Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Majkszak

Zegarki binarne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałbym poznać opinie forumowiczów na temat zegarków binarnych.

Czy takie "zabawki" mają prawo bytu podczas codziennego używania, czy rozsypią się po kilku dniach?

Wyglądają super, ale czy ich używanie nie jest problematyczne ( odczytywanie godziny)?

Podaję link do jednaj z aukcji, jakie znalazłem z tymi zegarkami :KLIK

Zastanawia mnie dlaczego popularne marki jak Casio i Timex nie robią takich zegarków.

Proszę o odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Majkszak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie zegarki :lol: Obrarzasz nas^^

SEIKO RULEZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Chciałbym poznać opinie forumowiczów na temat zegarków binarnych.

Czy takie "zabawki" mają prawo bytu podczas codziennego używania, czy rozsypią się po kilku dniach?

Wyglądają super, ale czy ich używanie nie jest problematyczne ( odczytywanie godziny)?

Podaję link do jednaj z aukcji, jakie znalazłem z tymi zegarkami :KLIK

Zastanawia mnie dlaczego popularne marki jak Casio i Timex nie robią takich zegarków.

Proszę o odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Majkszak

:lol: Odczytywanie godziny - zwłaszcza z takiego "zegarka" jak w aukcji, do której link podałeś to żaden problem (wiem bo sam posiadam taki gadżet). Jednak to nie są zegarki binarne !!!!

No niby to nie zegarek a jednak nie do końca zegarek :) Moim zdaniem ... to gadżet podający czas ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy nie zegarki. Czas to podaje,a to chyba wyczerpuje definicję zegarka. Sam mam takie cudeńko: post-38913-0-55754700-1331850285.jpg

post-38913-0-53649200-1331850286.jpg

To jest jakaś tam chińska marka rodem z San Marino. Czy Timex nie robi binarnych nie wiem, kojarzę, że chyba kiedyś widziałem coś takiego z logo Timexa. Ale prawda jest taka, że te cuda mają trochę wad. Nadają się przede wszystkim na wieczór na dyskotekę, bo jak w ciepły dzień przyłoży Ci promieniami po nim, to nie jesteś w stanie godziny odczytać, musisz nauczyć się, w jaki sposób swój model odczytywać, taki zegarek jest gadżetem,który ma swoją dosyć małą grupę docelową odbiorców. One są tanie, więc przy małej grupie odbiorców pewnie dużemu producentowi nie opłacałoby się bawić w projektowanie takiego zegarka. ;)

Widzę, że zdjęcie do góry nogami dałem <ściana>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te które pokazujecie, to nie są binarne.

Binarne, jak sama nazwa wskazuje, to są takie które pokazują czas w kodzie binarnym, czyli dwójkowym, zwanym też zero-jedynkowym

Zapalona dioda symbolizuje 1, zgaszona symbolizuje 0

Na przykład zapalona pierwsza i ostatnia dioda w rzędzie godzin

Oraz zapalona pierwsza i ostatnia dioda w rzędzie minut

Daje razem godzinę: 09:33

W zapisie binarnym: 1001:100001

[czasami zdarza się jeszcze binarny rząd sekund, ale to tylko żeby se fajnie i szybko mrygało;]

Niektórzy ludzie (przeważnie informatycy) sprawnie i błyskawicznie odczytują godzinę z takiego gadżetu.

Natomiast dla większości zwykłych ludzi, to jest raczej kłopotliwe

choć większość dzisiaj produkowanych zegarków ma wymalowane te cyfry "pomocnicze", które sobie można dodawać: 1,2,4,8,16,32

binarychartblue-300x300.jpg

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka cena.. jeszce rok temu w aparcie The One byly dostepne.. tyle ze ceny bylo kolo 1k pln... no tylko ze zdeczka ładniej wygaldaly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już kilkakrotnie były tu takie tematy ale przejrzałem wszystkie i nie znalazłem tego co chciałem, Mianowicie chodzi mi o prawdziwy zegarek binarny mniej więcej taki jak w załączniku tylko że na rękę i najlepiej żeby był bez opisu ;) liczę na linki/nazwy z góry dziękuję :)

post-66019-0-92116200-1382177435.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.