Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

viper1986

Raketa 24H

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Bardzo dawno nie byłem na forum.. Dziś jednak wstałem jak zwykle lewą nogą, szybko włączyłem komputer, odzyskałem hasło i postanowiłem powrócić do przeglądania tej skarbnicy wiedzy. Przejdę jednak do rzeczy: Posiadam zegarek 24-godzinny przedstawiony na poniższych zdjęciach. Mam kilka pytań w związku z nim:

1. W zegarku znajduje się mechanizm 2623.H - czy jest to oryginalny mechanizm stosowany w tych modelach, czy też zaadaptowany składak?

2. Jakiś czas temu wyczytałem, że jest to model przeznaczony dla radiooperatorów pokładowych, a ruchoma skala wokół tarczy służy do zaznaczania bezwzględnej ciszy na falach radiowych (podobno oznaczano to kolorem niebieskim, natomiast nie znam znaczenia koloru czerwonego). Czy ktoś z was potwierdza taką oto informacje? A może to tylko zmyślona bajka :lol:

3. Jak rzecz się miała z dostępnością tych zegarków: produkcja masowa, czy też z przeznaczeniem dla (według nieoficjalnej wiadomości) marynarki wojennej.

4. Kto produkował tego typu zegarki i w jakich latach mógł on zostać wyprodukowany?

zegarek%2B1.jpgzegarek2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg. mnie najpewniej chodzi o system wachtowy - 4 godzinny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I już dzięki wam wiem więcej o swoim zegarku ;) Zegarek pokazany na zdjęciu z linku jest w pięknym stanie.. Mojemu niestety wiele można zarzucić, ale za to mechanizm pracuje idealnie (około 1-2min opóźnienia na tygodniowym chodzie). I mam pewność, że nie jest to składak. Gdyby ktoś jeszcze wiedział coś więcej (szukam szkiełka do niego, mogę podać wymiary) będę bardzo wdzięczny. Miłego wieczoru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mojemu niestety wiele można zarzucić, ale za to mechanizm pracuje idealnie (około 1-2min opóźnienia na tygodniowym chodzie). I mam pewność, że nie jest to składak.

Nie jest to składak, jednak ktoś kiedyś przy nim grzebał - świadczy o tym obecność "łapki" mocującej mechanizm w kopercie - w oryginale takich łapek nie było (jedynie śrubki).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jak z tym ruchomym pierścieniem?

Czy ktoś ma jakieś wytłumaczenie do czego służyła owa podziałka? System wachtowy jakoś mnie nie przekonuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam takie 2 zegarki zupelnie nowe jesli byl by ktos zainteresowany prosze o kontakt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.