Camael 0 #1 Napisano 11 Stycznia 2011 Witam! Jakiś czas temu dostałem od dziadka radziecki zegar czołgowy który prawdopodobnie pamięta II wojnę światową.Z informacji na deklu wynika, że pochodzi z zakładów imienia Kirova. Niestety zegar nie działa. Problem polega na braku balansu i żaden zegarmistrz nie chce się tego podjąć. Kilka zdjęć: Wnioskuje, że te dziury w deklu to pozostałość po grzałce do podgrzewania mechanizmu. Zależy mi na uruchomieniu tego zegara. Czy jest na to jakaś szansa? Może można dobrać albo nawet dorobić koło balansowe? Jeśli ktoś wie coś więcej na temat tych zegarów to też proszę o podzielenie się wiedzą Pozdrawiam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #2 Napisano 11 Stycznia 2011 Nie wiem, czy znasz ten temat. Jest już trochę leciwy i sporo zdjęć poznikało, ale zorientujesz się, kto może coś poradzić. Zacznij np tutaj:http://zegarkiclub.pl/forum/topic/14235-aczs-1-moja-mala-kraina-szczesliwosci/page__view__findpost__p__311252 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
guest_* 0 #3 Napisano 11 Stycznia 2011 Nadzieja jest zawsze że trafi się dawca choć moim zdaniem szanse na uruchomienie bardzo małe z powodu braku części. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kaido2 #4 Napisano 11 Stycznia 2011 Przeciez to jest typowy ruski Kirowski K-43 do T-34.Napiecie do zegarka bylo doprowadzane celem dodatkowego podswietlenia blatu i do cewek grzewczych (bardzo czesto byly same zaciski bez zarowek i cewek - ot taka atrapa).W miejscu jednej z dziur w tylnej czesci obudowy byl podany rok produkcji, niestety ktos sie nie bal i wywalil dziursko. Dorobienie balansu do tego mechanizmu niesprawia wiiekszych problemow, problemem moze okazac sie znalezienie fachowca. Do niedawna mialem jeszcze 3 takie werki K43 z roznych zegarkow(jak wiadomo ruscy pchali je wszedzie), gdzie do 2- robilem balansy. Jakbym poszperal to jeszcze bym znalazl wlosy do nich i kola.O ile mnie pamiec nie myli to powinien do niego pasowac balnas z majaka w krysztale. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Camael 0 #5 Napisano 12 Stycznia 2011 Bylbym gotów zdobyć takiego Majaka jako dawcę ale co jeśli pamięć Cię jednak myli ? Spróbuję zanieść jeszcze do pewnego zegarmistrza który mówił, że poszuka. Jak nie zaradzi to będę kombinował dalej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kaido2 #6 Napisano 12 Stycznia 2011 Bylbym gotów zdobyć takiego Majaka jako dawcę ale co jeśli pamięć Cię jednak myli ? Jezeli os okazala by sie w balansie od majaka za krotka badz za dluga to wtedy wystarczy przebic balans na inna os. Jezeli oska okazala by sie minimalnie za dluga to mozna pod polmostek balansu dac odpowiednia podkladke.Wlos i kolo z przerzutnikiem napewno sie nada. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach