Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Calisia1

Peseux 7001 czy ETA 2892- A2

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie :)

W związku z tym że w najbliższych tygodniach będę kupował garniturowca chciałbym Was zapytać o mechanizmy dwóch zegarków które mi się podobają.

Chodzi o Eposa 3408 z nowej serii Orginale z niebieską tarczą na PESEUX 7001 i Eposa 3390 Emotion na ETA 2892-A2

Cena jest różna , ale chciałbym się dowiedzieć od Was , co sądzicie o mechanizmach tych dwóch zegarków. Może ktoś napisze który mechanizm jest lepszy, bardziej dokładny , mniej awaryjny.

Zegarek będzie ubierany 2,3 razy w tygodniu, do garnituru oczywiście.

Pozdrawiam Serdecznie. :P

,,..warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto.."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na temat wyższości jednego nad drugim się nie wypowiem, bo specjalistą nie jestem, ale chciałbym zwrócić Ci uwagę na pewną kwestię.

Jeżeli nie masz rotomatu, a planujesz zakładać zegarek koło 2 razy w tygodniu, na 8 godzin (strzelam, że do pracy), to gwarantuję Ci, że szybko się zezłościsz na automat z datą.

Wpierw trzeba "rozbujać" przez kilka minut, potem ustawić godzinę, przestawić na odpowiednią datę, a i tak za kilkadziesiąt godzin się zatrzyma.

Co gorsza - może się zatrzymać w okolicach północy - a nie wskazane jest jego przestawianie w godzinach zmiany daty (można łatwo uszkodzić mechanizm).

W efekcie, ustawienie zegarka może potrwać... 3 godziny :P

Zegarek o ręcznym naciągu, bez daty, w takim przypadku będzie przyjaźniejszy w użytkowaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Kolego, mam już dwa automaty, jeszcze nie mam rotomatu:). Noszę na zmianę :)

Zastanawiam się również jaki wpływ będzie miało wysuwanie i wsuwanie koronki przy każdorazowym nastawianiu zegarka. Po jakim czasie może się ,,wyrobić" zapadka , dzięki której wyczuwalne jest tzw. kliknięcie właśnie przy wyciąganiu koronki. Niestety w Seiko automacie po pół roku (nastawianie raz w tygodniu) już nie ma wyczuwalnego ,,odskoku" koronki. Coś sie wyrobiło :P. ale zegarek nadal działa :).

,,..warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto.."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano właśnie.

Przykładowo w Seikaczach datownik zaczyna się przesuwać już w okolicach godziny 23:00, a kończy się po przestawieniu dnia tygodnia, czyli około 3:00.

Nie wiadomo czy mechanizm nie zaczyna się "przygotowywać" do przestawienia daty znacznie wcześniej.

Toteż zazwyczaj zaleca się, żeby w zegarkach day&date nie tykać nic między 21:00 a 3:00.

Przy samej dacie zapewne jest to krótszy okres, aczkolwiek nie jestem wstanie podać Ci granic godzinowych, w których można uszkodzić mechanizm.

Na co dzień użytkuję 2 x 2824, zazwyczaj noszę po kilka dni, do znudzenia, po czym na nadgarstku ląduje ten drugi.

Nie zawsze pamiętam, żeby wstawić do rotomatu i tu zaczyna się ból.

Zegarek zatrzymał się na przykład na godzinie 10:30, nie mam pojęcia czy AM czy PM.

Założyłbym go już z samego rańca przed pracą, ale nie wiem czy nie uszkodzę mechanizmu.

Pomacham nim kilka minut i niestety odkładam na półkę na parę godzin, by wtedy móc go dokładnie ustawić i wrzucić na rękę.

W Twoim przypadku garniturowy automat będzie strzałem w kolano.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdę Waść mówisz... :P

No , chyba że kupię w końcu rotomat, choćby ,,Conrada" . :)

Jeszcze sie zobaczy.

Tak czy tak , dzięki za odzew. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3408 jest bardziej garniturowy niż 3390 :P

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj Pawle :)

Miałem właśnie do Ciebie pisać, co Ty o tym wszyskim sądzisz....

A Twoje zdanie na tem. mechanizmu?

Czy eta nie jest bardziej ,,prestiżowa"? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.