Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Marcinosik

Jak wyregulować mechanizm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym wyregulować swój zegarek tak by zbić około 5 minut opóźnienia na dobę. Zegarek początkowo robił 5 min potem doszedł do 15minut na dobę, oddałem do zegarmistrza na czyszczenie i teraz robi tak coś koło 5 minut. Pytanie moje brzmi, którą śrubkę pokręcić by go trochę przyspieszyć?

Chcę go dokładnie wyregulować, a na chodzenie do zegarmistrza co 2 dni minie nie stać, wolę wiedzieć czym kręcić. Śrubokręty zegarmistrzowskie mam więc nie będzie kłopotu.

Sam zegarek wygląda tak:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/49115-kieszonkowy-roamer/page__p__540375__hl__roamer__fromsearch__1#entry540375

Według znawców to podobno jest mechanizm AS, jak takiego "draba" serwisować?

Z tego co się domyślam to wygląda, że jest gdzieś magiczna śrubka która pokręca regulację, której nastawy pokazuje ta mała wskazówka i zegarek albo przyspiesza albo zwalnia. Tylko pytanie bo tam są 2 oznaczenia na każdej ze stron skali R S (na lewo) oraz A F (na prawo) litery są pod sobą. Jak się domyślam to jest szybciej wolniej ale w jakim języku te skróty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Retard/Slower - Avant/Faster...

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcę go dokładnie wyregulować, a na chodzenie do zegarmistrza co 2 dni minie nie stać, wolę wiedzieć czym kręcić. Śrubokręty zegarmistrzowskie mam więc nie będzie kłopotu.

Do dobrego zegarmistrza nie trzeba chodzić co 2 dni, jak nie ma żadnej awarii, położy zegarek na chronokomparator i wyreguluje go na miejscu. A kłopot polega na tym, że nie masz zielonego pojęcia o pracy jaką chcesz wykonać. :P Z grubsza sprawa wygląda tak: im włos krótszy to zegarek chodzi szybciej, a nim włos dłuższy to zegarek chodzi wolniej i do tego musisz dostosować swoje działanie.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Retard/Slower - Avant/Faster...

I żeby było jasne

RS - wolniej

AF - szybciej

:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do dobrego zegarmistrza nie trzeba chodzić co 2 dni, jak nie ma żadnej awarii, położy zegarek na chronokomparator i wyreguluje go na miejscu. A kłopot polega na tym, że nie masz zielonego pojęcia o pracy jaką chcesz wykonać. :P Z grubsza sprawa wygląda tak: im włos krótszy to zegarek chodzi szybciej, a nim włos dłuższy to zegarek chodzi wolniej i do tego musisz dostosować swoje działanie.

Pytanie za 100pkt, gdzie jest taki co ma dobry sprzęt i mi go ustawi w Warszawie, na złotej nie umieli... Jakieś pomysły kto i gdzie mi to ustawi??

No dobra ale to się pokręca śrubką w środku tej wskazówki czy robi się to przestawiając tą wskazówkę??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie za 100pkt, gdzie jest taki co ma dobry sprzęt i mi go ustawi w Warszawie, na złotej nie umieli... Jakieś pomysły kto i gdzie mi to ustawi??

Jeżeli na Żłotej go nie ustawili, to przypuszczam, że ma jakąś wadę, która uniemożliwia dokładne wyregulowanie (np. włos od innego zegarka), ale to tym bardziej Ty nie dasz rady go ustawić.

No dobra ale to się pokręca śrubką w środku tej wskazówki czy robi się to przestawiając tą wskazówkę??

Przesuwa się wskazówkę w kierunku zgodnym z tym co chcemy osiągnąć: AF - szybciej, RS - wolniej.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.