Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość ezop10

Tissot PR50 automatic czy TXL kwarcowy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ezop10

Witam!

W prezencie otrzymalem Pr 50 automatic na branzolecie.

http://www.tissot.ch/?mod_collection/id_cl....31/action_show

Oczywiscie caly srebrny!

Do tej pory nosilem Automatica Citizena, ktory mial tolerancje blędu ok 40 s na dobe i bardzo mnie to denerwowało. Dowiedzialem sie, ze moj PR50 jest najtanszym Automatikiem Tissota i nawet nie ma on mozliwosci regulacji, a jego odchylenie wynosi ok. 12s/dobe gdy zegarek jest nowy i spoczywa w pudelku. Zegarmistrz zajmujacy sie szwajcarami powiedzial, ze jego odchylenie moze wzrosnac do 30-40s i bedzie to norma (podobno 2824-2 tak maja).

Czy ktos moze mi cos napisac na temat tego mechanizmu?

Zastanawiam sie na wymiana tego zegarka (mam taka mozliwosc w sklepie) na Tissota TXL guartz

http://www.tissot.ch/?mod_collection/id_tr....32/action_show

tez srebrny.

Lepsza branzoleta (nie bede musial wyminiac przez 10lat,oryginalna kilkaset zł), trwalsza koperta, wymiana baterii to 60zł/5lat, tylko ten nieszczesny guartz (ale za to dokladniejszy).

Nie udalo mi sie znalesc Tissota (na takiego moge wymienic), ktory bylby niewiele drozszy, dokladniejszy i nie kwarcowy.

Czy ktos moze mi doradzic i pomoc w wyborze?

Z gory dziekuje za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Stopa43

Sam musisz znaleźć odpowiedź. Dla mnie lepsza niedokładność mechanika od bezdusznej dokładności maszynki na baterie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc

no to Ty masz Stopa za ciasne buty chyba !

:wink:

jakia bezduszna maszynka !?

ona myśli i oblicza :idea: :!:

a nie cyka i przeskakuje

:wink:

8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Stopa43

Zauważ, że napisałem "dla mnie", co oznacza coś w stylu "moim zdaniem", nie pisałem, że pytającego czapeczka uciska, albo krawat tamuje swobodny dopływ krwi do mózgu, choć zastanawia się nad czymś, czego nigdy bym nie uczynił. Zwyczajnie wyraziłem swoją opinię, z kórą masz pełne prawo niezgodzić się i wyrazić to w sposób choćby zbliżony precyzją do kalibru 955.312. :wink: . Pozdrawiam Cię gorąco :)

Moja pralka też liczy, a nawet waży, ale wolę od niej choćby swoje Glashutte...no ale ja jestem tylko marnym hobbystą i więcej u mnie emocjji (pozytywnych) niż wiedzy fachowej n/t zegarków.

A może podpuszczasz mnie :?: :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc

kolego przecież żartujemy :):):)

każdy ma Swoje zdanie !

po prostu lubie wszystkie czasomierze!

jesli obraziłem-to przepraszam :oops:

i pozdrawiam

8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Stopa43

nie obraziłeś mnie, nie przejmuj się :) , zauważ, że kilka sekund przed twoim postem dodałem "chyba że mnie podpuszczasz?". Lepiej z dobrym człowiekiem się kłocić niż ze złym zgadzać...

Wybacz, jeśli mój ton był zbyt "nabzdyczony" :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Co do dokładności chodu mechanizmu ETA 2824-2 nie mam zastrzeżeń. W moim Candino, które mam od trzech lat odchyłka dobowa początkowo wynosiła max 30s, ale po regulacji u DOBREGO zegarmistrza nie przekracza +/- 3s (takie wyniki uzyskuje już przez około rok).

Wybór należy jednak do ciebie.. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ŁukaszA

Witam wszystkich :cool:

Jeśli chodzi o ścisłość, to tylko i wyłącznie zegarki mechaniczne - wszystkie pozostałe, czyli na baterie, to wielka kupa złomu :twisted: Prawdziwy zegarek ma mieć "duszę" w postaci wspaniałego mechanizmu nakręcanego automatycznie bądź ręcznie. Na baterię to mogę sobie kupić zabawkę, np. samochodzik zdalnie sterowany, a nie tak wyrafinowany i niebanalny przedmiot, jakim jest czasomierz. Dlatego też uważam, że należy uświadamiać w tej kwestii, gdyż rośnie nam coraz większa góra śmieci pseudozegarkowych, a szczególnie baterii, które zatruwają środowisko.

Niech żyją zegarki mechaniczne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto Ci to powiedział, że tej ETY nie da się wyregulować?!? :shock:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem PR50 przez 5 lat. Zaraz po kupnie (używany) zasuwał + 10 + 15 sekund na dobę, po pół roku zaczął wariować + - minuty, sekundy. Oddałem do serwisu firmowego w Łodzi (okolice Brukowej) na czyszczenie i REGULACJĘ, zapłaciłem 150zł. Złapał dokładność +- 8 sekund na dobe (raczej przyspieszał). Po czterech latach oddałem go do czyszczenia i regulacji w Zgierzu (te same objawy wariowania) i zapłaciłem 50zł. (zaznaczyłem że nie spieszy mi się z odbiorem - robił trzy tygodnie). Byłem zadowolony z usługi, +- 8 sekund i nadal był trochę szybszy niż wolniejszy :lol:

Z zegarka byłem bardzo zadowolony. Polecam na początek przygody z automatami :)

Darek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.