Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra .Wybaczam i Wybaczcie  !!!. pozdrawiam

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytałeś jak można sprawdzić to odpisałem.

No i dzięki Pozdrawiam

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyniki dokładnego chodu Omegi po 24 godzinnym teście  to:

Broad Arrow 3313  +1s 

PO 8500   -3s

GMT 1128  -8s

Tak to wygląda w moim przypadku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po czym w omesi PO rozpoznac rok produkcji?

Edytowane przez swierszczu

O i T 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Moja Omegę 300 M kupiłem 5 grudnia  Także chciałem wiedzieć jak jest dokładna  , pierwsze pomiary wskazywały mi około 1 sekundy na dobę . Potem po poradach od forumowiczów  ustawiłem idealnie wskazówki na godzinę 12. Co kilka dni sprawdzałem i nic się nie zmieniało . I wtedy z powodu charakteru mojej pracy i trochę Lenistwa postanowiłem że ustawie go i sprawdzę po równych 30 dniach. A było to jak miałem chwilę wolnego czyli 25 grudnia o 12 w południe. Dzisiaj po miesiącu sprawdziłem i co ? Sam trochę w to nie wierzę jest + 20-21 sekund do przodu . Zegarek od kupna cały czas noszę i ze względu na pracę nie opitalam się z nim Jak wiecie nie jestem takim fachowcem i profesjonalistą jak Wy , ale myślę że to dobry wynik. Mam nawet pytanie czy moja metoda sprawdzania nie wypaczyła wyniku ? Pozdrawiam

Te 20 sekund na miesiac to nie jest nalepszy wynik, biorac pod uwage to, co mozna poczytac w temacie o Rolexie. Tam wyniki sa nawet o 10x lepsze :) . Pomijajac jednak te przypadki to 20 sek na miesiac jest bardzo dobrym wynikiem i oby ci tylko tak dobrze trzymal czas. U mnie co-axial robi regularnie +10 sek. na dobe bez wzgledu na pozycje i sposob uzstkowania i to uwazam jest juz kiepsko, zastanawiam sie nawet, czy nie pokulac sie z tym zegarkiem gwarancyjnie do serwisu, zeby nieco go "powstrzymali" :)

Edytowane przez 70'

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie co-axial robi regularnie +10 sek. na dobe bez wzgledu na pozycje i sposob uzstkowania i to uwazam jest juz kiepsko, zastanawiam sie nawet, czy nie pokulac sie z tym zegarkiem gwarancyjnie do serwisu, zeby nieco go "powstrzymali"  :)

Nie ruszałbym, zacznie się grzebanie a i tak nie ma realnej metodologii spowolnienia albo przyspieszenia. Będą "ustawiać" na chybił-trafił i nawet jak na urządzeniu pomiarowym uda się trafić w zależności od pozycji +0 albo +1 sek to po założeniu na rękę efekt będzie przypadkowy i pewnie gorszy od obecnego. Moim skromnym do +1 minuta w CoAxial jest ok ja do serwisu podjechałem przy +3 minutach w 2,5 dnia. 
Mówię to ja ten który w praktyce to boleśnie przerobił  :ph34r: 

Edytowane przez Centurio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba w fabryce muszą jakieś czary odprawiać że zegarki albo dają w łapę pracownikom COSC żeby certyfikaty wystawiali.

PS. Miałeś na myśli metodykę, bo metodologia to trochę coś innego. No offence, ale często widzę ten błąd i sam go do niedawna popełniałem.

Dokładnie wczoraj oglądałem film dokumentalny o "brudnym" złocie wydobywanym w rezultacie udokumentowanych zbrodni przeciw ludzkości między innymi przy wykorzystaniu dzieci żołnierzy w Afryce i w wyniku niewolnictwa w Ameryce Południowej. W programie dziennikarze przedstawili wyniki oficjalnego śledztwa które wykazało że między innymi pani Nayla Hayek (córka? ) która jest właścicielką firmy produkującej tylko i wyłącznie złote zegarki kupuje z takich źródeł złoto. Trzeba było widzieć butę i pogardę w postawie tej pani na zarzut że jej firma fałszuje dokumentację importowo-celną pozyskując złoto z państw objętych międzynarodowym embargiem..... czym według ciebie jest pozyskanie świstka który nawet nie jest urzędowym dokumentem? 

Film leciał na TVN 24 Ewa Ewart komentowała przed emisją

Zdaje się że to ta firma http://www.hayekwatches.com

Edytowane przez Centurio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.....  Moim skromnym do +1 minuta w CoAxial jest ok ja do serwisu podjechałem przy +3 minutach w 2,5 dnia. 

Mówię to ja ten który w praktyce to boleśnie przerobił  :ph34r: 

masz na mysli +1 minute na dobe ? To po co sie silili, zeby na tarczy napisac Chronometr ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz na mysli +1 minute na dobe ? To po co sie silili, zeby na tarczy napisac Chronometr ?  :)

Tak, mam na myśli 1 minutę na 24h. A jaki to dodatkowy wysiłek nanieść na tarczy  napis "Chronometr" ? 

Edytowane przez Centurio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgloś do sprzedawcy że zakupiony towar nie spełnia deklarowanej jakości.....zaoszczedzi to Tobie nerwów i innym słuchania jaka to Omega jest kiepska....

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgloś do sprzedawcy że zakupiony towar nie spełnia deklarowanej jakości.....zaoszczedzi to Tobie nerwów i innym słuchania jaka to Omega jest kiepska....

A kto powiedział że nie spełnia? Przecież spełnia warunki bycia chronometrem od -5 do + 8 to rozpiętość 13 sekund/24 h taka jest norma i ja z tym nie mam żadnego problemu. Jeżeli już to problemem jest mitomania na poziomie + 1 sek/ 24 h  :D 

TableauMecaniqueEn.jpg

Edytowane przez Centurio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i innym słuchania jaka to Omega jest kiepska....

e nie jest tak bardzo żle...

speedmaster cal 321   +/- 1sek

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Centurio te wyniki sa w sekundach, nie w minutach ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czegoś nie rozumiem chyba...z jedna minutą na dobę spełnia kryteria chronometru?,wg jakich norm?

Edytowane przez cook

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Centurio te wyniki sa w sekundach, nie w minutach  ;)

No tak w sekundach ale przy pomiarze na specjalnie dedykowanej maszynie która "kręci" zegarem tak żeby wyszły jak najmniejsze odchyłki pewnie długo dobierali algorytm żeby zegareczek nie przekraczał +10 sek/24h. Po założeniu na rękę pomnóż to x współczynnik pecha  :D 

Zobacz na oficjalnej stronie COSC oni normy dla kwarców zawyżyli tak że nawet samoróbka domowego elektronika spełni w cuglach warunki certyfikatu. Ja nawet nie słyszałem żeby jakikolwiek kwarc spieszył lub spóźniał 1 sek na dobę :blink:

TableauQuartzEn.jpg

Edytowane przez Centurio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serio wierzysz że wszystkie zegarki z co-axial nie trzymając COSC nawet po wyjściu z fabryki i że nie ma sposobu na ich regulację? Dodatkowo wszyscy użytkownicy którzy przez lata nie narzekają ulegli zbiorowej halucynacji. To jest taki ironiczny humor wynikający ze słych doświadczeń z serwisem SG, czy to jest w 100% na poważnie bo nie łapię?

Oczywiście że WSZYSTKIE zegarki spełniają COSC dobowe wahania na poziomie 13 sekund to chyba nie jest jakieś osiągnięcie? 

Edytowane przez Centurio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej sytuacji to ja sie zastanawiam, czy ja dobrze rozumiem jezyk angielski, a jezeli rozumiem to czy rozumiem co autor mial na mysli piszac "Average daily date -4 +6" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej sytuacji to ja sie zastanawiam, czy ja dobrze rozumiem jezyk angielski, a jezeli rozumiem to czy rozumiem co autor mial na mysli piszac "Average daily date -4 +6"  :)

a nie przypadkiem rate?

Edytowane przez Centurio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

literowka 

a nie przypadkiem rate?

literowka :) Mysle ze jednak nie o taki blad tu chodzi  ;)

Edytowane przez 70'

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też albo nie potrafię czytać tych tabelek albo kolega Centurio nie potrafi, bo ja ani nie widzę tam 1s/dobę dla kwarca, ani 13 sekund dla mechanika.

Zgadza się nie potrafisz. +- ( słownie plus minus) 0,5 sumuje się do 1 całej sekundy odchyłki. 

Edytowane przez Centurio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

literowka 

literowka  :) Mysle ze jednak nie o taki blad tu chodzi   ;)

skrajne odchyłek sumują się i są różne dla średnic. 

Edytowane przez Centurio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie bardzo chyba o to chodzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie bardzo chyba o to chodzi  :)

No to napisz, ja nie mam monopolu na wiedzę i mogę się mylić 

Edytowane przez Centurio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też:-) :-)

Te odchyłki +,-, nie nalezy poddawać zadnym dzialaniom artmetycznym...

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi