Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
cytochrom

Nasze nowe nabytki vintage

Rekomendowane odpowiedzi

151437248_2.jpg

Mój zakup sprzed 5 minut ;) Teraz tylko zapłacić i czekać, aż przyjdzie. Wpasowałem się w reklamę Stratosa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gratki kolak - koszty przelewu to z 50pln ;)

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki dzięki :D Gościu pozwala na przelanie pieniędzy przez paypal więc nie ma problemu z przelewem ;)

Gdzie mogę dorwać oryginalną bransoleta albo metalowego mesha zenitha ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapomnij..prawie nierealne - ciezko trafic zwykle pudełko

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytałem o niego już w tym dziale ale i tutaj pokażę: Oris na mechanizmie 652 KIF, w niedługich planach doprowadzenie go do stanu bardzo dobrego.

post-47251-0-70529800-1350374897_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzmy, że w niezłym ;) Muszę mu zmienić szkiełko, w tej chwili ma nieoryginalne i zbyt wypukłe, dodatkowo na tarczy jest widoczny pod pewnym kątem odcisk palca i parę paprochów - kiepskie zdjęcie więc tego nie widać. Poza tym koperta zdążyła zebrać już sporo mniejszych i większych rys. No i obowiązkowo porządny przegląd. Wtedy będę zadowolony :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny Orisek masz rację przegląd obowiązkowo a ja jak obiecałem wklejam fotkę ukończonego Titusa po myciu, czyszczeniu, montażu nowego włosa(już sobie cyka :D ), polerce szkła,przetarciu lekkim koperty no i oczyszczeniu tarczy wygląda mniej więcej tak. Z butów nie wyrywa ale..... jest oryginalny i piękny :) i własnoręcznie doprowadzony do stanu używalności po za tym cena była przystępna ;)

49075529.jpg

44277286.jpg

89482201.jpg

Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swietnie Ci wyszedl,mialem kiedys identycznego,gdzies zagina podczas przeprowadzki,klimatyczny,lubilem patrzec na niego....... ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki chłopaki, widzę że nie tylko ja zobaczyłem w nim potencjał ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niebieski powiedzmy w 80% :D reszta spłowiała od słońca,ten typ ponoć tak miał,ale jak by był w lepszym stanie to by wylądował na półce a nie na nadgarstku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratki! fajny Londżin.

A ja pomyślałem sobie że może coś wkleję bo ostatnio nic nie wrzucałem. Tym razem Zenek, świeżo rozpakowany

co ciekawe część Sporto które mam ma na mechanizmie plastikowe wieczko:D

img2223d.jpg

img2227ir.jpg

zdjcie7s.jpg

Edytowane przez sneer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już parę razy widziałem takie foto ale myślałem że to światło się tak dziwnie odbija,a to wieczko :blink: w latach pięćdziesiątych to musiała być kosmiczna technologia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego kosmiczna? Na rynku w dużych ilościach, pod różnymi nazwami szkło akrylowe (PMMA, poli(metakrylan metylu)), pojawiło się w latach trzydziestych, wynaleziono je jeszcze w XIX wieku. W latach czterdziestych nie było już chyba samolotu, który miałby m.in. owiewkę wykonaną z innego materiału. Jeżeli szkiełko zegarka wykonywano z PMMA (np Plexiglasu, Lucite'u itp) to dlaczego nie można było zrobić wewnętrznego dekielka?

PS

Sam zachowałem oryginalne zmatowiałe szkło polimerowe z Omegi z końca lat trzydziestych, po wymianie na mineralne.

Edytowane przez mw75

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już parę razy widziałem takie foto ale myślałem że to światło się tak dziwnie odbija,a to wieczko :blink: w latach pięćdziesiątych to musiała być kosmiczna technologia.

Nie była, bo to były zwykłe hesalitowe szkiełka. Robiono w tym czasie szkieletory a właściwie to zegarki transparentne, gdzie cały dekiel był własnie z pleksi. Z przodu ramka ze szkiełkiem, z tyłu tak samo

Ot pierwszy z brzegu przykład:

vintage-ebel-watch.gif

A Piotrkowi gratuluję oczywiście nabytku :)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle się wyraziłem,miałem na myśli technologię która się nie przyjęła,coś jak aluminiowe koperty.Kiedyś szokowały nowoczesnością dzisiaj to badziew.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie od wczoraj taki Tissocik, koperta z lekkimi przetarciami, tarcza hmmm ma swój urok bo jest oryginalna i czytelna choć wskazuje upływ czasu jaki ten zegarek odmierzył to właśnie urzekł mnie swoją oryginalnością i wielkością 38mm bez koronki ;)

dwa zdjęcia wieczorem w trakcie oczyszczania koperty i montażu paska

77839087.jpg

65751303.jpg

i jedno o poranku w klimacie ;)

81326392.jpg

A tutaj bliźniak po renowacji dla porównania :)

http://allegro.pl/tissot-duzy-meski-i2715932925.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne foty, fajny tisocik gratki! Dawno nic nie wrzucales :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne foty, fajny tisocik gratki! Dawno nic nie wrzucales :)

Dobre dawno, ostatnio 4 dni temu ....ale Piotrek ciebie dogonić nie sposób , wiesz ile już zegarkow wyrzucilem w pieluchach ;) a tobie gratuluje zbiorów fotka w skrzynce robi wrażenie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Artur - piękny Ebel! Świetnie i oryginalnie wygląda. Możesz pokazać jego drugą stronę? mechanizm?

Dobre dawno, ostatnio 4 dni temu ....ale Piotrek ciebie dogonić nie sposób , wiesz ile już zegarkow wyrzucilem w pieluchach ;) a tobie gratuluje zbiorów fotka w skrzynce robi wrażenie :)

Maciek, czasami coś tu czy tam wpadnie ciekawego - sam wiesz jak to jest. Na szczęście jak do tej pory jeszcze się nie sparzyłem - może dlatego ze niewiele kupuje w Polsce. A skoro wywołałeś do tablicy moją skrzyneczkę, to niestety jest za mała i nie mieści wszystkich Zenków :P . Czekam na nową oraz na nowe paski.

img2261e.jpg

img2259ez.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje nowe "nabytki". Z uwagi na rozwijającą się chorobą zegarkową, za którą całkowitą winę ponosi to forum, długo męczyłem ojca o poszukanie jakichś zegarków w jego "gratach". Taki jest rezultat:

1. Silvana "pasówka" po moim pradziadku, werk podobno z końca XIX wieku. Koperta w kieszonce oryginalnie była srebrna, zegarmistrz podobno ją zabrał w rozliczeniu za przełożenie do koperty naręcznej. Zegarek chodzi i pięknie cyka. Niestety ma całe żółte szkiełko przez co tarcza jest mało widoczna (ale jest czysta). Z koperty schodzi niestety warstwa chromu.

silvan10.jpg

mechanizm (wybite jest Revue GT):

p1040711.jpg

2. Doxa po moim dziadku, niestety nie chodzi. Podobno w latach 70-tych była w naprawie i pochodziła po niej 2 tygodnie, trafiając później do szuflady.

doxa10.jpg

Nie chcę nic uszkodzić, więc nie otwierałem Doxy i ciężko powiedzieć co jest w środku. Zlecę to zegarmistrzowi w przyszłym tygodniu i wtedy zrobię jakieś fotki.

W planach oczywiście mam renowację tych zegarków ;)

Edytowane przez cedrus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No sneer aleś tych zenków natrzepał. Ostatni Twój zakup mega i nawet jakiś takiś niezenkowaty, raczej milano mi przypomina :lol:

Ja poczułem szybsze bicie serca i bach:

IMAG0302_DxO.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi