Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Janu1

Lata produkcji Wołny

Rekomendowane odpowiedzi

Faktycznie miałem doczynienia z 2 Wołna-mi z mechanizmami srebrnymi i oznaczeniem fabryki. Datowane na 3 i 4 kw 59 roku. Prawdę mówiąc mechanizm nie jest "czysto" wykonany co widać na oko a pod szkłem dopiero się to uwidacznia. Obróbka jest nienajlepsza. Spokojnie znajdę mechanizmy z o wiele lepszymi powierzchniami przylegania elementów itd., w późniejszym okresie produkcji zegarków fabryki Wostoka. Ale z pewnością Wołna może bez większego problemu robic 1-2 s na dobę... oczywiście w przód.

Moja trzyma sie w okolicach pasu sekund z tym że kłopot mam z zatrzymywaniem przy wstrząsach mocniejszych. To jednak już jest spowodowane tym że zegar działał przez 53 lata a nowych części nie ma. Gdyby je wymienić byłoby idealnie.

Ciekai mnie opis kolegi mówiacego o tym jakie różnice wystepowały w tym mechaniźmie czyli bębny, sprężyny, włosy.

Nie widzę powodów aby przy faktycznie 2 rodzajach bębna / sprezyny jeden mechanizm robił 46h a drugi ok 35h.

Wołna jaką się zajmuję robi ok. 39h od "deski" do "deski".

Ciekawy jest też temat kontroli certyfikatowej. Faktycznie może konkretne tylko egzemplarze to zaliczły z urzędu a dotyczyłoby to takich z konkretną sprężyną / bębnem i włosem??? Czyli Wersje 46h.

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie co to za zegarek WOŁNA takiej nazwy nie znam może jestem niedouczony proszę jeśli to możliwe o foto z nazwą zegarka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie co to za zegarek WOŁNA takiej nazwy nie znam może jestem niedouczony proszę jeśli to możliwe o foto z nazwą zegarka

Proszę bardzo: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/52578-moj-skromny-zbiorek/page__view__findpost__p__703147

Jeszcze jedna jest na dole tego postu http://zegarkiclub.pl/forum/topic/52578-moj-skromny-zbiorek/page__view__findpost__p__740892

www.slavnyhans.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie małe pytanie, laika - czy n.p. mogły być jakieś delikatne zmiany w samym mechanizmie [werku] mające na celu polepszenie dokładności, lub sprawdzenie czemu jest taka rozpiętość. Początkowo mogło to dotyczyć tylko pewnej części werków / zegarków i dla odróżnienia miały inny kolor? Wówczas byłyby możliwe takie rzeczy, że mechanizmy z Wołny są w Wostoku [początkowy okres testów], a nie na odwrót. Potem zaniechano nazwy Wołna i wszystko szło jako Wostok. Początkowo mógł być to projekt albo coś podobnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja widzę to w ten sposób:pierwsze są wostoki 21 kamieniowe,stosunkowo krótka seria(1958),później wostok 22 kamieniowy(1958).W 1959 powstają budżetowe marki wołna i ałmaz(ałmaz wiadomo,wołna-mniej starannie wykończone mechanizmy),marka wostok jako najbardziej prestiżowa z czasem stanie się nazwą całego koncernu.W czasie selekcji werków do wostoka te dokładniejsze dostają napis precyzyjny,analogicznie jak KL.1 w poljocie.Na początku lat sześćdziesiątych zostają zlikwidowane wszystkie poboczne brandy (wołna,ałmaz,mir,kama)i zostaje tylko wostok i wostok precyzyjny(chodzi o 2809 ofkoz).Fajnie by było mieć dostęp do cenników,jak ktoś jest trochę obyty w temacie to wie że ałmaz i wołna są stosunkowo łatwe do zdobycia,w przeciwieństwie do wostoka który był dłużej produkowany i teoretycznie powinien być łatwiej dostępny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ŹLE to widzisz. Bardzo ŹLE. TRAGICZNIE wręcz. Ja ci dam stosunkowo krótką serię. Jakby była stosunkowo krótka, to już bym ze dwa miał. Za ciężką kasę, ale bym miał. A tu nawet ruskie źródełka zawodzą. To była bardzo krótka seria. Poza tym to najpewniej było właśnie mniej więcej ta, jak piszesz :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto wie,może leżały na allegro z kup teraz 15PLN,a nikt nie zwrócił uwagi,ja już teraz oglądam wostoki z dolną sekundą z większą uwagą :rolleyes: Inna sprawa że jeszcze rok temu nikt nie wierzył że taki zegarek w ogóle był w sprzedaży.Może być tak jak z Twoją czajką 1200,była produkowana przez parę dobrych lat a teraz to ultra rare.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.