Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie by nie były, i czy w ogóle by ich nie było to dla mnie też jest delbana.

Zegarek; -)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna z rozkręconym remontuarem.  :( . Ale nic to. W końcu będę musiał opanować prawidłowe składanie... . Niestety słaby mam aparat ale widać coś tam więcej może.  Zegarek kupiłem od Pana który wyprzedawał rzeczy z mieszkania które chce sprzedać więc wątpię żeby był odnawiany.

I teraz na dużym ekranie to lepiej się patrzy .

Nie to żebym coś tam jeszcze marudził , ale zdjęcie trzecie ukazuje różnicę , jaką też Sławek zauważył .

Jeśli tarcza byłaby nieruszana to raczej równo by się pokryła nalotem , a tu proszę :ph34r: jakoś inaczej sie starzeje ?

Swego czasu juz była dysputa na temat czy sam środek opłacałoby sie odnawiać ?

I jeśli chcesz wyjąć wałek naciągu bez problemów , to nie odkręcaj od razu dużo , odkręć około 1,5 obrotu i spróbuj wyjąć wałek , jeśli będzie stawiał opór to znów lekko odkręć może 1/3 obrotu i tak małymi krokami powtarzając próby wyjęcia wałka za każdym szczątkowym obrotem .

A wtedy z tiretem nie będzie kłopotu , bo raczej remontuaru nie rozkręciłeś ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja nadal będę się upierał, że nie ruszana. Mogę pokazać kilka przykładów w mojej kolekcji nierówno starzejących się tarcz. Ponadto weźmy jeszcze pod uwagę nierówno padające światło na tarcze, i teraz podczas pokazywania, i przez dziesiątki lat użytkowania tego zegarka. Myślę, że załamane światło na brzegach tarczy przez wiele lat mogło dać inny efekt starzenia, niż to padające centralnie na środek. :)

Edytowane przez loituma

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wałek ogarnąłem. Dzięki za info.  Biorąc pod uwagę okoliczność zakupu i inne aspekty uważam że tarcza jest nie ruszana na 100%. A jeśli jest ruszana to proszę o polecenie mi fachowca który odnowi mi ja w taki sposób to chętnie skorzystam z usług. :)  Można jeszcze spojrzeć na kropeczki godzinowe i zobaczyć w jakim są stanie, oraz zaobserwować że na brzegach tarczy w miejscach styku z koperta jest szara kreska na skutek wytarcia z czasem. No bez jaj. Nie mam waszej wiedzy ale trochę chyba złe wnioski wyciągacie.  Co do nie równego starzenia się  to wystarczy ze zegarek się zapoci i kropla spadnie w jedno miejsce lub coś podobnego. Poza tym co to miało by być? Idąc  tą drogą: tarcza odnowiona, wskazówki nie, w kopercie pozostawione zabrudzenia, na dekielku też, pozostawiona w uszach koperty zielona korozja chromu i inne drobiazgi mówiące o tym ze nikt długo do zegarka nie zaglądał.

Edytowane przez krzysiekb321

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzucę trzy grosze . Dla Mnie najważniejszym wyznacznikiem są napisy .Po pierwsze jeśli chodzi o światło to dlaczego po 50 latach są tak czarne , a nie trochę już wyblakłe , po drugie jeżeli przyjmiemy że napisy drukowali na tarczy to jest to malowanka . Jeśli, a tak sądzę że jest były pisane ręcznie to może są w porządku . Na słowie Incabloc na pierwszym ( c) na końcu u dołu litery jest kropka jakby ktoś na chwilę się zawahał kończąc pisanie , na drugiej też jest , ale dużo mniej widoczne , czyli pisane pewniej . No i tyle w tym temacie jeżeli chodzi o Mnie  :)

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem jeszcze jedną od tego samego Pana którą najprawdopodobniej będę miał w poniedziałek. Oczywiście pokażę ją tutaj. Może pojawi się w raz z nią kilka argumentów żeby dać odpowiedź. Kombinator-czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma się co martwić że Ci zegarki rozbierają na czynniki pierwsze . Moje też tu były rozpatrywane . Jeżeli tak jak tu wszyscy zaliczyłbyś małą wtopkę , to trzeba spojrzeć na to pozytywnie , że nie spotkało Cię to z jakimś Zenithem , Omegą itd. Vintage za powiedzmy 3-5 patoli .  

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem szczerze że trochę mnie irytujecie tymi wnioskami. Nie dopuszczacie myśli że ktoś ma zegarek z tarczą w takim stanie. Jeśli jest tutaj uczciwa osoba która potrafi to ocenić  i wy ją polecicie. Mogę wysłać ten zegarek na oględziny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wałek ogarnąłem. Dzięki za info.  Biorąc pod uwagę okoliczność zakupu i inne aspekty uważam że tarcza jest nie ruszana na 100%. A jeśli jest ruszana to proszę o polecenie mi fachowca który odnowi mi ja w taki sposób to chętnie skorzystam z usług. :)  Można jeszcze spojrzeć na kropeczki godzinowe i zobaczyć w jakim są stanie, oraz zaobserwować że na brzegach tarczy w miejscach styku z koperta jest szara kreska na skutek wytarcia z czasem. No bez jaj. Nie mam waszej wiedzy ale trochę chyba złe wnioski wyciągacie.  Co do nie równego starzenia się  to wystarczy ze zegarek się zapoci i kropla spadnie w jedno miejsce lub coś podobnego. Poza tym co to miało by być? Idąc  tą drogą: tarcza odnowiona, wskazówki nie, w kopercie pozostawione zabrudzenia, na dekielku też, pozostawiona w uszach koperty zielona korozja chromu i inne drobiazgi mówiące o tym ze nikt długo do zegarka nie zaglądał.

Nie neguję tego co piszesz , że zewnętrzny obwód tarczy i indeksy są ok ,

Lecz przyjrzyj się na napis JEWELS , a w szczególności S i popatrz na S w napisie SWISS ?

Zerknij na P jeśli byłoby fabryczne to farba równo pokryła by powierzchnie , a tak wygląda jakby górka nie była wyrównana .

Po drugie grubość czcionki we wszystkich napisach raczej byłaby taka sama , a nie różna .

Wskazówki popatrz na wypełnienie ? widzisz?

A fachowca nie będę polecał bo mimo że tak się nad nią pastwię ;) to jest super zegareczek :)

Nie dopuszczacie myśli że ktoś ma zegarek z tarczą w takim stanie. Jeśli jest tutaj uczciwa osoba która potrafi to ocenić  i wy ją polecicie. Mogę wysłać ten zegarek na oględziny.

Zła diagnoza , czy czytałeś większość naszych dysput w dziale Oryginalna czy nie ?

Każdy był na tapecie :P

A  i owszem dopuszczamy że ktoś ma zegarek z tarczą w takim stanie bądź lepszym , tylko takie rozbieranie na czynniki jest formą ćwiczenia ;)

Zerknij na mojego Avatara ? czy na inne zegarki kolegów :)

Nie miej pretensji i nie złość się na mnie analiza to analiza .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz szczęście że piszesz takie głupoty na temacie o Delbanach.

Na innym  temacie po takim wpisie , dostałbyś minimum ostrzeżenie , lub bana  :( . Sugerowanie że na Naszym temacie nie ma uczciwych kolegów to nie najlepszy pomysł  :ph34r:  :ph34r:

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dal kolegi Krzysztofa , bo pisze zirytowany jakieś bzdury  :blink:

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to było w pewnym satyrycznym piśmie
Prawdziwa cnota krytyk się nie boi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem szczerze że trochę mnie irytujecie tymi wnioskami. Nie dopuszczacie myśli że ktoś ma zegarek z tarczą w takim stanie. Jeśli jest tutaj uczciwa osoba która potrafi to ocenić  i wy ją polecicie. Mogę wysłać ten zegarek na oględziny.

Pewnie chodzi  Ci o ten wpis? No może zabrzmiało to dwuznacznie. Przepraszam ale nie miałem nic złego na myśli. Jestem na wielu forach i ludzie są naprawdę różni. A ja nie znam wszystkich.... Poza tym nikt nie weryfikuje tutaj osób. To że większość tutaj wdaje się we wciągające dyskusje i kieruje się bardzo szlachetnymi zasadami to sami nie znacie wszystkich i nie wiecie kto jaki jest. Zboczyłem trochę z tematu ale  ostatnio miałem przygodę że próbował mnie oszukać VIP z innego forum na 2 tys zł. A argumenty miał takie że zbiera na leczenie bliskiej osoby. Temat nie przyjemny ale takie jest niestety życie.  Także chyba nie ma co się obrażać. Jeśli ktoś czuje się obrażony moją wypowiedzią to jeszcze raz przepraszam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

krzysiekb321

Nie bierz wszystkiego do Siebie. Nikt tu nie atakuje osób a jedynie ocenia przedmiot.

"Nie dopuszczacie myśli że ktoś ma zegarek z tarczą w takim stanie. Jeśli jest tutaj uczciwa osoba która potrafi to ocenić  i wy ją polecicie..."

Kolekcjonowanie Delban to nie wyścig o Złote Kalesony. I to że ktoś się pastwi nad zegarkiem, który posiadasz nie znaczy, że ma na celu udowodnienie że Jego/Jej jest jedyny i niepowtarzalny.  Wysyłanie zegarka na jakieś ekspertyzy, oceny itp itd mija się z celem. A cel jest taki, że to To tobie mają się oczy zaświecić jak patrzysz na skrzyneczkę z Delbankami a nie innym.

jerzyk - złożyłeś coś z tych gratów z wymiany???

Edytowane przez Chaos85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak Chaos85. Tylko przeprosiłem 2 razy  za ten wpis. A Ty mi tu dalej naświetlasz i wyjaśniasz.... . Po co w sumie???  Koniec tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak Chaos85. Tylko przeprosiłem 2 razy  za ten wpis. A Ty mi tu dalej naświetlasz i wyjaśniasz.... . Po co w sumie???  Koniec tematu.

Jeśli to do Mnie ten wpis to przeprosiny przyjęte . Życie  idzie dalej  :)

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek, ta ostatnia Twoja delbana... Jak dla mnie jest przepiękna w swej prostej elegancji. :)

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest druga Delbana od tego samego pana co sprzedał mi tą małą( jest w drodze do mnie). Drugie zdjęcie zaś to Delbana kolegi, którą kupił za 140 zł na olx. W ogłoszeniu wyglądała oczywiście nieco inaczej. Kolega został bezczelnie oszukany. A gość dalej w najlepsze sprzedaje przedmioty na Olx i nic sobie z tego nie robi.

post-89318-0-96176400-1461929105_thumb.jpg

post-89318-0-32372000-1461929127_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek, ta ostatnia Twoja delbana... Jak dla mnie jest przepiękna w swej prostej elegancji. :)

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

A Ja ją wrzuciłem specjalnie żeby pokazać , że po 70 roku Delbany trochę zbiedniały w wykonaniu producenta , : np tarcza , wskazówki  :D

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie się właśnie takie od pewnego czasu bardzo podobają.  :wub:

Jakby Ci się kiedyś znudziła, to proszę, pamiętaj o mnie.  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostawiając może już Delbanę Krzyśka w spokoju, która i tak według mnie jest OK :D powiem tak:

Sławek, świetna argentynka. A gilosz! Rekord świata :)

Dla nas zresztą większość Delban z Ameryki Południowej jest bardzo ładna, bo i rzadko spotykana... ;)

Krzysiek, kolejny świetny egzemplarz. Jak przyjdzie i się nie boisz to pokaż nam ją dokładniej. Na pewno rozbierzemy ja wzrokiem do rosołu i obadamy co i jak :)

Tylko ta druga fota coś nietenteges... ;)

Ja upolowałem już jakiś czas temu fajną, damską Delbanę. Nie było tylko czasu wziąć się nieco za nią. Odkąd wróciłem do roboty... aaaaa z resztą... sami wiecie...

Przyszła dość upaćkana i niechodząca.

qq986_delbana_damka_001.jpg

Do tego miała brutalnie porysowane szkło...

uo975_delbana_damka_002.jpg

da68_delbana_damka_003.jpg

Nie było rady. Poszła na warsztat, bez kolejki. Bo jakoś nie mogłem tak patrzeć na tego rodzynka w takim stanie.

Tarcza również dość grubiańsko była potraktowana, podczas ściągania wskazówek przez któregoś z majstrów.

wf78_delbana_damka_004.jpg

Po bokach odpryski farby.

Wymiary tarczy: 14,5x14,5 mm

cl864_delbana_damka_005.jpg

Mechanizm: ETA 1201 na 15 kamieniach (wliczając te z tarczy to na 21 :P )

Mechanizm przeczyściłem i przesmarowałem. Na szczęście był kompletny i nieuszkodzony. Ruszył i chodzi punktualnie.

Koperta dostała lekką polerkę i gruntowne mycie. Szkło, nie było wyjścia, poszło na warsztat pod papier ścierny i pastę polerską. Udało się je ładnie wyprowadzić.

I już po...

sn612_delbana_damka_007.jpg

ou857_delbana_damka_008.jpg

bv753_delbana_damka_009.jpg

Koperta lekko złocona dziesięcioma mikronami

iv320_delbana_damka_010.jpg

i Walcowane złoto  ^_^  ...

wq408_delbana_damka_011.jpg

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetna  :wub:  Zazdroszczę CI, prawie każda Twoja , jak jeszcze pokażesz że ze złota i rubiny - będziesz mógł przebierać w tym towarze  :D  :P  :wub:

Edit Ale tak poważnie ,ładnie ją wyrychtowałeś 

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tia... Już na wstępie moja żona i córka pogardziła :D:P

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi