Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

madej23

Usuwanie rys z koperty

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie nie tylko mnie wkurza porysowana koperta lub bransoletka zegarka.Jaki jest najskuteczniejszy i najbezpieczniejszy sposób usunięcia mniejszych i większych rys ? Jak to robić z matową,satynową a jak z chromowaną kopertą,bransoletą ? Czy użycie jakiejś pasty lekko ściernej do lakieru samochodowego np:AUTOMAX może poprawić czy też pogorszyć stan koperty?Jak sobie z tym radzicie ,a może po prostu nic nie robicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pastę TEMPO i nie zawaham się jej użyć ;) właśnie zaraz się zabieram do eksperymentu na starym zegarku, także za niedługo napiszę czy coś z niego zostało (akurat u mnie koperta polerowana, na chromowaną to tylko chromowanie pomoże raczej).

(...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
;) tempo używałem ...efekt średni z usuwaniem rys ale woda splywa jak po kaczce;non stop ściereczka jest brudna od tlenków...można czyścić do upadłego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sąsiad to sprawdź i szybko odpisz! Co do chromowanej koperty to może drobne ryski od guzików koszuli itp.dało by rade usunąć bez chromowania bo przecież wiele jest kopert gdzie np. tylko uszy są chromowane a reszta mat. A jak z tytanem? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam takiej pasty

DAR_0599.JPG

Potem taką ściereczką

DAR_0600.JPG

i ryski znikają.

Nawet te trochę głębsze,ale wtedy kciuk boli od pocierania przez godzinke ;)

Jest jeszcze cos takiego

Różny mazak do danego typu stali.

Za wszystkie niezrozumiałe wpisy.Wszystkich przepraszam.

Uśmiechnijmy się :-))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pastę TEMPO i nie zawaham się jej użyć ;) właśnie zaraz się zabieram do eksperymentu na starym zegarku, także za niedługo napiszę czy coś z niego zostało (akurat u mnie koperta polerowana, na chromowaną to tylko chromowanie pomoże raczej).

Tak jak kolega napisał, pasta Tempo spełnia swoje zadanie należycie, jednak przy większych rysach zaczynam od drobnego papieru ściernego, a na paście kończę. Efekt przy odrobinie wprawy jest bardzo dobry. Śmiało można się pobawić w taką mini renowację.

?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ????????? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jakiej kopercie czy tez bransolecie używałeś tej pasty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja uzywam Dremela i pasty do polerowania metalu, nie ma problemu z zadrapaniami (nawet glebokimi) wszystko mozna usunac

ROBERT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jakiej kopercie czy tez bransolecie używałeś tej pasty?

Pytanie zadane dość enigmatycznie, czy chcesz abym ci wymienił wszystkie symbole zegarków gdzie stosowałem taką metodę ? Trochę by tego było, a i nie chce mi się bawić w puzzle, bo powoli usypiam z racji na porę ;)

?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ????????? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślę, że została pominięta kwestia kolejnych rys jakie mogą powstać, bo teraz tak

jeśli masz zegarek nówkę ze sklepu gdzie powierzchnia lśni jak psu jaja i przydarzyło Ci się nieszczęście to pogódź się s tą rysą/rysami

mówi się trudno i żyje dalej - fabryki już nigdy nie podrobisz - wszelkie próby polerowania pogorszą tylko twoją sytuację

polerowanie pastą, papierem wodnym daje efekt tylko z daleka - w zbliżeniu, nawet w starym zegarku z 1000rys raptem zrobi się ich milion, każda z wektorem w inną stronę

jeżeli ma to być dla Ciebie możesz próbować, jeżeli nie - zegarka takiego raczej nie sprzedasz.

Skala trudności - łatwo porysować jeszcze bardziej, łatwo spolerować, zetrzeć krawędzie, łatwo to wykonać niesymetrycznie - gdzieś będzie bardziej spolerowany, w którymś miejscu będzie bardziej się świecił - prawdopodobieństwo takiego finiszu wzrasta gdy robisz to palcami

aby zminimalizować fajnie jeżeli można zegarek/kopertę rozebrać na czynniki pierwsze, następnie możemy udać się do marketu po urządzenie elektryczne do polerowania ręcznego lub "wiertareczkę" precyzyjną- może to być nawet topixxx za 30zł ważne aby założyć końcówkę do precyzyjnego polerowania w ostatnim etapie wykonaną z filcu!!!

Lepsze narzędzia można znaleźć w profesjonalnych sklepach narzędziowych lub sklepach z modelarstwem ? w poprzednim ustroju istniało coś co nazywało się składnicą harcerską a w księgarniach leżały książki Adam Słodowy niestety po edycji filmu Mc Giver wszystko przeminęło z wiatrem ? co wcale nie jest takie śmieszne ? podobnie ma się sprawa zawodu zegarmistrza ;(

generalnie trzeba ćwiczyć a stal(zegarek) stali nierówna i może różnie się zachować

jeżeli nie ma się wprawy proponuję oddać zegarek do renowacji do zegarmistrza, który taką wprawę ma - zegarek rozbierze a następnie wypoleruje tylko sobie znanymi sposobami - na pewno używają opisanego wyżej filcu.

jeżeli umie się rozebrać zegarek lub ma zegarmistrza, który to zrobi, można pokusić się o poszukanie w internecie firmy, która zajmuje się obróbką stali i wykona(będzie chciała się podjąć):

polerowanie chemiczne!

chromowanie

oxydowanie

piaskowanie, itd.

PS. najgoresze jest, że przed zabraniem się do polerowania czasem trudno wyczuć jakiej tehnologii do produkcji koperty użył producent i wtedy dopiero można narobić

casio-montre-stainless-steel-aq-230-gold-2.jpg

że zegarki pozłacane się ścierają większość wie

a ilu z Was domyśli się, że ten zegarek ma kopertę z plastiku ?(no może napis Casio podpowie ;) )

złoto zaczęło wycierać się w okresie od 3-5 lat a zegarek stawał się srebny jednak po 7 latach zaczęła odpadać również srebna - no właśnie, co srebne? - nie wiem, warstwa chromu, plastiku (przypominało to srebną powłokę na chińskich resorakach z kiosku za 5zł - kto był dzieckiem ;)lub ma dzieci, wie co mam na myśli

koperta stała się plastikowa w kolorze kawy z mlekiem

teraz ten zegarek kosztuje 130zł za komuny był "Rolexm z Pewexu" - ale trzeba mu przyznać bronił się dzielnie i swoje zadanie spełnił a prawda wyszła po 7 latach intensywnego użytkowania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sąsiad to sprawdź i szybko odpisz! Co do chromowanej koperty to może drobne ryski od guzików koszuli itp.dało by rade usunąć bez chromowania bo przecież wiele jest kopert gdzie np. tylko uszy są chromowane a reszta mat. A jak z tytanem? ;)

ok, po 40min męczenia jednego boku (kwadratowa koperta), postanowiłem zrobić przerwę do jutra :D A efekt, no może jakiś jest, ale ja go nie widzę :D no moooże ciut spolerowałem mikroryski. Ciekawe w sumie bo używam tej pasty do polerowania złota i tam mam widoczny efekt po około godzinie. W tygodniu zakupię super drobny papier (3000?) i poprawię jeszcze raz TEMPO.

(...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.