Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

wicher123

Jak sprawdzacie dokładność zegarków

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,Dziś dostałem Orient MAKO. Mam może dla niektórych śmieszne pytanie ale ja laikiem jestem.Jak Wy sprawdzacie wychylenia sekundowe w jedną czy drugą stronę?

Skąd wiecie że śpieszy czy spóźnia się o no 10s na dobę itp. Nie wiem, ustawiacie zegarki np. komputerowy i ten na ręce na jedną godzinę i sprawdzacie po 24 godzinach?Ale wtedy jaką mam pewność że ten drugi zegarek(np. komputerowy) działa dobrze?

Możecie mi zdradzić swoje tajniki sprawdzania dokładności chodzenia zegarków?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najprościej porównać ze wskazaniem zegara atomowego np tutaj

http://inosak.org/tools_clock.html

pomiar zazwyczaj przeprowadza się raz na dobę.

To chyba zegar atomowy z Czernobyla. Spieszy się o 7 sekund :)

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to wobec tego podaj w miare możliwości link do prawidłowego, żeby ludzi w błąd nie wprowadzał :)

swoją drogą jak siedziałem przed kompem to zawsze z niego korzystałem i nigdy nie przyszło mi do głowy żeby sprawdzić go ze wskazaniami z innych źródeł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i właśnie, widzę że to nie takie proste... :)

Może być że niektórzy źle w ogóle liczą sobie te sekundy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba zegar atomowy z Czernobyla. Spieszy się o 7 sekund :)

Według mnie o 5.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to wobec tego podaj w miare możliwości link do prawidłowego, żeby ludzi w błąd nie wprowadzał :)

swoją drogą jak siedziałem przed kompem to zawsze z niego korzystałem i nigdy nie przyszło mi do głowy żeby sprawdzić go ze wskazaniami z innych źródeł :)

Spróbuj np. programik WebTime

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

greenwichmeantime.com

albo porządny g-shock.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i właśnie, widzę że to nie takie proste... :)

Może być że niektórzy źle w ogóle liczą sobie te sekundy :)

Noo...Może być i potem spóźniają się do pracy codziennie o 0,000001 sekundy, nieroby jedne... :)

Przecież przy sprawdzaniu odchyłki nie ma znaczenia jaki czas wzorzec pokazuje, a jedynie jak dokładnie odmierza czas. Dokładność zegara atomowego 1/10 nanosekundy na dzień, w zupełności wystarczy.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No pewnie Piotrze, dzięki za rady :)

Aż jestem ciekawy jak mój MAKO będzie się spisywał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wybadasz średnią odchyłkę to później możesz jeszcze "bawić się" różnymi pozycjami w jakimi odkładasz zegarek na noc. dla przykładu mój automat na 2824-2 odkładany koronką do góry minimalnie późni, a odkładany na deklu delikatnie śpieszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Urzędowy czas w Polsce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie,Dziś dostałem Orient MAKO. Mam może dla niektórych śmieszne pytanie ale ja laikiem jestem.Jak Wy sprawdzacie wychylenia sekundowe w jedną czy drugą stronę?

Skąd wiecie że śpieszy czy spóźnia się o no 10s na dobę itp. Nie wiem, ustawiacie zegarki np. komputerowy i ten na ręce na jedną godzinę i sprawdzacie po 24 godzinach?Ale wtedy jaką mam pewność że ten drugi zegarek(np. komputerowy) działa dobrze?

Możecie mi zdradzić swoje tajniki sprawdzania dokładności chodzenia zegarków?

Do sprawdzenia odchyłki dobowej zegarka mechanicznego zazwyczaj wystarczy zegarek kwarcowy (dokł. lepsza niż +-20 s/m-c).

Inaczej sprawdza się odchyłkę dobową zegarków kwarcowych.

(oczywiście chodzi mi o amatorskie sprawdzanie, tj. bez dostępu do sprawdzarek).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niezły - wyświetla nawet różnice między zegarem "lokalnym" :)

pobiera czas z urzędowych serwerów czasu tempus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko no i mam rozumieć że jesli chodzi o korekty to wskazówki muszę kręcić tylko w przód? Nie mogę do tyłu? Gdzieś tak kiedyś mi ktoś poradził że tylko do przodu można kręcić, w tył nie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie tyle porządny co po prostu z wave ceptorem.

a to już do sprawdzania odchyłek zegarków kwarcowych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w moim Tagu można do tyłu :) inaczej nie ustawisz GMT, ale fachowiec nie jestem więc szanowne grono się wypowie biggrin.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w moim Tagu można do tyłu :) inaczej nie ustawisz GMT, ale fachowiec nie jestem więc szanowne grono się wypowie biggrin.gif

Mistrz Podwapiński pisał, że gdy ćwiertnik bardzo ciasny to nie cofać, bo mogą się palety wykruszyć.

Ja nie słyszałem o uszkodzeniach zegarków podczas cofania (pomijam ewentualne komplikacje związane z kalendarzem). Sam staram się nie cofać zegarków mechanicznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla większości mechanizmów zalecane jest kręcenie wskazówek w przód, ponieważ istnieją zegarki, w których kręcenie do tyłu jest szkodliwe i tym samym zwiększa się u nich ryzyko wystąpienia awarii.

Mod. edit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Usunąłem posty nie mające zupełnie związku z tematem i prosiłbym tego tematu się trzymać...

Moim zdaniem rada, że lepiej nie kręcić wskazówkami do tyłu,dotyczy raczej starszych zegarków, szczególnie tych z kalendarzem, nie spotkałem się żeby ktoś uszkodził zegarek w ten sposób i gdyby istniało duże prawdopodobieństwo spowodowania takich awarii, to zegarki byłyby przed tym zabezpieczone (to nic trudnego). Ale jak ktoś ma ochotę dmuchać na zimne to oczywiście jego wola...

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam budzik sterowany radiowo (radio controlled) i zawsze z nim sprawdzam. Budzik ten jest zgodny z sygnałem czasu z Warszawy w I Programie Polskiego Radia. A sygnał sterujący nim pochodzi zdaje się z Niemiec- Frankfurtu nad Menem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja patrze na zegar atomowy w internecie i synchronizuje z nim zegarek poprzez stop sekunde.Jakos mam szczescie,bo st-25 spieszy +1 sekunde na 72 godziny, st-16 przyspieszy z 2 sekundy na 48 godzin,a zenith 18.1.PE tak z 2 na dobe (w przypadku ostatniego nie ma hack sekundy, wiec trzeba patrzec po prostu o ile spieszy sie danego dnia w porownaniu do atomowego).Innych zegarkow nie testowalem, bo raczej nie uzywam.

Maly "disclaimer" - zegarki nie sa kladzione w jakikolwiek specjalny sposob kiedy nie sa uzywane.Leza "jak popadnie" na stoliku nocnym.Pomiary podane powyzej byly przeprowadzane przy zegarkach noszonych caly dzien, potem lezacych w jakikolwiek sposob przy lozku.

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.