony,mam nawet specjalna laweczke do tego.Os mozna czopowac, badz ja wymienic.Bicie spowodowane jest zle nabitym kolem balansowym, lub ze tak napisze zwichrowanym kolem( jajo),zle wywazony balans moze dawac podobny efekt jedynie w sytuacji gdy zuzyte sa czopy badz tez uszkodzone lozyska.Zle wywazony balans wplywa glownie na dokladnosc chodu oraz w pewnych pozycjach wystepuje nadmierne tarcie (elipsy w lozyskach).Przy duzych roznicach masy w ciezkich kolach balansowych mozna zaobserwowac ze balans ucieka w jedna strone mimo ze wlos jest sprawny i zalozony prawidlowo,efekt dzwiekowy jest taki jak przy zle zalozonym wlosie. Jezeli os wymieniono na taka sama, a wymiana przeprowadzona byla jak nalezy to na "oko" nie poznasz ze przy balansie bylo cos robione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... wlasnie mam podejrzenie ze balans sie lekko kiwa...

W tym momencie nie mam mozliwosci potwierdzic tego u zegarmistrza, dlatego mialem nadzieje ze moglbym cos sam ocenic :)

Ale zakladajac, ze balans sie kiwa to jednoznacznie mozna stwierdzic, ze os byla wymieniana? Czy kiwajacy sie balans swiadczy o kiepskiej wymianie osi? Jak nalezy w takim przypadku postapic? Wywazac balans? Jeszcze raz wymieniac os?

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wymiany czopów to rzeczywiście jakoś głupio i mało precyzyjnie mi się napisało.O wstawianie w miejsce złamanych chodziło.Kaido-ja spotkałem się trzy razy z odwróconymi kamieniami w tym raz w zegarku za kilka stów.Tam były nie dość że poodwracane to jeszcze półmostek balansu był zeszlifowany by niżej zszedł.Balans był nie od tego mechanizmu i miał za krótka oś.Zegarek był ewidentnie zrobiony pod sprzedaż i dałem się nabrać.Drugim takim dziwolągiem z jakim miałem i mam do czynienia to zegarek Avene Sport,trzeciego nie pamiętam.

Znam tez zegarmistrza (dyplom mistrzowski ma) który odwala jeszcze gorsze numery w zegarkach klientów.Potrafi na przykład wkleić łożysko balansu na klej do szkieł gdy zagubi lub złamie zabezpieczenie łożyska .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Kaido-ja spotkałem się trzy razy z odwróconymi kamieniami w tym raz w zegarku za kilka stów.Tam były nie dość że poodwracane to jeszcze półmostek balansu był zeszlifowany by niżej zszedł.Balans był nie od tego mechanizmu i miał za krótka oś.Zegarek był ewidentnie zrobiony pod sprzedaż i dałem się nabrać.Drugim takim dziwolągiem z jakim miałem i mam do czynienia to zegarek Avene Sport,trzeciego nie pamiętam.

Znam tez zegarmistrza (dyplom mistrzowski ma) który odwala jeszcze gorsze numery w zegarkach klientów.Potrafi na przykład wkleić łożysko balansu na klej do szkieł gdy zagubi lub złamie zabezpieczenie łożyska .

Widzialem rozne kombinacje robione aby sprzedac zegarek, ale ten fachowiec to jakas masakra, jak on sciaga te sprezynki z incablocow ze je lamie?.Raz dorabialem polmostek balansu,zrobilem to tak jak jest w oryginale i z tego samego materialu.Polmostek byl do buksiaka i niegrawerowany.O ile mozna sie pokusic o przerobke i dopasowanie np: polmostka sekundy to z polmostkiem balansu nie jest juz tak fajnie ze wzgledu na nieraz fikusne ksztalty i lepiej wykonac nowy z tego samego materialu tak jak w oryginale.Fakt iz nie zawsze dysponuje odpowiednia osia i nieraz wstawiam troche dluzsza oske wstawiajac jednoczesnie odpowiednia podkladke pod polmostek. Jest to w razie czego latwo demontowalne i nie wymaga zadnych przerobek polmostka.Raz zadarzylo mi sie ze do kieszonkowej omegi musialem wstawic minimalnie krotsza os, jednakze szaton w polmostku mozna regulowac wyzej/nizej i udalo go sie troche nizej osadzic bez jakichkilwiek kombinacji.Samo klejenie lozysk w polmostkach jest do przyjecia w sytuacji gdy jest minimalnie za male i jezeli jest przyklejone rantem do tuleji lozyska za pomoca czegos co bez problemu da sie usunac,jednakze lepiej wstawic mala obrecz i zacisnac.Nie jestem przeciwnikiem klejenia jednakze jak ktos sie juz do tego posuwa to niech to zrobi tak aby latwo mozna bylo wrocic do stanu pierwotnego.

Hmmm... wlasnie mam podejrzenie ze balans sie lekko kiwa...

W tym momencie nie mam mozliwosci potwierdzic tego u zegarmistrza, dlatego mialem nadzieje ze moglbym cos sam ocenic :)

Ale zakladajac, ze balans sie kiwa to jednoznacznie mozna stwierdzic, ze os byla wymieniana? Czy kiwajacy sie balans swiadczy o kiepskiej wymianie osi? Jak nalezy w takim przypadku postapic? Wywazac balans? Jeszcze raz wymieniac os?

Balans sie kiwa poniewaz ma za duze luzy.Przyczyn kiwajacego sie balansu moze byc kilka a najczestsze to:

Zle dobrana oska-za mala srednica czopow,za duze luzy midzy nakrywkami

Uszkodzone lozyska balansu

Zuzyte czopy-za mala srednica czopow....

Jak widac kiwajacy sie balans moze, ale nie musi byc objawem zle dobranej oski.Czestszym objawem kiwajacego balansu jeest po prostu zurzyta lub uszkodzona os i uszkodzone lozyska.

Jezeli czujesz sie na silach mozesz sciiagnac balans i poogladac jakto to tam wyglada i ewentualnie wtedy podjac odpowiednie kroki. Byc moze masz pekniete i uszczerbione lozysko, chyba ze ktos wymienial os i spartolil robote.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Balans sie kiwa poniewaz ma za duze luzy.Przyczyn kiwajacego sie balansu moze byc kilka a najczestsze to:

Zle dobrana oska-za mala srednica czopow,za duze luzy midzy nakrywkami

Uszkodzone lozyska balansu

Zuzyte czopy-za mala srednica czopow....

Jak widac kiwajacy sie balans moze, ale nie musi byc objawem zle dobranej oski.Czestszym objawem kiwajacego balansu jeest po prostu zurzyta lub uszkodzona os i uszkodzone lozyska.

Jezeli czujesz sie na silach mozesz sciiagnac balans i poogladac jakto to tam wyglada i ewentualnie wtedy podjac odpowiednie kroki. Byc moze masz pekniete i uszczerbione lozysko, chyba ze ktos wymienial os i spartolil robote.

Wiec przyczyn moze byc jednak wiecej... :)

eeeh...

na silach aby cokolwiek zrobic nie jestem, tym bardziej ze pacjentem jest chronograf Valjoux z rodziny 7733 :)

w najlepszym wypadku moge zrobic fotke, lecz nie wiem czy po zdjeciu cokolwiek poznacie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Mozna by zrobic fotki w duzej rozdzielczosci samego balansu bez polmostka z dobrze widocznymi czopami, lozysk ze zdjetymi nakrywkami z polmostka i z plyty,oraz powierznie nakrywek od strony lozysktesy moze i cos by sie udalo ustalic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna by zrobic fotki w duzej rozdzielczosci samego balansu bez polmostka z dobrze widocznymi czopami, lozysk ze zdjetymi nakrywkami z polmostka i z plyty,oraz powierznie nakrywek od strony lozysktesy moze i cos by sie udalo ustalic.

nie chce go rozkrecac, boje sie ze cos zepsuje...

bez rozkrecania nie ma sensu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.