Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Bartekxxx

Narzędzia do paskoróbstwa

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Bartekxxx

Witam,

ostatnio naszło mnie na handmade paski, trochę poczytałem i wygoglowałem.

Ale czy ktoś znalazł np groover i inne narzędzia do kupienia gdzieś w Polsce?

Na amazonie oczywiście są ale chętnie znalazł bym polskie źródło, czy ktoś zna jakieś?

Pozdrawiam Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, właśnie mam to samo - strasznie chciałbym zrobić coś swojego - już nawet próbowałem na jakiś skrawkach, ale odczuwalny jest brak dobrych narzędzi - przede wszystkim szydła do robienia otworów na nić.

Znalazłem tą stronkę (już kiedyś była podawana na forum):

birkashop.pl link

Zanim u nich kupię to szukam jeszcze gdzieś w innych sklepach.

Mógłby ktoś powiedzieć, do czego służą te modelatory i jak ich używać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czy ktoś znalazł np groover i inne narzędzia do kupienia gdzieś w Polsce?

W Polsce raczej tylko jak napisał kolega niżej

birkashop.pl link

Przesyłka 2-3 dni.

Narzędzia ,nici i inne ,sprzedaje jeszcze jeden kolega z innego forum . Ja nie miałem przyjemności od niego kupować ,dlatego się nie wypowiadam.

Hej, właśnie mam to samo - strasznie chciałbym zrobić coś swojego - już nawet próbowałem na jakiś skrawkach, ale odczuwalny jest brak dobrych narzędzi - przede wszystkim szydła do robienia otworów na nić.

Znalazłem tą stronkę (już kiedyś była podawana na forum):

birkashop.pl link

Zanim u nich kupię to szukam jeszcze gdzieś w innych sklepach.

Mógłby ktoś powiedzieć, do czego służą te modelatory i jak ich używać?

Modelatory służą do wyrobu pochew na noże.Modeluje się nimi skórę jak jest "mokra".

Do płaskich pasków nie są potrzebne.

Ja zamawiam z USA,paczka/list/ dociera w tydzień.Przesyłka od 12 do 20 $.Zależy co /ile kg/zamówisz ?

Najlepiej przed zakupem napisać do Brce'a.

Z Japonii przesyłka w 3-4 tygodnie,możesz zapłacić za szybszą.Ja czekałem 3 tygodnie , dostawę miałem gratis :D

W Markach blisko M1 w jest sklep z narzędziami szewskimi.Można kupić min.skórę ,szydła,pilniki,barwniki etc.

Marki

A TU jest film do pobrania ,jak się posługiwać podstawowymi narzędziami.

Pozdrawiam i życzę owocnej pracy ;)

Za wszystkie niezrozumiałe wpisy.Wszystkich przepraszam.

Uśmiechnijmy się :-))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darek-zegarek serdecznie dziękuję! Wyczerpałeś temat! ;) Teraz już tylko "szybkie" zakupy i do roboty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darek-zegarek serdecznie dziękuję! Wyczerpałeś temat! :D Teraz już tylko "szybkie" zakupy i do roboty.

Nie ma sprawy,wiem jak trudno zdobyć jakąkolwiek informację ,choćby na temat kleju.

Mam nadzieję ,że pokażecie swoje pierwsze efekty :)

Powodzenia , nie dziękujcie ;)

Za wszystkie niezrozumiałe wpisy.Wszystkich przepraszam.

Uśmiechnijmy się :-))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na forum www.knives.pl/forum jest koleszka ktory się nazywa Swiety on ma dostępne podtsawowe narędzia nici woski i inne gadżety

aha i jest z Warszawy bo widzę że jesteś też ze stolicy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powitoł

Z narzędzi na dobrą sprawę to potrzebne jest szydło i okrągły wybijak do dziur (4mm starcza do 90% zastosowań). Resztę albo dokupisz później jeśli stwierdzisz, że ci potrzebne, albo dasz sobie radę bez nich :D

Namiar igora na knives.pl uzupełnię jeszcze o jetron'a. I jetron i Swiety to według mnie namiary pewne. Swiety ma dodatkowo świetną cienką skórkę. Warto też zaopatrzyć się u niego w wosk PALC.

Sam przy paskach z klejami nie wydziwiam: butapren - tani, dostępny, wystarczająco dobrze trzyma i jest elastyczny (niektóre kleje szewskie są mocniejsze ale zdarzają się sztywniejsze). Nie polecam butaprenu DRAGON - klei OK, ale śmierdzi przeokrutnie i dłuuuugo. Więcej informacji w dziale "pochwy custom" na knives.pl ;)

porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl

Z pamiętnika strapmakera amatora :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetnie!

Mamy źródełko informacji - może zrobię temat "kopalnia wiedzy dla paskorobów" i umieścimy tam wszystkie porady?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Bartekxxx

Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi. Co do kleju to zgadzam się że butapren da sobie znakomicie radę. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klej poliuretanowy przeźroczysty (kleje szewskie dragon, anser i inne),

O narzędziach chyba wszystko napisane głównie Stany i Japonia

Farbki (renoskór do boków) kondycjonery i inna chemia u świętego(który jest również na leatherwork.pl), na alledrogo od użytkownika Bolek69( jest też sklep stacjonarny w Gliwicach, dużo szewskich akcesoriów) albo w szewex.pl

Nici jedni używają plecionki inni kordu obydwie dobre choć ja wole kord, są jeszcze nici lniane woskowane (kord woskowany i lniana woskowana do dostania w sklepie w stanach, plecionka z Japonii albo święty)

Pytać jeżeli coś było by jeszcze nie napisane :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość paparazzo

Czy wiecie gdzie, poza s.z.e.w.e.x moge dostac wybijak do tworów 1,5mm i 3mm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ul. Późnej jest sklep gdzie są rożne wybijaki pewnie tam cos takiego znajdziesz lub w markach jest hurtownia skory oraz rożnych innych fajnych rzeczy miedzy inny inwybijaki tez są .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sklej Majax jest na ulicy Próżnej nie Późnej.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość paparazzo

Dziekuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość paparazzo

Czy wiecie może czym zrobić otwór w gumowym pasku? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej wykrojnikiem ale w domowych warunkach mozna wywiercić, ważne aby wiertło było zaostrzone tak jak do stali czyli nie za ostro i najlepiej na szybkich obrotach z dociskiem do płaszczyzny, w przeciwnym razie wiertło wejdzie i zostawi tylko rozcięcie a nie otwór.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sklej Majax jest na ulicy Próżnej nie Późnej.

tak oczywiście chodziło mi o Próżną :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość paparazzo

Niestety wybijakow mniejszych niz 1,5mm nie mieli wiec mam pytanie czym zrobic elegancki otwor w cienkim pasku. Paseczek bardzo miekki, jaszczurkowy wiec nie chcialbym go zepsuc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki specjalny gadżet Bergeona do takich dziurek - jak będziesz odbierał pasek ode mnie to weź ze sobą pasek w którym potrzebujesz i Ci zrobię.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość paparazzo

Dzieki Filipie za pomoc. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wiecie gdzie, poza s.z.e.w.e.x moge dostac wybijak do tworów 1,5mm i 3mm?

Jeśli ktoś będzie zainteresowany, to dziś w Castoramie w Legnicy kupiłem komplet bodajże chyba z 10 (co najmniej) wybijaków w różnych rozmiarach za 24 zł. Skusiłem się, bo cena pojedynczej sztuki w zależności od rozmiaru wahała się od 9,99 zł do 12,99 zł. Wybór - przynajmniej dla mnie - był prosty, pozdrawiam.

Myślę, że pozostałych Castoramach w PL też takowe akcesoria się znajdują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, jakiej najlepiej używać farby czy lakieru do obrobienia boczków? Jak widziałem , czasami na bokach pasków jest całkiem gruba warstwa elastycznej farby (lakieru).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można elastycznych farb z tym że jak dla mnie nie wygląda to zbyt estetycznie takiegumowe coś z boku. Lakiery mogą za to popękać. Najlepiej dobrze wyszlifować, nasączyć jakiś barwnikiem i wypolerować na kartce czy kością

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można elastycznych farb z tym że jak dla mnie nie wygląda to zbyt estetycznie takiegumowe coś z boku. Lakiery mogą za to popękać. Najlepiej dobrze wyszlifować, nasączyć jakiś barwnikiem i wypolerować na kartce czy kością

Ok, to wiem, tak można robić, gdy mamy do czynienia głównie z juchtem. A co z cienkimi, delikatnym skórami, które raczej kiepsko się szlifuje ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tej pory niemiałem problemów ze szlifowaniem, można najpierw nasączyć jakimś wodnym lakierem, po wyschnięciu boki i wystające strzępki twardnieją, szlifujemy i jak już jest idealnie gładko znów nasączamy i malyna  albo można iść w klasykę i zawijać skórę na ranty. Poza tym przykra prawda jest taka że miękkie skóry tapicerskie się raczej nie nadają na hand madey. Skórą na pasek musi mieć mocno zbitą strukturę inaczej będzie się marszczyć nawet po sklejeniu i przeszyciu…

Ze swojej strony mogę polecić produkty Renia, renoskór i dipcolour(najlepsza do farbowania skór wszelakich)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.