Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

tannhauser

Atlantic automatic - przyśpiesza po nakreceniu !

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam od 4 m-cy zegarek Atlantic Worldmaster Automatic 17 jewels z mechanizmem Atlantic nr. 51751. Zakupiony w Szwajcarii w zakładzie zegarmistrzowskim jako tak zwany NOS ( new old stock ) , po inspekcji. Zegarek od początku użytkowania lekko spieszy równo ok. + 10 sekund na dobę co w zupełności mnie zadawala bo nawet lubię jak zegarek ma tendencję do lekkiego spieszenia się. Od zakupu nie był w Polsce otwierany.

Niestety ilekroć pokrętłem naciągne dodatkowo sprężynę (choćby tylko kilka obrotów koronką!) to zegarek dostaje niesamowitego "kopa" i w ciągu jednej doby przyspiesza aż o ok 5 minut! Od kolejnej doby wraca do swojego stałego tempa chodu. Niby dociągać dodatkowo automatu nie potrzeba ale chęc recznego naciagu spręzyny bierze się stad, że mi się zdarzyło parę razy, że jak nosiłem go tylko przez część dnia przez kilka dni pod rząd to jednak niekiedy stawał.

Jakieś sugestie z doświadczeń innych co to tez może być i ile kosztować??? Mam niby na niego jeszcze gwarancje sprzedawcy, ale jak pomyślę o kosztach wysyłki do Szwajcarii i odprawy celnej wywozowej w procedurze uszlachetnienia biernego jak i późniejszej odprawy celnej przywozowej z wnioskami o zwolnienie z cla to robi mi sie raczej niedobrze i bedę chciał temat załatwic jednak w kraju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie się się Twój problem kojarzy raczej tylko ze sklejonym włosem balansu. Ale zegarmistrzem nie jestem.

Dobry zegarek nie jest zły!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale czy to jest mozliwe aby włos balansu sklejał się tylko przy nakrecaniu ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj do zegarmistrza żeby nasmarował sprężynę i bęben sprężyny i po sprawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj do zegarmistrza żeby nasmarował sprężynę i bęben sprężyny i po sprawie.

Nie za bardzo "czaję" że tu może być przyczyna. Jak to może być, że gdy sprężynę naciąga wahadełko to zegarek chodzi OK a gdy ręka to do kitu? Czy mogę prosić o "oświecenie" mnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Tak to w zegarkach jest, że odpowiedzi nie koniecznie są oczywiste.

Tak na marginesie przeprowadź jeszcze test "organoleptyczny" posłuchaj jak pracuje zegarek gdy jest w stanie "stabilnym" a następnie nakręć go i posłuchaj czy coś się zmieniło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem o swym problemie do sprzedawcy w Szwajcarii. Oto co mi odpisał:

ES KANN SEIN DURCH DIE TRANSPORT JUSTIERUNG VON DIE UHR GEÄNDERT HAT . EINE UHRMACHER KANN DAS PROBLEMLOST DURCH DEN UNRUHE REGULAGE REGULIEREN. ES KOSTET FAST NICHTS .SIE KÖNNEN DIE UHR JUSTIEREN LASSEN.

A więc sprzedawca pisze że problem mógł wziąć sie z tego że zegarek zmienił swe ustawienia w transporcie. Zegarmistrz może to bezproblemowo uregulować poprzez UNRUHE REGULAGE . NO WŁAŚNIE ..tu się kończy moja znajomość niemieckiego.

Wie ktoś z tu obecnych co to za element zegarka to UNRUHE REGULAGE ???????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedawca ściemnia jak szwajcarski bankier.Napisałem o spreżynie ,Ritter potwierdził.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja już z pomocą niemieckiej Wikipedii przetłumaczyłem ze to UNRUHE REGULAGE odznacza najzwyklejszą na świecie regulację balansu. Wydaje mi się to dość niewiarygodne i zbyt piekne aby prawdziwe!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko to nie jest nic skomplikowanego.Lepiej prawdę mówiąc mieć problem ze sprężyną niż z balansem .Usterka łatwa do usunięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2
no ale czy to jest mozliwe aby włos balansu sklejał się tylko przy nakrecaniu ??

Mozliwe. Spotkalem juz wiele wlosow(szczegolnie te sklejone na 2-ch najwiekszych zwojach) ktore sie sklejaly przy wiekszym kacie wychelenia balansu, a rozklejaly przy bardzo malym.

A więc sprzedawca pisze że problem mógł wziąć sie z tego że zegarek zmienił swe ustawienia w transporcie. Zegarmistrz może to bezproblemowo uregulować poprzez UNRUHE REGULAGE . NO WŁAŚNIE ..tu się kończy moja znajomość niemieckiego.

Wie ktoś z tu obecnych co to za element zegarka to UNRUHE REGULAGE ???????????

Bzdura.Predzej balans ulegnie uszkodzeniu a nizeli regulator sam sie przestawi.

Oddaj go do fachowca celem wyczyszczenia zespolu balansowego a dokladniej samego wlosa,.W najgorszym wypadku trzeba bedzie Wyczyscic i nasmarowac caly mechanizm lacznie ze sprezyna i bebnem w srodku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypuszczam, czytając wcześniejsze posty, te o dokręcaniu, że ten zegarek może mieć zbyt silne sprzęgło sprężyny.

W związku z tym można go dokręcić bardziej niż to potrafi zrobić automat.

włos też oczywiście może być przyczyną, zwłaszcza jak ktoś zbyt mocno naoliwił zegarek,olej mógł przedostać się balans

Pozostaje rozebrać, sprawdzić sprężynę, wieniec sprzęgłowy w bębnie, wyczyścić, co jeszcze żadnemu zegarkowi nie zaszkodziło,złożyć,nasmarować, i powinno być OK.

Pozdrawiam Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

UNRUHE REGULAGE - chodzi regulator chodu/przesuwkę. Oczywiście kontekst dokonania naprawy to mocna ściema.

Test, który zaproponowałem dosyć często i łatwo umożliwia stwierdzenie tego zjawiska, które opisał Kaido2. Przy sklejającym się okresowo włosie balans będzie miał tendencje do "galopowania", nierównego chodu, "dzwonienia", etc. W jednem mechanizmie, który zachowywał się równie dziwacznie mogłem po otwarciu zobaczyć jak stosownie skrócony sklejeniem włos wpada na chwilę rezonans.

Tak czy owak ingerencja zegarmistrza jest nieodzowna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej wykluczylbym klejenie wlosa. Jest to typowy objaw zbyt wysokiej amplitudy balansu. Zegarek w takim stanie noszony na reku nie daje gwarancji dokladnosci nawet bez dokrecania recznego. A zaklaadajac ze problemem jest zle nasmarowany zaczep cierny sprezyny to problem moze narastac.

Rozwiazanie- przeglad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej wykluczylbym klejenie wlosa. Jest to typowy objaw zbyt wysokiej amplitudy balansu. Zegarek w takim stanie noszony na reku nie daje gwarancji dokladnosci nawet bez dokrecania recznego. A zaklaadajac ze problemem jest zle nasmarowany zaczep cierny sprezyny to problem moze narastac.

Rozwiazanie- przeglad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam od 4 m-cy zegarek Atlantic Worldmaster Automatic 17 jewels z mechanizmem Atlantic nr. 51751. Zakupiony w Szwajcarii w zakładzie zegarmistrzowskim jako tak zwany NOS ( new old stock )

Automat 17 jewels w Atlanticu NOS? ;)

No ćwieka mi zabiłeś chłopie :) .

Jaki mechanizm jest w zegarku? Jak nie wiesz to daj zdjęcie tarczy i/lub dekla.

Coś mi się wydaje że to nie automat, ale jestem tylko ludziem i mogę się mylić :) .

Z mojego doświadczenia:

1. Bardziej naprężona sprężyna-> zegarek PÓŹNI.

2. W automacie nie da się "bardziej" nakręcić sprężyny bo nie ma ona zaczepu i ślizga się w bębnie.

3. Jak wyżej napisał j.a.k: Rozwiazanie- przeglad.

Pozdrawiam

Zegarki kwarcowe to maszynki do odmierzannia czasu a nie prawdziwe zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tannhauser, wiadomo już coś na temat przyczyny tego stanu rzeczy? Jestem ciekaw co było powodem tego "kopa".

Dobry zegarek nie jest zły!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2
Raczej wykluczylbym klejenie wlosa. Jest to typowy objaw zbyt wysokiej amplitudy balansu.

Albo za malej.Wszystko zalezy do konstrukcji wychwytu.Jezeli wlos jest tak sklejony ze kotwica ma opory aby go uwlec to zegarek niestety ale bedzie poznil. Z mojego doswiadczenia zauwazylem ze sklejenie wlosa jest najczestszym powodem takowych sytuacji iz zegarek albo spieszy albo pozni, na drugim miejscu jest beben ze sprezyna.Nie ma co gdybac, po prostu niech ktos obeznany zajrzy do srodka i od razu bedzie wiadomo co jest grane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.