Jacek85 0 #126 Napisano 14 Stycznia 2012 Odebrałem dziś zegarek. Jeżeli chodzi o uszka to udało się polutować i wyszło nieźle. Nie obyło się jednak bez kłopotów. Po lutowaniu od temperatury minimalnie odkształciła się koperta i Pan Zegarmistrz musiał się nieźle napracować żeby poskładać wszystko do kupy. Jak za pewne zauważycie tarcza nie jest dokładnie z takiego samego zegarka. Jest nieco mniejsza, co widać na zdjęciu. Stwierdziłem jednak że puki nie znajdę oryginalnej w porównywalnym stanie to i tak lepiej z tą niż z taką jak była. Tym bardziej że w rzeczywistości mniej się to rzuca w oczy a tarcza jest w tak ładnym stanie że szkoda jej było nie wziąć. A nuż się kiedyś przyda. Chyba, że ktoś ma taką w podobnym stanie o średnicy 33mm to mogę się zamienić lub odkupić.Pozdrawiam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZAX 1 #127 Napisano 14 Stycznia 2012 (edytowane) Jacek bardzo ładnie teraz ten Twój GUBik się prezentuje . Śliczny jest ten model. Mam podobny tylko że w środku jest GUB 74 (bez daty) Niech Ci cyka jak najdłużej. Będziesz z niego zadowolony. Napisz jeszcze czy z mechanizmem było wszystko ok?? Co do tarczy to popytam może coś się znajdzie ale ta i tak wygląda bardzo fajnie. Pozdrawiam ZAX Edytowane 14 Stycznia 2012 przez ZAX 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek85 0 #128 Napisano 14 Stycznia 2012 Dzięki ZAX, Z mechanizmem było wszystko OK. Wystarczył przegląd i czyszczenie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michael 0 #129 Napisano 15 Stycznia 2012 Oto mój "Dziadek Glashutte", który właśnie dziś doczekał się swojej sesji. Przyznaję, że niewielką mam wiedzę na temat zegarków GUB, nie wiem czy pochodzi z lat 60. czy 70., może nawet 80., nie ma to dla mnie większego znaczenia, bo to pamiątka od przyjaciela, w dodatku taka, na którą nie zasłużyłem...Do środka nie zaglądałem, bo nie mam odwagi, jeszcze porysuję, powyginam.Tarcza niestety dotknięta nie tyle zębem czasu co ręką jakiegoś patałacha (wygięta, porysowana) ale zegarmistrz podpowiedział, żeby nie ruszać i chyba słusznie. Złotko odzyskało dziś rano blask dzięki "magicznym ściereczkom" dostępnym na naszym bazarku (muszę pochwalić). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bosiek 2 #130 Napisano 22 Stycznia 2012 Witam,Choć moją ulubiona marką jest Omega... to pewną słabość czuję do Glashutte.Mam zegarek, który jest naprawdę fajnym okazem. Trzymam go choć okazał się zupełnie nie leżeć na moim nadgarstku... i po dniu noszenia odpoczywa jakieś dwa tygodnie;) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bosiek 2 #131 Napisano 25 Stycznia 2012 ...Dodam, ze zegarek jest po przeglądzie w serwisie u naszego kolegi z forum i ... szok!Późni się 2 sekundy na dobę! Oczekiwałem raczej 30sekund a tu miła niespodzianka;) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michael 0 #132 Napisano 25 Stycznia 2012 ...Dodam, ze zegarek jest po przeglądzie w serwisie u naszego kolegi z forum i ... szok!Późni się 2 sekundy na dobę! Oczekiwałem raczej 30sekund a tu miła niespodzianka;) śliczny jest, jaki duży? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bosiek 2 #133 Napisano 26 Stycznia 2012 To dość spory zegarek jak na tamte lata. średnica jego to około 42mm z koronką 44mm, tarcza ok 33mm. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawel9223 0 #134 Napisano 3 Lutego 2012 Witam mam małe pytanie jak sprawdzić orginalność zegarka glashutte? Gdyż znalazłem takowy w pociągu ma dużą tarcze mały zegarek i dwa sekundniki. Pomoże ktoś? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #135 Napisano 3 Lutego 2012 Witam mam małe pytanie jak sprawdzić orginalność zegarka glashutte? Gdyż znalazłem takowy w pociągu ma dużą tarcze mały zegarek i dwa sekundniki. Pomoże ktoś? Tak, pod warunkiem, ze dasz szansę i wstawisz dobre zdjęcia zegarka oraz jego mechanizmu.Bo ja np widziałem ostatnio samochód, który miał 4 koła i był niebieski i się zastanawiam, czy to był oryginalny mercedes 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bosiek 2 #136 Napisano 3 Lutego 2012 Witam mam małe pytanie jak sprawdzić orginalność zegarka glashutte? Gdyż znalazłem takowy w pociągu ma dużą tarcze mały zegarek i dwa sekundniki. Pomoże ktoś? Czyli dokładne zdjęcia potrzebne;) Czy przypadkiem nie dostałeś go w prezencie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZAX 1 #137 Napisano 13 Lutego 2012 Witam Ostatnio udało mi się dosłownie wyrwać zegarek na który bardzo długo polowałem Glashutte GUB 64.Opłaciło się czekać- zegarek jest bardzo ładnie zachowany na dokładnym chodzie. Mam go kilka dni i nie mogę się na niego napatrzeć- dosłownie czaruje. Pozdrawiam ZAX 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bosiek 2 #138 Napisano 13 Lutego 2012 Jestem pod wrażeniem, ładna sztuka. gratulacje! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZAX 1 #139 Napisano 13 Lutego 2012 Dzięki Bosiek Jak go tylko znalazłem to powiedziałem sobie w duchu: "tym razem nie odpuszczę i musisz być mój" i się udało Pozdrawiam ZAX 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caliber 89 1 #140 Napisano 18 Lutego 2012 (edytowane) Za namową ZAX'a prezentuje mojego GUBa Mechanizm pracuje perfekcyjnie i zegarek pomimo, iż obecnie leży głównie w pudełku [wyciągany jest aby go nakręcać i oczywiście podziwiać], służył mi wiernie zaraz po zakupie w codziennym życiu...obecnie został zastąpiony nowym nabytkiem ale ma stałe miejsce w mojej kolekcji. Niestety tarcza mogłaby być w lepszym stanie...widać znaczące uszkodzenia i przebarwienia, prawdopodobnie od wilgoci. Orientowałem się czy można zrobić coś aby poprawić jego wygląd ale czyszczenie tarczy ponoć w tym przypadku nie pomoże a renowacja w formie malowania tarczy od nowa w moim mniemaniu mija się z celem bo de facto to po takim zabiegu to już inny zegarek. Ale tarcza nosząca ślady czasu dodaje mu uroku:) Edytowane 18 Lutego 2012 przez Caliber 89 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
armian 10 #141 Napisano 19 Lutego 2012 Caliber- ta huta szkła jest obłędna! fotografia w super klimacie, charakterny, zmęczony i naprawdę ciekawy sikor!. Na jakim werku jest on? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZAX 1 #142 Napisano 19 Lutego 2012 Armian co racja to racja. Bardzo fajny zegarek. Rzadko się spotyka model z tą tarczą.A werk to raczej GUB 75. Pozdrawiam ZAX 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZAX 1 #143 Napisano 19 Lutego 2012 (edytowane) Kolejna ciekawostka w kolekcji GUB Schiffsuhr kaliber 404 Od roku 1950 do 1970 zostało wykonanych ok 50.000 egzemplarzy. Sikor jest na 11 kamieniach. Pozdrawiam ZAX Edytowane 19 Lutego 2012 przez ZAX 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rksiak 1 #144 Napisano 20 Lutego 2012 bardzo fajna ciekawostka ZAX 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Breitling 10 #145 Napisano 22 Lutego 2012 (edytowane) A to mój Glashutte z owym łańcuszkiem 18 KGP (dzięki ZAX).Jako ciekawostkę dodam, że znalazła go moja mama w centrum miasta, leżał sobie samotny na chodniku Jeżeli ktoś posiada jakieś informacje na temat tego zegarka to będę wdzięczny. Edytowane 22 Lutego 2012 przez Breitling 0 Bartek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZAX 1 #146 Napisano 22 Lutego 2012 Breitling cała przyjemność po mojej stronie . Bardzo ładne znalezisko. Napisz gdzie zegarek został znaleziony to też się tam przejadę . Dziś kolejny model Glashutte Spezimatic GUB75 trafił do kolekcji. Pozdrawiam ZAX 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caliber 89 1 #147 Napisano 19 Kwietnia 2012 Witam, Widzę, że przoczyłem kilka postów dotyczących mojego GUBa, z góry przepraszam ale byłem przkonany, że zaznaczyłem "obserwuj wątek" a najwidoczniej tego nie zrobiłem ... co do kalibru, to jest to GUB 75 - tak jak napisał ZAX. niedalej jak wczoraj szukałem informacji na temat tego mechanizmu i znalazłem kilka ciekawych stron, m.in : http://watch-wiki.org/index.php?title=GUB_75 Mechanizm na 26 kamieniach, chodzi naprawdę świetnie...równo i punktualnie...wczoraj przeszukiwałem właśnie zasoby internetu w poszukiwaniu informacji o Spezimatic'ach i ogólnie Glashutte, oglądałem serwisy aukcyjne polskie i zagraniczne i nie natrafiłem nigdzie na taką tarczę jak moja...szkoda tylko, że jest już nieco zniszczona jest wprawdzie czytelna ale widać zatarcia, ubytki farby i patynę...zegarmistrz u którego byłem powiedział, że nic nie da się z tym zrobić...też tak uważacie ??? P.s - natrafiłem też na pewien wątek w ramach naszego forum, gdzie po przeczytaniu kilku postów, nie mogłem się oprzeć i wysnułem pewną teorię gdybyb ktoś miał chęć dorzucić swoją opinię to zapraszam, jestem ciekaw co znawcy GUBów sądzą o tym wszystkim : http://zegarkiclub.pl/forum/topic/37300-glashutte-spezimatic-czy-oryginalny/page__p__799664#entry799664 pozdrawiamC. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szymanek1986 0 #148 Napisano 20 Kwietnia 2012 Witam, Odkopałem dawno już zapomniany zegarek mojego dziadka na tarczy widnieje napis GLASHUTTE SPEZIMATIC 26 RUBIS. Przewertowałem wiele stron i postów znalezionych na forum.Jednak nadal nie jestem w stanie zidentyfikować modelu tego zegarka.Nie jest on zbyt wiele wart, ale ma dla mnie ogromną wartość sentymentalną dlatego postanowiłem oddać go do kompletnej renowacji.O dziwo mimo swojego wieku i pewnie jakichś 17 lat spędzonych na strychu nadal chodzi po na kręceniu.Chciałby prosić was o pomoc w celu ustalenia modelu i uwag odnośnie oryginalnego wyglądu, ponieważ chciałbym mu go przywrócić jak najwierniej.Z tego co pamiętam dziadek zawsze nosił go na bransolecie, jednak ja uważam że skórzany pasek będzie bardziej odpowiedni.I jeszcze jedno pytanie to automat, więc powinienem go nakręcać tylko kiedy mechanizm stanie czy regularnie. Będę wdzięczny za każdą pomoc.Pozdrawiam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #149 Napisano 20 Kwietnia 2012 1. Odkopałem dawno już zapomniany zegarek mojego dziadka na tarczy widnieje napis GLASHUTTE SPEZIMATIC 26 RUBIS. Przewertowałem wiele stron i postów znalezionych na forum.Jednak nadal nie jestem w stanie zidentyfikować modelu tego zegarka.2. Nie jest on zbyt wiele wart, ale ma dla mnie ogromną wartość sentymentalną dlatego postanowiłem oddać go do kompletnej renowacji.3. O dziwo mimo swojego wieku i pewnie jakichś 17 lat spędzonych na strychu nadal chodzi po na kręceniu.4. Chciałby prosić was o pomoc w celu ustalenia modelu i uwag odnośnie oryginalnego wyglądu, ponieważ chciałbym mu go przywrócić jak najwierniej.5. Z tego co pamiętam dziadek zawsze nosił go na bransolecie, jednak ja uważam że skórzany pasek będzie bardziej odpowiedni.6. I jeszcze jedno pytanie to automat, więc powinienem go nakręcać tylko kiedy mechanizm stanie czy regularnie. 1. Chyba niedokładnie wertowałeś, bo przecież nazwę podałeś - SPEZIMATIC2. Słusznie - nalezy o niego zadbać. A czy kompleksowa renowacja, to temat do dyskusji3. To dobrze swiadczy o jego stanie, ale nie męcz go przed konserwacją i nie nakręcaj ręcznie4. Model ustaliliśmy, a oryginalny wygląd masz przed sobą. Jako nowy nie miał zabrudzeń tarczy, rys na kopercie itd5. Też tak uważam6. W ogóle nie powinieneś go nakręcać - ma się sam nakręcać w trakcie noszenia, co wynika z samej idei automatu 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
orzel90 0 #150 Napisano 22 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam wszystkich miłośników dzisiejszego dnia znalazłem w pokoju świętej pamięci dziadka również taki zegarek jednak nie wiem od czego się zabrać koperta jest złota . Tarcza gdy pierwszy raz zobaczyłem miałem wrażenie , że jest srebrna ale po głębszych oględzinach zauważyłem , że szkiełko jest jak by podniesione a koperta w 80% wytarta... Zegarek chodzi idealnie jednak boje się go nosić przez te otwartą szybkę... Dało by rade ją odnowić czy muszę szukać zamiennika całej tarczy ? Na codzień noszę edoxa ale aktualnie jest w naprawie wiec tak o nim pomyślałem .re.Szybka wymieniona ale środka nie podjął się renowacji miejscowy zegarmistrz a chyba ciężko będzie znaleźć taka tarcze z tą inną dwójką... Edytowane 23 Kwietnia 2012 przez orzel90 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach