Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

mattek

CASIO EF-535BK-1AV BLACK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy te zegarki:http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=535bk to podróbki?Cena mnie zastanawia ponieważ sprawdzałem i cena takiego modelu w sklepie oscyluje w granicach 700-800zł

Poniżej są fotki konkretnego modelu czy czy da sie stwierdzyć czy jest to chińszczyzna czu orginał?

1

2

3

4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Dostałem informacje od kolegi z urzędu celnego że zegarki casio EDIFICE są już podrabiane w Chinach.

Posiadają również pudełko tak jak w oryginałach .

W dniu wczorajszym zostały przechwycone przez dobrze działający urząd celny jednakże mogły się już dostać na rynek.

Pamiętajmy że każdy oryginalny zegarek ma gwarancję z numerem karty gwarancyjnej .

Gdy kupujesz zegarek zapytaj się o kartę gwarancyjną czy jest od sprzedawcy czy od producenta.

Każdy zegarek casio i orient ma kartę od producenta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tym, że Edifice jest podrabiane wiadomo od dawna. Jestem pewien, że na naszym allegro jest spora ilość takich podrób. Model EF-535SP, EF-535BK to jeden z najczęściej podrabianych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź. A w takim razie czy jest jakiś rzetelny sprzedawca na allegro który chińszczyzną się nie zajmuje? Ktoś godny polecenia. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

też obserwowałem od dawna ten model na allegro.

Cena jest niższa, ponieważ są to zegarki sprowadzane z Anglii, bez polskiej gwarancji.

Kupiłem ten zegarek, jak dojdzie, wrzucę tutaj fotki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Istnie dużo podróbek casio edifice sprzedawanych w Polsce-np model efe-503d.Są to zegarki bardzo dobrze zrobione i wyglądają na oryginały z miyotą w środku.Różnice często bardzo niewielkie,np.data na białym tle zamiast na czarnym a w tym modelu(503)nie działa pomiar 1/10 s.Raz natrafiłem na necie na kolesia z chin który sprzedawał te modele po 200zł z wysyłką do Polski!(cena sklepowa oryginału 900)radze więc zachować ostrożność..

Pozdrawiam wszystkich -Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Istnie dużo podróbek casio edifice sprzedawanych w Polsce-np model efe-503d.Są to zegarki bardzo dobrze zrobione i wyglądają na oryginały z miyotą w środku.Różnice często bardzo niewielkie,np.data na białym tle zamiast na czarnym a w tym modelu(503)nie działa pomiar 1/10 s.Raz natrafiłem na necie na kolesia z chin który sprzedawał te modele po 200zł z wysyłką do Polski!(cena sklepowa oryginału 900)radze więc zachować ostrożność..

Podróby EFE-503d nie mają też szafiru i antyrefleksu. W oryginale szkło ma lekko niebieski odcień. Podróbkii Edifice są bardzo dobre i na zdjęciach bardzo ciężko zauważyć różnice. Jeśli ktoś sprzedaje dany model za 25% ceny oficjalnego dystrybutora to coś jest nie tak. Znani sprzedawcy na allegro (np. calineczka, rolem) rzeczywiście mają niższe ceny i sprzedają oryginały, ale różnica nigdy jest aż tak kolosalna.

http://allegro.pl/no...1500224404.html 100% podróba

Niebieskie naklejki zabezpieczające na bransolecie (oryginał ma białą folię), inne opakowanie (oryginał sprzedawany jest w dużym czarnym skórzanym opakowaniu, innym niż w pozostałych modelach z serii ef), fatalnie wykonana tarcza, przycisk z czerwoną obwódką też rózni się pod względem wykonania.

Aukcje z pierwszego postu są bardzo podejrzane. To nie są realne zdjęcie sprzedawcy tylko różne pozbierne z internetu.

Zdjęcia pochodzą z serii http://cdn2.iofferph...bk-1a-72922.jpg i są prawdopodobnie autorstwa sprzedawcy z Chin (hammrid coś tam, albo jeszcze kogoś innego). Proszę samemu wyciągnąć wnioski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze, ale piszemy o tym konkretnym modelu z powyższej aukcji.

Szkiełko jest niby szafirowe, jest NEOBRITE, tarcza wygląda na oryginał, są wszystkie oznaczenia.

Ktoś wspomniał, że są to zdjęcia pozbierane.

Zauważyłem, że ten gościu prawdopodobnie ma kilka kont na allegro- same pozytywy.

Trochę to dziwne i podejrzane, najwyżej będę się domagał zwrotu kasy jak mi wyśle podróbę, jeśli jednak przyjdzie oryginał będę się cieszył, bo kupiłem go za 320zł.

Zastanawia mnie tylko co to jest za czerwony paseczek na dekielku:

(to jest folia ochronna?)

T2ZXlaXchbXXXXXXXX_%21%2146605314.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie tylko co to jest za czerwony paseczek na dekielku:

(to jest folia ochronna?)

T2ZXlaXchbXXXXXXXX_%21%2146605314.jpg

Na zdjęciu folia oochronna z czerwonym paskiem, mój ef-535sp nie miał takiego czerwonego paska (przynajmniej nie pamiętam). Zdjęcie z wyżej wymienionej serii, sprzedający nie jest jego autorem. Pozytywy na allegro o niczym nie świadczą. Nawet jeśli ktoś kupi podróbę nie zawsze jest w stanie to ocenić.

Jak przyjdzie to proszę o dokładne zdjęcia (również opakowani, folia zabezpieczająca), najlepiej też otworzyć zegarek i zobaczyć co jest w środku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zdjęciu folia oochronna z czerwonym paskiem, mój ef-535sp nie miał takiego czerwonego paska (przynajmniej nie pamiętam). Zdjęcie z wyżej wymienionej serii, sprzedający nie jest jego autorem.

Niekoniecznie, to zdjęcie pochodzi z innego konta, też prawdopodobnie należącego do tego sprzedawcy:

http://allegro.pl/nowy-casio-zegarek-ef-535bk-okazja-model-roku-2011-i1484590960.html

http://allegro.pl/zegarek-casio-edifice-527d-1avdf-527d-gratis-hit-i1485487849.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niekoniecznie, to zdjęcie pochodzi z innego konta, też prawdopodobnie należącego do tego sprzedawcy:

http://allegro.pl/no...1484590960.html

http://allegro.pl/ze...1485487849.html

Proponuję google, grafika i wpisać "ef-535bk". Zdjęcia są używane przez sprzewadców w Chinach, Turcji, etc.

http://www.16fafa.co...91122/4772.html

http://www.bidorbuy.co.za/item/26442760/CASIO_EDIFICE_Chronograph_Watch_EF_535BK_1AV_Free_Shipping.html

Zegarek za 1/4 ceny i ktoś jeszcze na tym zarabia. Nie ma takich cudów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję google, grafika i wpisać "ef-535bk". Zdjęcia są używane przez sprzewadców w Chinach, Turcji, etc.

http://www.16fafa.co...91122/4772.html

http://www.bidorbuy.co.za/item/26442760/CASIO_EDIFICE_Chronograph_Watch_EF_535BK_1AV_Free_Shipping.html

Zegarek za 1/4 ceny i ktoś jeszcze na tym zarabia. Nie ma takich cudów.

Faktycznie :)

No cóż, zobaczymy jak dojdzie.

Póki co nie ma co prorokować, odezwę się tutaj, jak dojdzie ten cud, mam nadzieję, że oryginalny.

Inaczej będzie ciężka przeprawa z tym sprzedawcą coś tak czuję...

PS.

Po rozmowie ze sprzedającym okazało się, że zegarki były zakupione w Anglii od kogoś, kto zapewniał o 100% oryginalności.

Sprzedający się na zegarkach nie zna i nie jest jednak w stanie ocenić, czy jest to towar oryginalny.

Jeśli się okaże podróbą- zwróci mi pieniądze.

Tak więc jestem spokojniejszy, jednak będę żałował jeśli będzie trzeba zegarek odesłać...

Zdjęcia oczywiście zrobię wrzucić je tutaj, czy jakiś osobny wątek założyć ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Po rozmowie ze sprzedającym okazało się, że zegarki były zakupione w Anglii od kogoś, kto zapewniał o 100% oryginalności.

Sprzedający się na zegarkach nie zna i nie jest jednak w stanie ocenić, czy jest to towar oryginalny.

Jeśli się okaże podróbą- zwróci mi pieniądze.

...

Jeśli sprzedający nie zna się na zegarkach i nie jest pewien oryginalności, to niech odpuści sobie handel nimi na allegro. Tłumaczenie: "Panie, ja się nie znam, tylko sprzedaję" jest śmiechu warte i od razu budzi podejrzenia. Coraz gorzej to wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem w zasadzie przekonany, że to podróbka po takim tłumaczeniu.

Zegarek z tego, co zrozumiałem nie ma gwarancji producenta, więc nie mam już nawet złudzeń.

Nie będę się awanturował z Nim, bo tylko pogorszę sprawę.

Poproszę o zwrot kasy i tyle, mam nadzieję, że obejdzie się bez policji.

Ale wrzucę Wam fotki tak na ostrzeżenie dla innych kupujących...

Podejrzewam, że paczka będzie w okolicach poniedziałku-wtorku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek właśnie dotarł.

Co mogę powiedzieć na pierwszy rzut oka ?

Zapakowany w oryginalny niebieski kartonik Casio, z instrukcją obsługi w kilku językach, która jest również kartą gwarancyjną (?)

Wykonany starannie, z tyłu ma hologram Casio .

Dół tarczy napis JAPAN MOV'T, stoper działa i zeruje się bez problemów.

W pudełku była "poduszeczka", oraz zawieszka na sznureczku z logiem firmy.

Niedługo zrobię zdjęcia i wrzucę, więc prosiłbym o ocenę, czy to oryginał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcia zegarka.

Pierwsze komplet, czyli to, co przyszło.

Kolejne próbowałem zrobić zdjęcie szkiełka- czy to szfir ?

Następnie zdjęcie tarczy i dekielka z hologramem i oznaczeniami.

Sprawdziłem też fluorescencje- ładnie widać po naświetleniu, jednak szybko znika.

Jeśli będzie konieczne odkręcenie dekielka- ok, tylko jakaś mała porada jak to zrobić bez porysowania ostrym narzędziem ?

Po kliknięciu zdjęcia są większe.

Jakość taka, nie inna, ponieważ tylko do 500kb w załączniku- małooo.

Po dokładnych oględzinach uważam, że chyba nie jest to oryginał...

Z tego, co się zorientowałem nie działa datownik (nie zmienia się dzień tyg oraz miesiąc), chyba, że ja coś źle robiłem.

Obwódka, którą można kręcić przy pomocy pokrętła z lewej strony "lata" dosyć luźno.

Tzn, przechylając zegarek do góry i gwałtownie w dół można to zaobserwować.

post-36412-0-50152200-1300193540_thumb.jpg

post-36412-0-30249000-1300193554_thumb.jpg

post-36412-0-23949700-1300193565_thumb.jpg

post-36412-0-30933300-1300193591_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze co rzuca się w oczy to:

Instrukcja - dostałeś tylko jedną kartkę?

Normalnie w edifcie instrukcja jest gruba, złożona, dodatkowo w pudełku jest karta gwarancyjna (!), ulotka o odpadach, niebieska mało ulotka zachęcająca do rejestracji na stronie casio. Kupiłem 4 edifice i zawsze w pudełku było to samo.

Zawieszka przy zegarku też jest całkiem inna.

Niebieska folia zabezpieczająca na bransolecie, niedokładnie naklejona, charakterystyczna dla podrób.

Hologram na deklu, nigdy takiego nie widziałem.

Czy tarcza stopera (minutowa) od razu była źle ustawiona? Strzałka powinna wskazywać "30". Jeśli tak go dostałeś to na pewno nie jest to normalne.

Zdjęcia może nie są super jakości ale zauważylem, że cyfry na wewnętrznym pierścieniu (minutnik mechaniczny) "zlewają się" - "25","30", "35". Czy cyfry łączą się w tych liczbach? Na pewno nie powinny, trzymam w ręku ef-535sp i są idealnie naniesione, o wiele "delikatniej", nic się nie zlewa.

Wskazówka sekundowa (malowanie końcówki na czerwono) wygląda fatalnie na zdjęciu, zresztą mała sekundowa od stopera też jest dziwnie, brzydko wykonana. Może to tylko wina zdjęć.

Podróbki edifice są w miarę dobrze wykonane i bez porównania z oryginałem, a co dopiero na zdjęciach, bardzo cięzko cokolwiek stwierdzić.

Zobacz ten film

i może sam znajdziesz różnicę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw jest taka biała obwoluta ze srebrnym znaczkiem i napisem EDIFICE, pod spodem CASIO® i dopiero w to jest włożony niebieski kartonik.

Tak, tylko jedna kartka, poskładana. Ta na zdjęciu nie jest rozłożona do końca, ma wymiary 3x większe. Ale nie ma na niej instrukcji do tego Modułu (5106).

Karty gwarancyjnej brak, ulotki również.

Tarcza stopera ? Wskazuje i wskazywała 60 (dolna, środkowa?).

Lewa, środkowa tarcza wskazywało- 30.

Zlewają się, możesz sprecyzować ?

Wskazówka na jednym ze zdjęć wygląda faktycznie fatalnie, w rzeczywistości są ładnie wykonane.

No i nie wiem, co z tą datą, nie idzie jej zmienić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten model nie ma datownika, prawa tarcza to wskazanie godziny w systemie 24-godzinnym.

Czy liczby na obrotowym pierścieniu (poruszasz nim pokrętłem po lewej stronie) są dobrze wykonane? Cyfry tworzące liczyb np. 25, 30, 35 czy łączą się? Nie powinny w oryginale.

Po Twoich zdjęciach i opisie jestem przekonany, że nie jest to oryginał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba, że tak ;)

Co do liczb, chyba nie mogę się doczepić, są starannie wykonane.

Jeśli chodzi o to "łączenie się", nie bardzo kojarzę o co tak naprawdę chodzi.

Ale liczby na tym pierścieniu mają kreseczki pomiędzy sobą, na tarczy natomiast są mniejsze cyferki oznaczające godzinę i również pomiędzy nimi są kreseczki (13-24). Kreseczki z pierścienia pokrywają się z Nimi.

Ja też mam wątpliwości, czy to oryginał, chociaż jest wykonany naprawdę dobrze i ładnie (poza pierścieniem, który mnie irytuje).

Nie mam pojęcia co teraz zrobić...

Prosić o zwrot kasy, odesłać, dołożyć 100zł i kupić EF-543D... Czy zostawić to cudo... :/

PS> Identycznie zawieszka, jak tutaj:ef543c.JPG

http://allegro.pl/casio-edifice-ef-543d-prezent-wysylka-gratis-i1499544657.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Liczba 25 składa się z cyfr 2 i 5. Łącza się sie te cyfry tworząc 25?

Ten sprzedawca i aukcja są również bardzo podejrzane. Czytaj: nie kupuj! Dlatego taka zawieszka. ;) Kupuj tylko od sprawdzonych sprzedawców, najlepiej z kraju.

Aaa, przyrząd do zmiany wielkości bransolety to standardowe wyposażenie w zestawach z podróbami edifice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie są rozbite, pomiędzy nimi jest przerwa może "mikrona" ;) Więc można chyba uznać, że się łączą.

Wrr cokolwiek się kupuje trzeba książkę o tym napisać przed kupnem, żeby nie dać się zrobić w konia :D

PS.

Szkoda, że mój podrobiony egzemplarz nie miał tego przyrządu, przydałby mi się :)

Kusi mnie żeby test wodoszczelności zrobić :D Ale skutki mogą być tragiczne, chociaż widać uszczelkę i nawet na głównym pokrętle jest uszczelka...

Co radzisz zrobić ? Odsyłać ? Zostawić?

Dołożyć 100zł i kupić EF-543D ? Bo na tego w oryginale pozwolić sobie nie mogę z tego wynika :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma Kolega może tego Ef-543D ?

To dobry sprzęt ;)?

No cóż, pozostaje mi jutro, bądź pojutrze wycieczka na pocztę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.