Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

szczypiorek

Datowanie mechanizmu Kienzle

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na wstępie chciałem przywitać wszystkich Forumowiczów!

To zacne forum znalazłem niedawno, podczas szukania informacji o starych zegarach. Tematem interesuję sie bardzo krótko, ale myślę że to początek ciekawej pasji :D

Wpadł w moje ręce mechanizm,

post-39278-0-37134800-1331849350.jpg

post-39278-0-92057700-1331849351.jpg

którego jako "zielony" w temacie nie potrafiłem zidentyfikować.

Dzięki Waszemu forum trafiłem na stronę http://www.tronico.fi/OH6NT/docs/Clock_ID.pdf ,

gdzie znalazłem że jest to znak firmy Schlenkner & Kienzle

post-39278-0-12635500-1331849353.jpg

Dalsze poszukiwania doprowadziły mnie do strony:

http://www.kienzleuhren.de/542.html?L=1

gdzie znalazłem, iż spółka ta trwała od 1883 roku.

Podążając dalej za stroną, Jakob Kienzle stał się jedynym właścicielem w roku 1897. Czy w tym roku zmienił się też znak firmy? Jeżeli dobrze zrozumiałem, to nazwa firmy zmieniła się dopiero w 1919 roku?

Pytanie do Was: czy moglibyście pomóc mi w ustaleniu daty produkcji tego mechanizmu? Na płytach nie ma informacji o patentach, więc nie mam za bardzo o co zahaczyć...

Dziękuję i pozdrawiam:)

Zielony w temacie Szczypiorek:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka sygnatura została zarejestrowana 6.10.1898 r. Sądząc po cechach konstrukcyjnych (jak już się pewnie zorientowałeś, nie ma tabel numerowania zegarów tej firmy) zegar powstał "zaraz po" tej dacie. Koneksje /przejścia pomiędzy Kienzle a Schlenkerami to temat zawiły i miesza mi się od niego w głowie coraz bardziej.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka sygnatura została zarejestrowana 6.10.1898 r. Sądząc po cechach konstrukcyjnych (jak już się pewnie zorientowałeś, nie ma tabel numerowania zegarów tej firmy) zegar powstał "zaraz po" tej dacie. Koneksje /przejścia pomiędzy Kienzle a Schlenkerami to temat zawiły i miesza mi się od niego w głowie coraz bardziej.

Dziękuję za odpowiedź.

Chciałbym jeszcze zapytać, w którym roku przyznano firmie Schlenker & Kienzle pierwszy patent? Po jakich cechach konstrukcyjnych wnosisz że zegar powstał "zaraz po" tej dacie? Czy jest szansa że powstał jeszcze przed 1900r?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W 1904 r. mieli ich już co najmniej 4 (na obrazku - reklamie nie ma jeszcze DRP 147023 z 1903, jest za to na zdjęciu poniżej). 125605 z 1901 roku był rozszerzeniem patentu z 1899 (mechanizm bicia). Kołacze mi się jeszcze jakiś patent wa łatwo wysuwalne (na zawiasie jakby) sanki, i ten był z pewnościa z ostatniej dekady XIX wieku.

post-6402-0-29778400-1308831543_thumb.jpg

Widełki wychwytu zastrzeżono w 1899 (DGMS)

post-6402-0-13770400-1308831915_thumb.jpg

Dlaczego "zaraz po tej dacie" ? Bo wkrótce zaczęto budować w Kienzle (i nie tylko) werki dużo bardziej ekonomiczne...

Co do daty zarejestrowania logą "flugelrad" sa źródła (i to stare) przesuwające ją na 4.10.1894 (zgłoszenie) z datą obowiązywania od 21.03.1895 r.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W 1904 r. mieli ich już co najmniej 4 (na obrazku - reklamie nie ma jeszcze DRP 147023 z 1903, jest za to na zdjęciu poniżej). 125605 z 1901 roku był rozszerzeniem patentu z 1899 (mechanizm bicia). Kołacze mi się jeszcze jakiś patent wa łatwo wysuwalne (na zawiasie jakby) sanki, i ten był z pewnościa z ostatniej dekady XIX wieku.

post-6402-0-29778400-1308831543_thumb.jpg

Widełki wychwytu zastrzeżono w 1899 (DGMS)

post-6402-0-13770400-1308831915_thumb.jpg

Dlaczego "zaraz po tej dacie" ? Bo wkrótce zaczęto budować w Kienzle (i nie tylko) werki dużo bardziej ekonomiczne...

Co do daty zarejestrowania logą "flugelrad" sa źródła (i to stare) przesuwające ją na 4.10.1894 (zgłoszenie) z datą obowiązywania od 21.03.1895 r.

Witam,

Jednym z moich zegarów jest zegar o identycznym mechanizmie jak pokazany na zdjęciu. Kominek z gongiem spiralnym.

Na forum znalazłem wiele informacji na ten temat i chciałem prosić o potwierdzenie czy prawidłowo łączę wszystkie fakty.

To, że jest to zegar firmy KIENZLE to nie ma wątpliwości :-).

Rozumiem że nr patentu wskazuje że powstał on po 1902 r., natomiast sygnatura (trochę słabo widoczna ale identyczna jak na zdjęciu zamieszczonym przez Pana) mówi iż powstał on przed datą 1921 r. (po tej dacie uległa ona chyba lekko zmianie - cyferblat z wskazówkami -> natomiast jeszcze później w okręgu między skrzydłami litera K).

Czyli można datować ten zegar między 1902 r. a 1921?

Proszę o krótką informację czy dobrze to wszystko sobie poukładałem :rolleyes:.

Z góry wielkie dzięki.

:-)

post-42354-0-12480500-1328518441_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba dobrze :rolleyes:. Zamieść jeszcze zdjęcie skrzyni, jej forma też może nieco podpowiedzieć.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całość wygląda tak... , czy skrzynia podpowiada coś więcej ...?

post-42354-0-54505800-1328535302_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy. Wygląda, że oprawę wykonał stolarz (może do kompletu mebli) w latach 20/30. Werk, tarcza, wskazówki i wahadło są jakieś 20 lat starsze.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam jeszcze pytanie odnośnie gongu.

Podczas bicia wydawany dźwięk jest bardzo stłumiony (nie jest czysty). Po uderzeniu młoteczka w gong wyczuwalne są wibracje sprężyny i słyszalne lecz dźwięk jest taki jakby ktoś stukną np. w rure od kaloryfera i szybko zanika. Młoteczek raczej nie zatrzymuje się po uderzeniu na sprężynie gongu tłumiąc dźwięk (próbowałem go wyregulować - i nic).

Gong zamontowany jest na tylnej drewnianej zaślepce, a dokładniej - do drewnianego wieczka przykręcony jest drewniany klocek i do tego klocka przykręcona jest sprężyna gonu. Zastanawiam się czy przyczyną takiego dźwięku nie jest to że sprężyna jest przykręcona do drewnianego klocka, który tłumi dźwięk (w końcu to drewno). Czy nie powinna ona być przytwierdzona do elementu metalowego (żeliwnego)?

Co jest przyczyna takiego dźwięku?

Co zrobić by gong ten ładnie brzmiał?

Z góry dzięki za pomoc.

post-42354-0-76179300-1328777769_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

mam do Państwa pytanko odnośnie poniższego werku... Chodzi mi o jego wiek i produkcję. Wydaje mi się, że jest to Kienzle, ale nie jestem pewien - stąd moje pytania do Was... dziękuję za odpowiedzi :)

post-88055-0-91540700-1459088332_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda jak Kienzle, pachnie jak Kienzle, smakuje jak Kienzle, ma puncę Kienzle... Chyba Kienzle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam prośbę o pomoc w określeniu wieku zegara. Wiem napewno, że jest to zegar Kienzle. Na werku nie ma sygnatury, jest za to na cyferblacie.

Będe wdzięczna, za jakąkolwiek informację.

post-105349-0-16483600-1547323151_thumb.jpg

post-105349-0-69090700-1547323183_thumb.jpg

post-105349-0-94270000-1547323213_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.