Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość asfin_Francja

Zegar kominkowy Hettich

Rekomendowane odpowiedzi

Gość asfin_Francja
post-0-0-79009600-1331812727.jpg<

post-0-0-27136400-1331812725.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hettichów zegarmistrzów było mnóstwo. Ale tutaj chodzi o wynalazek niejakiego Hugo Hetticha, już powojenny. Po angielsku zawało się to floating balance, po niemiecku Schwebeanker, po naszemu - balans pływający. Hettich był współwłaścicielem firmy Blesch & Hettich (1890 - 1980) i oddzielił się od niej w roku 1960 (pewnie z tej firmy masz zegar). Patentu używał angielski Smith's od roku 1956, oraz wiele (a zwłaszcza Hermle) firm niemieckich. Z naruszeniem praw patentowych. Po kilkunastu latach Hettich wygrał przed sądami i zyskał całkiem spory majątek. Ponoć żyje z rodzina gdzieś na Riwierze. A produkcja werków z tym balansem ze względu na koszta opłat patentowych stała się nieopłacalna dla większości firm.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość asfin_Francja
Hettichów zegarmistrzów było mnóstwo. Ale tutaj chodzi o wynalazek niejakiego Hugo Hetticha, już powojenny. Hettich był współwłaścicielem firmy Blesch & Hettich (1890 - 1980) i oddzielił się od niej w roku 1960 (pewnie z tej firmy masz zegar).

dalej tropiac ten watek znalazlem wzmianke ze firma Hugo Hettich GmbH zbankrutowala w 1984 majac 92 pracownikow...

nota bene kupilem ten chodzik wlasnie z powodu tego cudnie wygladajacego patentu "plywajacego balansu" za kilka groszy wiec poza nowa wiedza mam calkiem fajny chodzik do kuchni :):):)

w dalszym jednak ciagu zainteresowany jestem dalszym losem zegarow (i ich przedstawicieli w Klubie) z "polskiej linii Hettich'ow"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie. Karol Hettich jakoś mi "wyleciał" z poprzedniego postu. Poszukaj pod (Gebrueder/Bracia) Fortwaengler * , korzystając z forumowej wyszukiwarki. Ja mam jeden budzik GF, działa, umarłego by obudził :).

* W haśle Wikipedii wypadło l z nazwiska - wystarczy by wszelkie poszukiwania popsuć....błąd w Wiki poprawiłem - ciekawe czy to działa...

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.