Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Dar

Budzik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

poszukuję zegara spełniającego funkcję budzika. Od dziecka korzystałem z różnych budzików i jakoś nie przekonałem się do tych ustawianych w telefonach komórkowych. Być może są to koleiny przyzwyczajeń albo coś więcej :unsure: Aktualny kwarcowy wskazywacz czasu z funkcją budzika zmierzył się z działaniem grawitacji, wskutek czego stał się nieprzystosowany do kontynuowania swojego zadania. Kwota, którą planuję przeznaczyć na zakup niekoniecznie nowego budzika to ok. 100 zł., myślę, że max do 199 zł. To cudo mi się podoba:

Czy może ktoś mi podpowiedzieć gdzie mogę coś fajnego znaleźć (niekoniecznie taki jak w załączonym filmiku) albo w jaki sposób szukać (na alledrogo średnio z takimi sprawami, natomiast na ebay nie zamawiałem jeszcze), może kierować się jakąś nazwą własną? A może ktoś ma nietuzinkowy budzik i chce sprzedać w dobre ręce?

Generalnie chodzi mi o zegar mechaniczny, najlepiej bryła kwadratowa (w stylu art.deco), chociaż gdyby trafiło się coś ciekawego, to na tej bryle aż tak bardzo mi nie zależy.

PS - z góry przepraszam za nie napisanie w tytule słowa "poszukiwany".

Pozdrawiam

Dariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;-) kilka dni temu był podobny budzik na forum na sprzedaż, poszukaj w dziale sprzedam ale coś mi się zdaje że juz go brak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;-) kilka dni temu był podobny budzik na forum na sprzedaż, poszukaj w dziale sprzedam ale coś mi się zdaje że juz go brak

To jest ten budzik. Forumowy bazarek odwiedzam kilka razy dziennie ale i tak nie zdążyłem go kupić :unsure: Właśnie ta oferta zainspirowała mnie do zintensyfikowania poszukiwań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Mam kilka mechanicznych budzikow z okresu 50-80, lecz wszystkie sa okragle, no nadaja sie do czyszcenia i smarowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cały czar tego budzika pryska z chwilą gdy zaczyna budzić

rozważ inną technologię jeśli budzik ma pełnić funkcje czysto użytkowe.

Mam na myśli np. 2 czasy budzenia, funkcję drzemki (najlepiej z możliwością indywidualnego ustawiania), oczywiście radiowa synchronizacja - ale to wszystko nie w technologii mechanicznej

Ja kupiłem kiedyś za 25 zł taki budzik: http://motoallegro.pl/e0182-budzik-cyfrowy-rc182-i1391487143.html

Jest to mój najlepszy budzik jaki dotąd miałem, szczególnie zadowolony jestem z "wielokrotnej" drzemki i oczywiście z synchronizacji radiowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozważ inną technologię jeśli budzik ma pełnić funkcje czysto użytkowe.

Mam na myśli np. 2 czasy budzenia, funkcję drzemki (najlepiej z możliwością indywidualnego ustawiania), oczywiście radiowa synchronizacja - ale to wszystko nie w technologii mechanicznej

Jest to mój najlepszy budzik jaki dotąd miałem, szczególnie zadowolony jestem z "wielokrotnej" drzemki i oczywiście z synchronizacji radiowej.

Widzę, że po raz kolejny za sprawą wypowiedzi użytkowników tego forum zmieniam swoje zdanie i idzie to w słusznym kierunku. Nie brałem takiej opcji pod rozwagę. Czy dobrze kombinuję, że 2 czasy budzenia to funkcja, która pozwala na ustawienie dwóch różnych godzin budzenia?

I rzeczywiście

cały czar tego budzika pryska z chwilą gdy zaczyna budzić

a tak mnie gryzło, że nie zdążyłem zakupić go :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kilka mechanicznych budzikow z okresu 50-80, lecz wszystkie sa okragle, no nadaja sie do czyszcenia i smarowania.

a czy wśród nich któryś ma białą tarczę i rzymskie indeksy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że po raz kolejny za sprawą wypowiedzi użytkowników tego forum zmieniam swoje zdanie i idzie to w słusznym kierunku. Nie brałem takiej opcji pod rozwagę. Czy dobrze kombinuję, że 2 czasy budzenia to funkcja, która pozwala na ustawienie dwóch różnych godzin budzenia?

I rzeczywiście

a tak mnie gryzło, że nie zdążyłem zakupić go :unsure:

Tak, to są 2 niezależne od siebie czasy budzenia (można napisać 2 budziki w jednej obudowie).

Można je włączać pojedynczo lub oba. Każdy ma inny dźwięk dzwonka (budzenie jest skuteczne). Dla każdego można niezależnie, dowolnie ustawić czas drzemki.

Zero problemów z dokładnością, dotąd nie zmieniałem baterii (a mam go chyba od 3 lat).

Wcześniej miałem radziecki, mechaniczny Vityaź (4 kamienie), później Sławę (11 kamieni), a potem kwarcowy wskazówkowy Metron. Był dokładny, ale potrafił nie włączyć sygnały budzenia. Wtedy należało rozebrać mechanizm i oczyścić ruchome styki.

Od budzika jednak trzeba wymagać niezawodności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od budzika jednak trzeba wymagać niezawodności.

Podzielam tę opinię. Nie mniej ważny jest również jego design, dlatego też celowałem w formę, która mi odpowiada a nie mam jej (jeszcze) zachowanej nawet w swoim zegarku naręcznym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podzielam tę opinię. Nie mniej ważny jest również jego design, dlatego też celowałem w formę, która mi odpowiada a nie mam jej (jeszcze) zachowanej nawet w swoim zegarku naręcznym.

Życzę dobrego wyboru i zadowolenia z przyszłego nabytku. Z ciekawości, jak już zakupisz, to proszę o "pochwalenie" się.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Życzę dobrego wyboru i zadowolenia z przyszłego nabytku.

Dziękuję :lol:

Z ciekawości, jak już zakupisz, to proszę o "pochwalenie" się.

Jak coś uda mi się ciekawego zlokalizować, to albo poproszę o opinię w tej sprawie albo od razu "pochwalę" się zakupem.

Pozdrawiam

Dariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainspirowałeś mnie do zrobienia zdjęć wspomnianego wcześniej budzika Mera Poltik:

post-26986-0-28033800-1298564703_thumb.jpg

post-26986-0-91490500-1298564715_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.