Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

idepozapalki

SEIKO 5 AUTOMATIC SNZG15J1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem tu pierwszy raz ale sądzę, że trafiłem w dobre miejsce. Ostatnio stanąłem przed wyzwaniem sprawienia sobie zegarka. Od razu przyznam się, że moje rozglądnie się ograniczone jest na razie jedynie do oglądania obrazków i nic jeszcze nie było mierzone na nadgarstku. Pominę może całą historię mojego rozglądania się wspomnę jedynie, że zacząłem od przyglądania się szwajcarskim konstrukcjom i jakoś tak doszedłem na bardzo daleki wschód. Budżet jaki przeznaczyłem na zegarek to jakieś 400-500PLN. Mój wybór padł na ten model - SNZG15J1. Przyznam, że najbardziej pociąga mnie w tym modelu wygląd. Pewnie zmienię te nylonowe paski na coś skórzanego jednak w tym momencie to jednak odległa przyszłość. Oczywiście po wybraniu tego właśnie modelu zacząłem go szukać w polskich sklepach internetowych i tu trochę się zdziwiłem bo tego modelu się nie doszukałem. Przejrzałem to forum i zauważyłem wiele egzotycznych modeli, w związku z tym chciałem zapytać czy może ktoś z forumowiczów posiada właśnie ten model i mógłby opisać swoje wrażenia z jego użytkowania i wykonania?

post-35725-0-08538000-1297899070_thumb.png

Kolejnym wyzwaniem przed jakim stanę będzie zapewne jego zakup i tu chciałbym poprosić o jakieś sprawdzone miejsca. Do tego zastanawiam się czy nasze kochane państwo będzie chciało mnie jeszcze po drodze złupić jakimś cłami, VATami, i innymi podatkami od "luksusów". Chciałbym, żeby to był mój zegarek na co dzień, ale taki na długie lata. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi praktyków. Aha, mam chudy nadgarstek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znając życie po miesiącu będziesz miał 2 zegarki,po następnym je sprzedasz i kupisz jeden lepszy.Za pół roku....równia pochyła kolego;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skius

Nie, ja nie mam takiego nałogu. Przez ostatnie 10 lat nawet nie miałem zegarka na nadgarstku, tylko zawsze komórka w kieszeni. Ale ostatnio doszedłem do wniosku, że jednak wiek zobowiązuje już jednak do czegoś i postanowiłem sobie wybrać zegarek, po części to też się przyczyniała do tego awaria komórki. Chciałem wiedzieć czy ten model nie ma przypadkiem wystającego szkiełka powyżej tej metalowej obręczy, bo kiedyś dawno temu jak używałem jeszcze zegarków miałem taki właśnie model z wystającym szkiełkiem i ta krawędź szkła się powoli wykruszała, a że jestem estetą to strasznie mnie denerwowały te uszczerbki. Pewnego dnia zawadziłem właśnie tym wystającym szkiełkiem o coś twardego i całość się rozsypała. Od tamtej pory nie miałem zegarka na ręku. Nie mam w genach zbieractwa po prostu miałby to być zegarek do wszystkiego. Postawiłem na zegarek mechaniczny, z paskiem, w obudowie w kolorze metalu bo nie chce żadnych pokryć, bo wiem jak się ścierają. Wprawdzie nie miałem do tej pory jeszcze automatica - ale postanowiłem pod tym względem zaufać Japończykom. Do tego zegarek miał być szczelny. Jak zebrałem to wszystko do kupy to najpierw spodobały mi się Aviatory Adriatica, a później tak jakoś drogą ewolucji doszedłem do tego Seiko i dalej już nie szukam. Oczywiście super byłoby jakbym mógł pójść do sklepu i go przymierzyć jednak trzymam się ziemi i wiem że jednak mieszkam w Polsce.

Poszperałem już na forum i wiem jak to jest z tym VATem i innymi opłatami i niestety znowu daje o sobie znać państwo które dla mojego dobra zabiera sobie ładny kawałek na jakże szczytne cele, ale nie ma co sobie ciśnienia podnosić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.. tak - szczególnie na "luksusie" Państwo sobie dorobi na Tobie do budżetu.. a jak nie wychwycą na granicy - kto wie kiedy zapukają nocą do drzwi. Jakie można mieć wrażenia z noszenia takiego zegarka? - uczulenia nie dostaniesz. Wielkiego wrażenia w "robocie" nie zrobisz.. ale będziesz miał na ręce najtańszy nowy mechanik w dodatku bardzo solidny i co najważniejsze podobający się Tobie. Jeżeli Ci się nie podoba - nie szukaj na siłę plusów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem wiedzieć czy ten model nie ma przypadkiem wystającego szkiełka powyżej tej metalowej obręczy, bo kiedyś dawno temu jak używałem jeszcze zegarków miałem taki właśnie model z wystającym szkiełkiem i ta krawędź szkła się powoli wykruszała, a że jestem estetą to strasznie mnie denerwowały te uszczerbki. Pewnego dnia zawadziłem właśnie tym wystającym szkiełkiem o coś twardego i całość się rozsypała.

Ten model ma wystające szkiełko. Odrobinę, ale jednak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego.. to naprawdę dobre zegarki.. poszukałbym w tej cenie coś co przypomina nurka. Sam mam takiego od 3 miesięcy (kupiony w Polsce Seiko 5 Sport SNZD25J1). Dokładnie ten sam model w innej obudowie. Nic nie paruje, nic się nie psuje.. nuda. I pewnie dlatego od tak dawna w różnych odsłonach jest prezentowany na rynku. Nie dostaniesz w tej cenie nowego mechanika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

1kera Zdaje się, że chyba jednak nie najlepiej wybrałem.

Tak jak dobrze zauważyłeś zależy mi właściwie na tych 3 cechach: solidności, tym że właśnie mnie się podoba ta obudowa i ten cyferblat i cena też jest tu ważna. Nigdy nie miałem nic takiego i nie wiem czy to zauroczenie przetrwa próbę czasu dlatego nie chce wydawać na zegarek zbyt dużo, to nie to że mnie nie stać. Po prostu jednak trochę obawiam się nietrafionego wyboru. Nie jestem ani sportowcem ani listonoszem i nie wiem czy ten zegarek przy zwykłym codziennym trybie życia będzie w stanie nakręcić sprężynkę tak, żeby do rana nie stanął. Mimo że jestem cierpliwym człowiekiem pewnie po kilku miesiącach takiego codziennego rannego machania zegarkiem i każdorazowym jego ustawianiu w końcu powędrowałby na spód szuflady, a tego właśnie chciałbym uniknąć.

Druga sprawa to jego dostępność, w internetowych sklepach znalazłem jedynie egzemplarze z ciemnoniebieskim cyferblatem bądź z zielonym i właściwie to chyba wyprzedawane są ich końcówki. Na majle sklepy odpowiadają że "Sorry, we do not have this model in black." Może kiepsko szukam z googlem. Na ebauy znalazłem tylko jednego sprzedawce oferującego ten egzemplarz w sprzedaży do Polski i to wszystko. Dziwna sprawa, ale inni sprzedawcy wcale nie są zainteresowani handlowaniem w Europie, w niektórych sklepach też to zaobserwowałem.

Co do tego szkiełka w zegarku to na stronie thewatchsite.com, znalazłem taką fotkę.

post-35725-0-56500500-1298486546_thumb.jpg

SNZG15J1 leży na SNK809 i obserwując to z boku wydawało mi się że szkiełko jednak nie wystaje ponad metal, ale skoro Pontius pisze, że jest wystające odrobinę to tak niewątpliwie jest. Z tym mógłbym się pogodzić bo poprzednik który uległ awarii miał wystające szkiełko o dobre 3 mm ponad metal.

1kera spojrzałem na SNZD25J1 jednak to nie to, wole egzemplarze z ciemnymi tarczami. Bransoletkę jeszcze wytrzymam bo sądzę, że łatwo wymienić ją na pasek, osobiście pasek na nadgarstku wydaje mi się wygodniejszy od metalowej bransolety. Sądziłem że WR100 w SNZG15J1 wytrzyma wizytę pod prysznicem i do tego aż szczelności nurka nie potrzebuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszesz o modelu SNZG15J1. Pamiętaj, że masz jeszcze alternatywę w postaci SNZG15K1. Różnią się jedynie miejscem składania.

Masz za to możliwość zakupu poprzez Ebay w przyzwoitej cenie z wysyłką do Polski.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszesz o modelu SNZG15J1. Pamiętaj, że masz jeszcze alternatywę w postaci SNZG15K1. Różnią się jedynie miejscem składania.

Masz za to możliwość zakupu poprzez Ebay w przyzwoitej cenie z wysyłką do Polski.

pozdrawiam

Tak widziałem te SNZG09K1 i właściwie nie wiem co o nich myśleć. Ponieważ jestem związany z branżą mechaniczną wiem, że miejsce montażu ma wpływ na końcową jakość produktu, bo dość dużo zależy od personelu. Nie wiem na czym to składanie w Azji tak naprawdę polega, czy po prostu wkładany jest gotowy mechanizm do obudowy czy składa się całość od zera, bo jeżeli od zera to wolałbym go jednak z miejsca w którym powstawał od lat i mówię to jako inżynier z wieloletnim doświadczeniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak widziałem te SNZG09K1 i właściwie nie wiem co o nich myśleć. Ponieważ jestem związany z branżą mechaniczną wiem, że miejsce montażu ma wpływ na końcową jakość produktu, bo dość dużo zależy od personelu. Nie wiem na czym to składanie w Azji tak naprawdę polega, czy po prostu wkładany jest gotowy mechanizm do obudowy czy składa się całość od zera, bo jeżeli od zera to wolałbym go jednak z miejsca w którym powstawał od lat i mówię to jako inżynier z wieloletnim doświadczeniem.

Niewątpliwie masz rację iż w różnych miejscach montaż jest inny, ale należałoby podejść do tematu inaczej - czy jesteśmy pewni, że w np. Chinach nie są w stanie zrobić zegarka lepiej niż w Japonii? Chińczycy to naród jednak bardzo zdyscyplinowany i przy dobrym zarządzaniu nie zdziwiłbym się jednak, jeśli ich produkt byłby lepszy jakościowo od japońskiego. Pamiętajmy, że Chiny mają obecnie największa koncentrację najnowocześniejszych technologii na świecie. Owszem, produkują chłam również, bo na chłam jest zapotrzebowanie. Ale przekonany jestem, że są w stanie wyprodukować również dowolny wyrób o najwyższej światowej jakości. Zwłaszcza, że większość nie produkują we własnych fabrykach :) Jak ktoś inwestuje w nową fabrykę, to wyposaża ją w najnowocześniejszą dostępną technologię. Tak jest, że wiele chińskich oddziałów światowych koncernów ma nowocześniejsze zakłady niż w macierzystym kraju. Samsung buduje najnowocześniejsze fabryki właśnie w Chinach, albo dla przykładu zakład VW w Szanghaju jest nowocześniejszy niż w Wolfsburgu. Obecnie ma największą zdolność produkcyjną na świecie, wynoszącą ponad milion aut rocznie i pomimo tego jest modernizowany, aby osiągnąć zdolność produkcyjną ok. 3 mln. aut(!).

Aczkolwiek ja też wolałbym zegarek z Japonii:).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do nakręcania.. nie trzeba o tym myśleć. on się nakręca cały czas.. jeszcze nigdy sie nie zatrzymał. Mój "pseudo nurek" pasuje mi do garnituru ale i na basen. Mam zwyczaj nie ściągać zegarka z ręki. Każdy ma inny gust, wiec szukaj takiego zegarka jaki podoba się Tobie. Nie jestem znawcą ale seiko 5 jest na pięć. Produkują go od tak dawna, że odpada Ci problem czy to dobry mechanizm, czy nie i ile pochodzi - to pewniak. Skup się na wybraniu modelu. Może nie jest to wielki prestiż posiadać go ale w tej cenie mechanicznego zegarka nie dostaniesz. Zawsze można kupić niższą półkę szwajcara za 1,5 tys. ale do mnie nie przemawia cena 1,5tys za elektroniczną zabawkę z nazwą szwajcarskiej marki. Nie przekona mnie również to, że ten "tani" szwajcar spóźnia się tylko 1 sek. na tysiąc lat i takie tam.. aż tak dokładny to ja nie muszę być :-). Też miałem taki dylemat przed zakupem.. chociaż dla mnie najważniejsze było to, że musi to tyć mechanik.. więc albo seiko albo używany szajcar do tys.. żadnych bateryjek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląd, wielkość i lume tego zegarka super! Efekt psuje napis pod Seiko 5 SPORTS

Kobiety! Zwłaszcza te z Electra Luminescent Backlight...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląd, wielkość i lume tego zegarka super! Efekt psuje napis pod Seiko 5 SPORTS

też uważam, że napis SPORTS niepotrzebny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.