Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

victor86

Lanco-Langendorf

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałem was zapytać gdyż ostatnio interesuję się zegarkami marki Langendorf o pewien przypadek. Na portalu aukcyjnym alledrogo znalałem taki oto zegareczek: http://allegro.pl/swiss-lanco-lata-20-s-mod-11-sprawny-po-kapitalce-i1621776400.html jest to Model 11 powiem szczerze widziałem może dwa. Sprzedawca napisał, że jest to model z lat 20 a ja sądzę, że są to lata 30. Mechanizm to prawdopodobnie wczesna wersja 1022. Ale czy ktoś może mi powiedzieć coś więcej czy może rzeczywiście jest on z lat 20 ??

Pozdrawiam

Pod Napięciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Zegarek jest z połowy lat 40-tych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek jest z połowy lat 40-tych.

Ja bym powiedział, że może być nawet z drugiej połowy lat 40-tych, kaliber Langendorf 1222.

post-859-0-87116400-1306110355_thumb.jpg

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To powiedzcie mi jeszcze drodzy koledzy jak to wygląda z mechanizmem Langendorf 1022, jakie są lata jego produkcji? Mam dwa zegareczki z tym werkiem. Jeden to ewidentny przedstawiciel lat 40, natomiast drugi jak na moje oko lata 30 oba na - LWC 1022.

Pozdrawiam

Pod Napięciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konkretnie od kiedy zaczęto produkować mechanizmy 1022 czy 1222 to nie wiem, moje dane pochodzą z lat 40-tych. We wczesnych latach 30-tych to langendorf produkował raczej kieszonki, zegarki naręczne w klasycznych kopertach były w ogóle rzadkością, ale w późnych latach 30-tych mógł już robić naręczne, jednak ja nie znam przykładów. Daj zdjęcia to ocenimy po wyglądzie.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się oczywiście mogę mylić i to jest bardzo prawdopodobne. Zegrek ten może byc np z pierwszej połowy lat 40. Ale oceńcie sami.

Pozdrawiam

post-32260-0-42690500-1306145129_thumb.jpg

Pod Napięciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przełom lat 30-tych i 40-tych może być, dokładniej trudno określić.

Przy okazji poszperam w moich "papierach" w poszukiwaniu datowania początków produkcji tych mechanizmów.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wdzięczny będę.

Pod Napięciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Naręczne Lanco z lat 30-tych byly mniejsze ,męskie dochodziły do 30mm bez koronki, zaś fikuśne damki cylindrowe Langendorfa do 26mm.Koperty męskich były bardzo proste bez jakotakich uszu tylko z zaokraglonymi prętami.

Ja się oczywiście mogę mylić i to jest bardzo prawdopodobne. Zegrek ten może byc np z pierwszej połowy lat 40. Ale oceńcie sami.

Połowa lat 40-tych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na tyle sie nie znam aby na 100% stwierdzić mój zegarek ma bez koronki około 30-32 mm. Według osoby, która mi go sprzedała jest to sztuka z końca lat 30. Ja chciałem wiedzieć na 100 % toteż zwróciłem się do was. Co do uszu wiem że zegarki naręczne z lat 30 miały takie właśnie pręty jak piszesz.

Pod Napięciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale muszę też powiedzieć bo chyba jak pisałem wcześniej miałem zaćmienie, mam zegarek marki Longines z 1939 roku i ma uszy normalne. Widziałem też zegarki z lat np 1936,37 posiadające także normalne uszy.

Pod Napięciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Zgadza się ,wiele marek miało w kopertach normalne uszy z pretami,Langendorf(Lanco)na normalne uszy przerzucił się dopiero w latach 40-tych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że masz o tej firmie sporą wiedzę. Powiedz mi czy wiesz może kiedy zaczęto stosować nazwę "Lanco" stylizowaną na pismo ręczne?

Pod Napięciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Pisane Lanco występowało na tarczach niektórych modeli z okresu ok 51-55.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod Napięciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2
Chodzi mi o tego typu logo:

http://www.google.pl...iw=1280&bih=670

Tak j/w lata 51-55

Mam tu zdjęcie zegareczka niestety bardzo złej jakości-nie moje.

Ale może uda Ci się coś o nim powiedzieć? Jeśli chodzi o mechanizm jest tu 1022 taki jak w tym zegareczku w pierwszym poście.

Dość popularne i specyficzne kraby Lanco z pierwszej połowy lat 50-tych występujące w wielu wariantach tarczy oraz z subsekndą jak i z centralna sekundą. Ten z fotki będzie z ok 51-go roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuję wobec tego za wszystkie informacje. I gratuluję takiej wiedzy o marce Langendorf ;)

Pozdrawiam serdecznie.

Pod Napięciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.