Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

fomadron

Mechanizmy ETA

Rekomendowane odpowiedzi

a może warto jednak rozważyć Laco typ B 42mm z Miyotą? Kupisz za 1000-1200zł.

Dokładność zadowalająca, awaryjność znikoma, automat, no i to prawdziwy Laco jakby nie było:

Wklejam foto bo linka do strony Laco chyba nie można :)

post-33863-0-44001200-1331814659.jpg

Uploaded with ImageShack.us

(...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomysł, zegarek ładny, jakby miał datownik to bym kupił, bez datownika nie da rady żyć normalnie ;)

a może warto jednak rozważyć Laco typ B 42mm z Miyotą? Kupisz za 1000-1200zł.

Dokładność zadowalająca, awaryjność znikoma, automat, no i to prawdziwy Laco jakby nie było:

Wklejam foto bo linka do strony Laco chyba nie można ;)

post-35122-0-38138000-1331814764.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomysł, zegarek ładny, jakby miał datownik to bym kupił, bez datownika nie da rady żyć normalnie ;)

może datownik jest z tyłu, bo z przodu to już nie ma miejsca...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie zazdroszczę Wam waszych ETA. Moje a mam ich pięć 2824 jedną pozostałe to z modyfikacją A-2, z rezerwą chodu, 2893-2, stosunkowo nowe mają od momentu zakupu w sklepie jako nowe max. do roku, dokładności. Zegarki praktycznie wszystkie robią od+15 do+30 na dobę. Nie były otwierane ani regulowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie zazdroszczę Wam waszych ETA. Moje a mam ich pięć 2824 jedną pozostałe to z modyfikacją A-2, z rezerwą chodu, 2893-2, stosunkowo nowe mają od momentu zakupu w sklepie jako nowe max. do roku, dokładności. Zegarki praktycznie wszystkie robią od+15 do+30 na dobę. Nie były otwierane ani regulowane.

;-) ustawiałem kilka dni temu - mam 8 sek do przodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarki praktycznie wszystkie robią od+15 do+30 na dobę. Nie były otwierane ani regulowane.

Czyli chodzą mniej dokładnie niż mój GAZ 14 ;)

Ale dobrze, że dodają, nie ujmują wiec się nigdzie nie spóźnisz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jest +30 po roku docierania, to ja bym zdecydowanie oddał do regulacji. Tylko do takiego zegarmajstra, który ustawia na wibrografie, a nie na oko.

Kwestia jest nie taka, ile sie spieszy, tylko czy utrzymuje taką odchyłkę stabilnie, tzn czy te +30 jest dzień w dzień dokładnie tak samo jak w morde strzelił.

Ja aktualnie mam tylko dwie Ety, i obie są na dobrym chodzie. Jedna robi z grubsza +2 do +4 sek na dobe (Tissot)

Druga (Stowa) zachowuje się niemal jak kwarc. Balansuje gdzieś w okolicach zera od -1 do +1 sek/dobe, czasem delikatnie się spiesząc, czasem późniąc. Po miesiacu noszenia odchyłka byla mniejsza niż 10 sek

Obie Ety standardowe, bez COSC

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaka jest katalogowa odchyłka dobowa dla tych mechanizmów (2824) według sprzedawcy czy dystrybutora plus minus 30 sekund ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaka jest katalogowa odchyłka dobowa dla tych mechanizmów (2824) według sprzedawcy czy dystrybutora plus minus 30 sekund ?

Katalogowa tolerancja jest duża, OIDP +/-30s ale to są wartości mocno zawyżone w celu unikania roszczeń gwarancyjnych. Jeśli mechanizm jest sprawny, to zegarmistrz spokojnie powinien mu wyregulowac poniżej +/-10, a nawet ponizej 5

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizmy 2824 produkowane są w czterech klasach: standard, elabore, top i chronometre. Dokładność mechanizmu zależy właśnie od jego klasy. Więcej na ten temat możesz poczytać tutaj:

https://secure.eta.ch/CSP/DesktopDefault.aspx?tabindex=2&tabid=28

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jest +30 po roku docierania, to ja bym zdecydowanie oddał do regulacji. Tylko do takiego zegarmajstra, który ustawia na wibrografie, a nie na oko.

Kwestia jest nie taka, ile sie spieszy, tylko czy utrzymuje taką odchyłkę stabilnie, tzn czy te +30 jest dzień w dzień dokładnie tak samo jak w morde strzelił.

Ja aktualnie mam tylko dwie Ety, i obie są na dobrym chodzie. Jedna robi z grubsza +2 do +4 sek na dobe (Tissot)

Druga (Stowa) zachowuje się niemal jak kwarc. Balansuje gdzieś w okolicach zera od -1 do +1 sek/dobe, czasem delikatnie się spiesząc, czasem późniąc. Po miesiacu noszenia odchyłka byla mniejsza niż 10 sek

Obie Ety standardowe, bez COSC

mogę oddac do regulacji ponieważ wszystkie są na gwarancji Zibi oraz Apartu lecz zastanawia mnie jedno czemu moje się śpieszą a Wasze nie?. Co do odchyłki to jest zbliżona stabilnie co do poprzedniej w granicach +.- 2 sek.

Tragedii nie ma lecz pozostaje niesmak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Archimede dla 2824-2 podaje -5 do +20 sekund. Mój Pilot pod 2 dniach zrobił +1, więc jest nieźle jak na nowy zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Archimede dla 2824-2 podaje -5 do +20 sekund. Mój Pilot pod 2 dniach zrobił +1, więc jest nieźle jak na nowy zegarek.

A który PILOT ? podrzuć linkę bo też rozglądam się za lotnikiem i mam zgryza czy kupić automatica w wykonaniu POLJOTA z werkiem ETA 2824 czy POLIOTA mechanicznego z werkiem 3133. Dylemacik jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A który PILOT ? podrzuć linkę bo też rozglądam się za lotnikiem i mam zgryza czy kupić automatica w wykonaniu POLJOTA z werkiem ETA 2824 czy POLIOTA mechanicznego z werkiem 3133. Dylemacik jest

Chodzi o tego http://www.archimede-uhren.de/EN/Pilot.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Ja aktualnie mam tylko dwie Ety, i obie są na dobrym chodzie. Jedna robi z grubsza +2 do +4 sek na dobe (Tissot)

Obie Ety standardowe, bez COSC"

Zazdroszczę koledze - moja klubowa Stowa Antea robi 120 sekund na dobę - nie wiem co robić, czy reklamować w Stowie czy oddać do zegarmistrza u nas? Proszę o pomoc bardziej doświadczonych kolegów :blink:

Pozdrawiam,

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie o etach na tym forum było napisane juz wiele, równie wiele razy w wielu tematach :blink: , 289x pochodza wprostej lini o werku Eterna cal.1504 a wszelkie komplikacje dodane w stylu gmt- 2893, stoper - 2894 itd. są w tej chwili pochodne od 2892 , wcześniej od 2890 - czyli poprzedniczki 2892

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/13346-eterna-oraz-wywiad-z-dyrektorem-generalnym-eterny/

były też i takie tematy ...

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/24753-w-jakim-zegarku-2891-9/page__p__304636__hl__2891-7__fromsearch__1#entry304636

albo

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/55889-jaki-mechanizm-eta-jest-najlepszy/

EDIT: sporów o wyższość 2892 nad 2824 było co najmniej kilka , dobrze , że nie mamy nozy na forum :D bo bywało gorąco , można to znależć w wyszukiwarce , przyznaję , że w tej chwili nie bardzo jakoś mam chęci

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a się gnojki nie przyznają... :blink:

Jeśli nie chcesz masówki to może zegarek na mechanizmie in-house czyli własnym?

Zerknij na te wątki:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/14497-najtansze-z-werkiem-inhouse/

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/23443-in-house-do-3000-zl/

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/34039-mechanizm-z-manufaktury/

Pozdrawiam, Wojtek

Dążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ot taka ciekawostka. Zegarek niemiecki z mechanizmem ETA 2824 jak był nowy robił na plus 6-7 sekund na dobę. Po kilku miesiącach, że niby się dotarł, ułożył czy inne czary robi na plus nie całe 2 sekundy :lol:

ps

zegarek marki KEMMNER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ot taka ciekawostka. Zegarek niemiecki z mechanizmem ETA 2824 jak był nowy robił na plus 6-7 sekund na dobę. Po kilku miesiącach, że niby się dotarł, ułożył czy inne czary robi na plus nie całe 2 sekundy :lol:

To w większości podstawowych mechanizmów jest standard. Po rozprowadzeniu smarów zwalniają o kilka sekund.. Producenci zresztą o tym wiedzą i chyba większość z nich ustawia lekko na plus..

Mówię o podstawowych, standardowych werkach, nie o jakichś topowych, chronometrycznych werkach, gdzie odbywa się jakieś bardziej długotrwałe fabryczne "docieranie", dopieszczanie i ustawianie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie co to za mechanizm Eta A07161 ,czy to dobry mov,i czy to pochodna V7750 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.