Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

krzysiek1311

Jak wyciągnąć wałek z mechanizmu MIYOTA 2035

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym wypełnić wskazówki w zegarku z mechanizmem kwarcowym,ale niezbędne jest wyciągnięcie werku.

Mogę prosić o pomoc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Bez zdjęć ani rusz. Może jest możliwość wyjęcia szkła o potem zdjęcia wskazówek?

puma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle mnie zrozumiałeś. Potrzebne są zdjęcia twojego zegarka, nie zdjęcia poglądowe z "netu". Zdjęcie od góry (szkiełka) i zdjęcia otwartego zegarka od spodu (dekielka).

puma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwoliłem sobie na podpięcie pod temat. Mam stary zegarek do którego jestem przywiązany, udało mi się kupić mechanizm Miyota 1M12 i mama nadzieje go reanimować, mam tylko pytanie jak wyciągnąć wałek z koronką?

post-39512-0-52443600-1309205563_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwoliłem sobie na podpięcie pod temat. Mam stary zegarek do którego jestem przywiązany, udało mi się kupić mechanizm Miyota 1M12 i mama nadzieje go reanimować, mam tylko pytanie jak wyciągnąć wałek z koronką?

http://www.citizen.co.jp/miyota_mvt/download/pdf/draw_1M12.pdf

masz otwór nazwany "hole for stem removal", tam "zaatakuj" :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na rysunku jest tylko jeden otwór, natomiast na zdjęciu w tej okolicy widać trzy otwory. Wydawało mi sie że to powinien być ten bezpośrednio nad wałkiem, ale z rysunku wynika że jest on gdzieś poniżej.Jeśli można rosić o zaznczenie na rysunku to będę wzięczny. I jeszcze jedno pytanie , czy wystarczy nacisnąć i wyciagnąć czy też trzeba coś odkręcać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W nowych zegarkach trzeba nacisnąć (z czuciem) i jednocześnie pociągnąć wałek. Z reguły bez wiekszego problemu.

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W nowych zegarkach trzeba nacisnąć (z czuciem) i jednocześnie pociągnąć wałek. Z reguły bez wiekszego problemu.

To nic się nie zmieniło, w starych też trzeba było pociągnąć wałek. :D

Traks, niczego nie wykręcasz. Naciskasz przez otwór na dźwigienkę ustalającą i wyciągasz wałek. Bliżej Ci nie pomogę, bo nie mam tego mechanizmu w rękach. Po lokalizacji otworu, porównując z rysunkiem dojdziesz, o który otwór chodzi.

powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, dzięki. Jeszcze jedno pytanie, rozumiem że wskazówki na wcisk z wyczuciem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, dzięki. Jeszcze jedno pytanie, rozumiem że wskazówki na wcisk z wyczuciem :)

Tak jest, wskazówki trzeba wcisnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Tak jest, wskazówki trzeba wcisnąć.

Oczywiście,lecz najlepiej do tego celu użyć nabijaka o odpowiedniej średnicy otworu na oś monutową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyciągamy wałek i wciskamy. W otworku obserwujemy ruszający się fragment z naznaczonym punktem. To jest ten element i ten punkt do naciskania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już się rozkręciłem :) to jeszcze jedno pytanie, ponieważ w zestawie z mechanizmem był nowy wałek to może i jego bym wymienił, tylko jak zdjąć czy odkręcić koronkę? Próbowałem w rękach z wyczuciem, ale nic nie drgnie. Póki co chodzi na starym wałku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już się rozkręciłem :) to jeszcze jedno pytanie, ponieważ w zestawie z mechanizmem był nowy wałek to może i jego bym wymienił, tylko jak zdjąć czy odkręcić koronkę? Próbowałem w rękach z wyczuciem, ale nic nie drgnie. Póki co chodzi na starym wałku

Chwytasz wałek w ten sposób, by nie mógł się obrócić (tzn. pęsetą za część o przekroju kwadratowym) a następnie odkręcasz koronkę (zazwyczaj wystarczy palcami).

Gwint na wałku jest "normalny" tj. prawozwojny.

Nowy wałek będziesz musiał prawie na pewno skrócić.

Niedawno komuś pisałem jak, więc odnajdziesz.

jest tu: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/59211-tissot-t033410-i-mechanizmy-eta-f06111-eta-955112/page__p__655607__hl__whb__fromsearch__1#entry655607

powodzenia

BTW - wałki są kruche i łatwo je uszkodzić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za pomoc, zegarek znów na chodzie

post-39512-0-49302000-1313258170_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.