Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

pmwas

Slava - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Tak jak zaznaczyłem w tytule mam (a właściwie mój zegarmistrz ma) problem z malutką damską Slavą. Otóż mechanizm na 16 kamieniach chodzi sobie całkiem normalnie i nagle się zatrzymuje, bez ostrzeżenia. Czasem starczy go tylko potrząsnąć i znów chodzi - różnie, bo od kilku sekund do kilku nawet godzin, po czym znowu staje. Czasami zacina się na dobre i nie chce ruszyć przez kilkanaście godzin, po czym znowu potrząśnięcia zaczyna skutkować - rusza. Rzecz jasna zaraz potem się zatrzymuje. I tak w kółko :evil:

Zegarmistrz dokładnie wyczyścił i nasmarował mechanizm i nic. Następnie wymienił balans i dalej nic. Teraz chce wymienić całą płytę trzymająca balans, ale moze i to do niczego nie doprowadzi, bo np powód jest zupełnie gdzieś indziej? Jeśli ktoś z Państwa ma jakieś doświadczenia/spotkał sie z podobnym przypadkiem, proszę o pomoc.

Od razu dodam, ze wskazówki nie haczą o tarczę, ani o siebie wzajemnie, nie ma też możliwości kontaktu balansu z obudową.

Paweł

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Widzę, że od dłuższego czasu nikt nie odpowiada na twoje pytanie, dlatego może ja spróbuję coś zasugerować. Jest to jednak jedynie moje przypuszczenie, gdyż nie jestem zegarmistrzem i moja wiadza na ten temat jest ograniczona.

Objaw, który opisujesz jest chyba typowym objawem zanieczyszczonego zegarka, skoro jednak był już czyszczony i smarowany przyczyna musi być inna. Wydaje mi się, że może tu chodzić o użycie przez zegarmistrza nieodpowiedniego smaru na niektórych elementach. Jeżeli smar był zbyt gęsty, zbyt lużny lub było go zbyt dużo może on powodować wzrost oporów chodu zegarka, jego "zaklejenie". Szczególnie może to dotyczyć ktowicy, która w małym damskim zegarku jest tak lekka, że jeżeli dostanie sie na nią odrobina smaru np. z łożyska działa to podobnie jak zanieszyszczenie. W przypadku niewielkich werków zaleca się nawet nie smarować niktórych elementów w ogóle.

Liczę na to, że ktoś z fachowców oceni czy moje przypuszczenie może być słuszne. Jeżeli się mylę to przepraszam za wprowadzenie zamętu - w takim wypadku usunę jak najszybciej ten post.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień zegarmistrza :idea: ;)

Przepraszam ale jeżeli zegarek jest już naprawiany to ustalenie wady nie jest problemem. Im częściej następują "zacięcia" tym łatwiej ustalić przyczynę.

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy zmienić? No cóż, ten zegarmistrz naprawił już sporo moich zegarków, ale nie da się ukryć, że chyba się starzeje, bo ostatnio miewa wpadki :) . Ma jednak podstawową zaletę mam już u niego zniżki, a z tego ciężko zrezygnować. Zreszta, po trzeciej naprawie Slava w końcu chodzi i to ładnie. Na razie zatem zmieniać nie bedę.

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.