Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

KUDŁATY

omega

Rekomendowane odpowiedzi

Ta Geneve jest zasadniczo OK, ta Seamaster - nie.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ladna na pierwszy rzut oka, i zdjecia niezle. Pamietaj, ze to jednak jeden rzad wielkosci wiecej jesli chodzi o cene (3-4 tysiace zl przy tak imponujacym opisie).

Co powiedziawszy, blizsze przyjrzenie sie ujawnia kilka problemow. Jedyne co jest na pewno OK, to koperta - ten model w ogole nazywal sie Tresor. Mam podobna Omege Tresor, ale z manualnym, 30-milimetrowym werkiem. Wskazowka sekundowa jest moim zdaniem nieoryginalna, minutowa i godzinowa sa jak najbardziej OK, bardzo ladne i od tego modelu (moj ma takie same). Koronka jest tez moim zdaniem nieoryginalna chociaz dobrze dobrana (w kazdym razie w bazie danych Omegi wyglada inaczej). Takze wahnik w mechanizmie jest chyba wymieniony (zupelnie inny kolor niz na zdjeciu u Ranffta) - wyglada na Omegowski zamiennik.

Najtrudniej z tarcza, wyglada bardzo ladnie i "swiezo". Madruk podzialki sekundowej jest nieostry, momentami zlewajacy sie, z drugiej strony nadrukowac cos na tarczy o takiej fakturze ("waflowej ;) ") nie jest latwo. Nie mialem nigdy Omegi z tarcza o takiej fakturze, wiec nie jestem w stanie sie autorytatywnie wypowiedziec, ale mam uczucie, ze ona jest po renowacji (m.in. dlatego, ze Sprzedajacy nie pisze, ze ona jest oryginalna). Napisz moze do niego i zapytaj sie wprost: "Czy tarcza byla odnawiana badz poddana renowacji?" Bo to w sumie najwazniejsza rzecz. Sekundnik, koronka to rzeczy ulegajace naturalnemu zuzyciu, i dosc czesto wymieniane, wahnikowi tez moglo to sie przydarzyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-10448-0-48138400-1331826075.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich, którzy zabierają głos w sprawie mojej OMEGI.

Otóż muszę odciąć wszelkie plotki fachowców w dziedzinie Omegi.

Oczywiście sekundnik nie jest oryginalny a tarcza jest po renowacji, cała reszta jest ORYGINALNA!! Wahnik jest oryginalny w 100% lecz ktoś przede mną potrzymał go za długo w ELMIE i zeszła z niego czerwona galwanka;-) TO NIE ZAMIENNIK

Ciągnąc dalej, w którym katalogu OMEGI koronka jest inna w tym modelu?:-)

Zapewniam że jest ona fabryczna.

I to na tyle

Pozdrawiam Adam O.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 8.03.2011 o 21:18, Mantime napisał(-a):

Otóż muszę odciąć wszelkie plotki super fachowców w dziedzinie Omegi.

Oczywiście sekundnik nie jest oryginalny a tarcza jest po regeneracji, natomiast cała reszta jest ORYGINALNA!! Dziwię się ludziom, którzy spekulują na temat nie swojej rzeczy bo od razu cisną się na myśl dwie odpowiedzi:

Albo ktoś krytykuje bo sam sprzedaje coś w temacie Omegi na Allegro i szuka klienta albo filozofuje z przekonania?..

Jestem wyuczony w prestiżowym na dzień dzisiejszy serwisie Tissot, Omega, Longines w Chorzowie, i powiem że spekulowanie za plecami właściciela tej Omegi, jest tylko czystą spekulacją.

Nie mam żadnych tajemnic i oświadczam że moja Omega Bumper jest całkowicie Oryginalna?

Pozdrawiam Adam Ocylok 603134301

Pokaż więcej  

Ale kto tu mowi że szanownego Pana omega jest trefiejna

zauważyliśmy to co Pan potwierdził .

a dlaczego?- bo lubimy zegarki ;)

Ja tylko zapytam czy koronka jest oryginalna bo u mnie nie jest i nie wiem jaka powinna być.

41010trzy251.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 8.03.2011 o 21:18, Mantime napisał(-a):

Otóż muszę odciąć wszelkie plotki fachowców w dziedzinie Omegi.

Oczywiście sekundnik nie jest oryginalny a tarcza jest po renowacji, cała reszta jest ORYGINALNA!! Wahnik jest oryginalny w 100% lecz ktoś przede mną potrzymał go za długo w ELMIE i zeszła z niego czerwona galwanka;-) TO NIE ZAMIENNIK

Ciągnąc dalej, w którym katalogu OMEGI koronka jest inna w tym modelu?:-)

Zapewniam że jest ona fabryczna.

I to na tyle

Pozdrawiam Adam O.

Pokaż więcej  

post-10448-0-69516500-1331826220.jpg

post-10448-0-07084700-1331826224.jpg

post-10448-0-13061500-1331826226.jpg

post-10448-0-78346200-1331826227.jpg

post-10448-0-92878700-1331826229.jpg

post-10448-0-83183500-1331826231.jpg

Wkleilem zdjecia przed praca ;) , posta zedytuje pozniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 8.03.2011 o 21:52, starhidiamu napisał(-a):

Ale kto tu mowi że szanownego Pana omega jest trefiejna

zauważyliśmy to co Pan potwierdził .

a dlaczego?- bo lubimy zegarki ;)

Ja tylko zapytam czy koronka jest oryginalna bo u mnie nie jest i nie wiem jaka powinna być.

41010trzy251.jpg

Pokaż więcej  

witam forumowicza ,proszę o pomoc w temacie Omegi - czy jest warta zainteresowania , poniżej link do aukcji.

http://allegro.pl/zegarek-omega-geneve-lite-zloto-14k-1970r-i1499471562.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 9.03.2011 o 06:07, zbyszke napisał(-a):

post-10448-0-12365700-1331826248.jpg

post-10448-0-21875800-1331826250.jpg

post-10448-0-94137300-1331826251.jpg

post-10448-0-47935600-1331826253.jpg

post-10448-0-16155900-1331826255.jpg

post-10448-0-81857100-1331826257.jpg

Wkleilem zdjecia przed praca :angry: , posta zedytuje pozniej.

Pokaż więcej  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh, edycja postow zupelnie u mnie nie dziala, wiec zamiszczam moja odpowiedz jeszcze raz, jako nowy post:

EDIT:

@KUDLATY: dla mnie ta Omega Geneve jest za droga (970 zl jak widze). Ale za troche nizsza cene moznaby sie zastanawiac (700-800 zl? - minuz za slabej jakosci zlocenie koperty).

@mantime: po pierwsze ciesze sie (i inni Forumowicze pewnie tez), ze zdecydowales sie ujawnic. Tak jest, ze kazda oferta na ogolnodostepnym portalu aukcyjnym moze byc i jest sprawdzana i konsultowana przez fachowcow/laikow/entuzjastow/amatorow itp. Jesli ktos nas sie tu pyta o zegarek, to doradzamy mu wg naszej najlepszej wiedzy, i nie mamy zlej woli. Tylko po prostu obowiazuje zasada "caveat emptor" i wszystkie watpliwosci nalezy tlumaczyc na niekorzysc Sprzedajacego.

To powiedziawszy ogolnie pora na szczegoly:

1. Zgadzamy sie wiec co do koperty.

2. Co do wskazowek - zgadzamy sie co do nieoryginalnosci sekundnika. Ja uwazam, ze Twoj opis (tzn. ze nic o tym nie wspomniales) jest do zaakceptowania z prostej przyczyny: sekundnik to element delikatny i stosunkowo szybko ulegajacy zuzyciu, wiec czesto wymieniany. Dopoki jest w miare dobrze dobrany i nie rzuca sie w oczy, to ja nie widze wielkiego problemu. Klopoty maja posiadacze Delban, Atlanticow czy innych modeli Omeg, gdzie sekundnik jest elemnetem wyrozniajacym sie (inny kolor (czerwony, niebieski) badz specyficzny ksztalt (np z grotem).

3. Co do mechanizmu - Twoje tlumaczenie mnie przekonuje. Odszekuje wiec publicznie moje twierdzenie/przypuszczenie, ze wahnik nie pochodzi od tego mechanizmu (Hau, hau). Na moja obrone powiem, ze nie jestem zegarmistrzem i nie serwisuje mechanizmow, wiec nie wiem ze powloka miedziowo-rodowa moze zejsc po dluzszej kapieli w chemikaliach (co to jest Elma tez zreszta nie wiem). Przyznasz jednak ,ze tak znaczna roznica w kolorze plyt budzi watpliwosci. Koledzy bardziej obeznani w sewisowaniu mechanizmow wtraca pewnie swoje trzy grosze.

4. Co do tarczy - jak widac dobrze przypuszczalem, jest po renowacji. Uwazam, ze calkiem niezle wyszla, ale Twoj opis ja uwazam za grubo nie w porzadku. Nie sklamales, bo nie napisales, ze jest oryginalna, ale tez nie napisales prawdy. Tarcza jest pojedynczym najwazniejszym elementem wplywajacym na cene zegarka, jego "twarza". Zegarki z odnawianymi tarczami osiagaja duzo nizsze ceny niz z tarcza oryginalna, nawet lekko podniszczona, a wiele osob (np. ja) wszystkie zegarki z odnawianymi tarczami omija szerokim lukiem. Za te jedna rzecz w opisie mam do Ciebie zal.

5. Co do koronki - dolaczylem wiecej zdjec mojej Omegi Tresor. Ja tez jestem przekonany, ze koronka jest w niej oryginalna, a baza danych Omegi po wpisaniu numeru referencyjnego Twojej pokazuje zegarek z koronka dokladnie taka sama jak w mojej (ktora tez w tej bazie jest i tez nosi nazwe Tresor). Zobacz sam:

http://www.omegawatches.com/customer-service/vintage-watches

Musisz sie zarejestrowac, zeby moc z tej strony korzystac, ale to jest darmowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 9.03.2011 o 08:18, zbyszke napisał(-a):

Eh, edycja postow zupelnie u mnie nie dziala, wiec zamiszczam moja odpowiedz jeszcze raz, jako nowy post:

EDIT:

@KUDLATY: dla mnie ta Omega Geneve jest za droga (970 zl jak widze). Ale za troche nizsza cene moznaby sie zastanawiac (700-800 zl? - minuz za slabej jakosci zlocenie koperty).

@mantime: po pierwsze ciesze sie (i inni Forumowicze pewnie tez), ze zdecydowales sie ujawnic. Tak jest, ze kazda oferta na ogolnodostepnym portalu aukcyjnym moze byc i jest sprawdzana i konsultowana przez fachowcow/laikow/entuzjastow/amatorow itp. Jesli ktos nas sie tu pyta o zegarek, to doradzamy mu wg naszej najlepszej wiedzy, i nie mamy zlej woli. Tylko po prostu obowiazuje zasada "caveat emptor" i wszystkie watpliwosci nalezy tlumaczyc na niekorzysc Sprzedajacego.

To powiedziawszy ogolnie pora na szczegoly:

1. Zgadzamy sie wiec co do koperty.

2. Co do wskazowek - zgadzamy sie co do nieoryginalnosci sekundnika. Ja uwazam, ze Twoj opis (tzn. ze nic o tym nie wspomniales) jest do zaakceptowania z prostej przyczyny: sekundnik to element delikatny i stosunkowo szybko ulegajacy zuzyciu, wiec czesto wymieniany. Dopoki jest w miare dobrze dobrany i nie rzuca sie w oczy, to ja nie widze wielkiego problemu. Klopoty maja posiadacze Delban, Atlanticow czy innych modeli Omeg, gdzie sekundnik jest elemnetem wyrozniajacym sie (inny kolor (czerwony, niebieski) badz specyficzny ksztalt (np z grotem).

3. Co do mechanizmu - Twoje tlumaczenie mnie przekonuje. Odszekuje wiec publicznie moje twierdzenie/przypuszczenie, ze wahnik nie pochodzi od tego mechanizmu (Hau, hau). Na moja obrone powiem, ze nie jestem zegarmistrzem i nie serwisuje mechanizmow, wiec nie wiem ze powloka miedziowo-rodowa moze zejsc po dluzszej kapieli w chemikaliach (co to jest Elma tez zreszta nie wiem). Przyznasz jednak ,ze tak znaczna roznica w kolorze plyt budzi watpliwosci. Koledzy bardziej obeznani w sewisowaniu mechanizmow wtraca pewnie swoje trzy grosze.

4. Co do tarczy - jak widac dobrze przypuszczalem, jest po renowacji. Uwazam, ze calkiem niezle wyszla, ale Twoj opis ja uwazam za grubo nie w porzadku. Nie sklamales, bo nie napisales, ze jest oryginalna, ale tez nie napisales prawdy. Tarcza jest pojedynczym najwazniejszym elementem wplywajacym na cene zegarka, jego "twarza". Zegarki z odnawianymi tarczami osiagaja duzo nizsze ceny niz z tarcza oryginalna, nawet lekko podniszczona, a wiele osob (np. ja) wszystkie zegarki z odnawianymi tarczami omija szerokim lukiem. Za te jedna rzecz w opisie mam do Ciebie zal.

5. Co do koronki - dolaczylem wiecej zdjec mojej Omegi Tresor. Ja tez jestem przekonany, ze koronka jest w niej oryginalna, a baza danych Omegi po wpisaniu numeru referencyjnego Twojej pokazuje zegarek z koronka dokladnie taka sama jak w mojej (ktora tez w tej bazie jest i tez nosi nazwe Tresor). Zobacz sam:

http://www.omegawatches.com/customer-service/vintage-watches

Musisz sie zarejestrowac, zeby moc z tej strony korzystac, ale to jest darmowe.

Pokaż więcej  

mówisz o tej omedze z aukcji za 969 że jest za droga?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 9.03.2011 o 09:57, KUDŁATY napisał(-a):

mówisz o tej omedze z aukcji za 969 że jest za droga?

Pokaż więcej  

Tak, dla mnie dosc drogo (jakbym kupowal dla siebie, czy, tym bardziej, na odsprzedaz). Szukalbym tanszej, niekoniecznie w Polsce. Ale z drugiej strony to nie jest cena zupelnie "z czapy" - taka bylaby powiedzmy za 1500 zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 9.03.2011 o 10:00, zbyszke napisał(-a):

Tak, dla mnie dosc drogo (jakbym kupowal dla siebie, czy, tym bardziej, na odsprzedaz). Szukalbym tanszej, niekoniecznie w Polsce. Ale z drugiej strony to nie jest cena zupelnie "z czapy" - taka bylaby powiedzmy za 1500 zl.

Pokaż więcej  

dzięki za odpowiedź na obydwa pytania , pojawiła sie też Omega z Sopockich antyków ( link wkleiłem ) co o niej sądzisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.