Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Paweł Jankowski

Elektropolerowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szukam informacji na temat elektropolerowania mosiądzu w szczególności o elektrolicie Byłbym niezmiernie zobowiązany za udzielenie mi takowych porad Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robiłem takie polerowanie. Informacje teoretyczne są w literaturze galwanizerskiej.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja nie robiłem takiego polerowania (wolę inne metody), ale przepis mam, a że nie jest tajny to go tu podam:

Miedź i stopy miedzi można polerować w samym kwasie fosforowym, ale w bardzo wąskim zakresie gęstości prądu. W praktyce stosuje się, przeważnie kąpiele z dodatkami rozszerzającymi zakres roboczy. Przykłady kąpieli do elektrolitycznego polerowania

post-859-0-34520300-1303367201_thumb.jpg

Kąpiel 1 pracuje w temp. 18-30°C, przy gęstości prądu 15-50 A/dm3. Czas polerowania wynosi od kilku do 10 min. Podwyższanie temperatury kąpieli jest szkodliwe, ponieważ może doprowadzić do trawienia powierzchni materiału i przyspiesza reakcję redukcji chromu sześciowartościowego do trójwartościowego. Aby nie dopuścić do przegrzania roztworu, natężenie prądu nie może przekraczać 1 A na każdy litr kąpieli. Kąpiel sporządza się w ten sposób, że bezwodnik chromowy rozpuszcza się w małej ilości wody i dodaje go porcjami przy stałym mieszaniu do kwasu fosforowego. Gęstość gotowej kąpieli wynosi 1,58-1,60, jeżeli jest mniejsza, to należy ogrzać ją do temp. 100°C aż do uzyskania żądanej wartości. Katody są ołowiane. Kąpiel 1 nadaje się do polerowania większości stopów miedzi z wyjątkiem mosiądzu z dodatkiem ołowiu i brązu krzemowo-manganowego.

Kąpiel 2 nie zawiera bezwodnika chromowego, co znacznie upraszcza gospodarkę wodno-ściekową. Temperatura robocza kąpieli nie powinna przekraczać 40°C, a gęstość prądu zawiera się w granicach 15-50 A/dm'. Katodami są płyty miedziane. Miedź przechodząca do roztworu w czasie polerowania anodowego osiada na katodach. Co pewien czas należy wymienić ok. 1/3 kąpieli na nową.

Według: Stanisław Wirblis "GALWANOTECHNIKA DLA RZEMIEŚLNIKÓW"

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepisy nie są tajne, chociaż nie zawsze. Stary majster robił szkliwienie wanien żeliwnych. Nowy majster też miał zestaw przepisów, a szkliwienie pękało i musieli zatrudnić syna starego majstra. Przepis to nie wszystko, wypada zapytać zainteresowanego o jego możliwości, dostępne urządzenia... i wyniki opisać dla wszystkich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepisy nie są tajne, chociaż nie zawsze. Stary majster robił szkliwienie wanien żeliwnych. Nowy majster też miał zestaw przepisów, a szkliwienie pękało i musieli zatrudnić syna starego majstra.

Taa... ale przepis to przepis, a rodzinne knyfy (po poznańsku - arkana zawodowe) to zupełnie inna sprawa. Wiadomo, że doświadczenie jest bardzo ważne, ale od czegoś trzeba zacząć, a zaczyna się od przepisu... Forum natomiast służy do wymiany doświadczeń w taki sposób, żeby mogło skorzystać z tego więcej osób, a zaproszenie do rozmowy telefonicznej to nie za bardzo pod to podchodzi (od tego jest PW).

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panie Piotrze przepis chyba jest super ale ja pytałem się o polerowanie mosiądzu z a tego co jest napisane to jest przepis do polerowania miedzi :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panie Piotrze przepis chyba jest super ale ja pytałem się o polerowanie mosiądzu z a tego co jest napisane to jest przepis do polerowania miedzi :lol:

I jej stopów...

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo stóp ??

? :lol:

:lol:

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.