Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

michal_a

zegarek kieszonkowy waltham

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, to mój pierwszy post na tym forum. Dostałem w spadku zegarek kieszonkowy Waltham, pozłacany, z orłem z tyłu. Zegarek nie działa i niestety nie mogę otwożyc koperty i zidentyfikować jaki to model (ale zidentyfikowanie go nie jest w tej chwili dla mnie ważne. Zegarek nie działa, domyślam się że zegarek nakręca się koroną (która się kręci klikając przy tym) ale pewien nie jestem :/. I tu powstaje pytanie, czy znacie może jakiegoś zegarmistrza z prawdziwego zdążenia w łodzi? A może któryś z kolegów z forum podjął by się naprawy?

Mam jeszcze jedno pytie. Stan warstewki złota na zegarku jest marny, a ja chciał bym żeby był idealny :(, wiec trzeba by go pozłocić. Orientuje się może ktoś ile taka usługa mogła by kosztować, albo gdzie mam szukać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Pozlota koperty roznie kosztuje,im grubsza warstwa tym drozej i w tym wypadku najlepiej sie zapytac jubilera badz dobrego zegarmistrza.Koperta zapewne jest zakrecana i aby dostac sie do wnetrza trzeba go odkrecic tak jak odkreca sie srube(gwint prawoskretny), chyba ze jest to kryty waltham lub egzemplarz na rynek brytyjski z zacisknym deklem i wtedy wystarczy dekiel podwazyc nozykiem. Dobrze by bylo wstawic dokladne zdjecia zegarka a zwlaszca mechanizmu, oraz opisac co dokladnie sie dzieje .Aby nakrecic ten zegarek nie trzeba wciskac koronki,wcisnieta koronka umozliwia przestawienie wskazowek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

jeśli jest to amerykański Waltham to tam z natury koperty były złocone na gorąco - ogniowo tzw. gold filled. I jest to oznaczane na kopercie takim właśnie napisem lub skótem GF oraz gwarancją na powłokę na 10 - 20 lat.

Gold filled faktycznie musi zawierać min . 5% złota w przypadku stopu ze złotem 12K lub lepszym, natomiast min. 10%, jeśli użyte złoto ma 10K. Metalem bazowym w stopie najczęściej jest mosiądz, w które wprasowywane jest czy też "wgrzewane" złoto w płatkach, a potem całości nadaje się kształt - ze względu na tę metodę wyroby są wytrzymałe, a złota "otoczka" jest od 50 do 100,00 grubsza, niż przy galwanicznym pozłacaniu.

Nie wiem czy ktoś w Polsce złoci tą metodą, można spróbować uzupełnić ubytki galwanicznie ale będzie to mniej lub bardziej widoczne. Można też całą pozłocić galwanicznie ale warsewka złota będzie wtedy cieńsza.

Mam trochę części do Walthamów więc jak będziesz coś potrzebował to pisz na PW.

pozdrawiam

Roman

P.S. Niestety nie jestem z Łodzi. Tak że kontakt tylko pocztowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki za szybką odpowiedz. Rzeczywiście koperta była odkręcana. Na podstawie numeru seryjnego dowiedziałem się ze jest to model 83, 17 jewels (?), grade (?) No. 825, balance Pat. Reg. - Breg. HS i Setting PS. Mam nadzieje że wam to coś powie bo zdjęcie (dobre) będę mógł zrobić dopiero za kilka dni.

A kopertę zabieram dzisiaj do jubilera i dowiem się co i jak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.