Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

pandanielak

Seiko, Adriatica, Vostok, Casio, automat, kwarc. Co wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu miałem dylemat z zegarkami z serii Edifice, dylemat tradycyjnie wraz z zagłębieniem tematu, miast zmaleć wzrósł. W chwili obecnej wybór nie ogranicza się tylko do zegarków Casio, ani do typu zegarka, paska itp.

Wybrałem kilka zegarków, które wzbudziły moje zainteresowanie i byłbym wdzięczny za pomoc w wyborze- który jest wart swojej ceny, który wręcz przeciwnie. Jestem również otwarty na inne propozycje, które być może się pojawią jak zobaczycie, jakie zegarki mi się spodobały (kolejność losowa):

HANOWA GLOBE 6-5047.04.007 (~499zł)

hanowa-globe-6-5047-04-0_5487.jpg

SEIKO 5 AUTOMATIC SNK809K1 Aviator (~389zł) -ten podoba mi się najmniej, jednak wiele razy jest wspominane na tym forum Seiko 5, tak więc jestem otwarty na propozycje.

seiko-5-automatic-snk809_88.jpg

ADRIATICA AUTOMATIC 1096.5264A BLACK (~677zł- trochę ponad budżet)

adriatica-automatic-1096_715.jpg

Seiko Pilot SRP015K1 Automatic (~1000zł- zdecydowanie ponad budżet)

srp015k1-dial.jpg

ADRIATICA AUTOMATIC 12405.5254A BLACK (~650zł)

adriatica-automatic-1240_994.jpg

Casio EF-521SP (~500zł)

97a75e9c1788ed466864aa23496eba06.jpg

Vostok Europe TU-144 2432/0465001 (~650zł)

P10816393.jpg

Bardzo spodobał mi się Vostok, jednak podobnie jak Hanowa nie ma gdzie ich obejrzeć na żywo (przynajmniej w Zielonej Górze). Spodobała mi się również jego recenzja na tej stronie http://www.overstock.com/Jewelry-Watches/Vostok-Europe-Mens-TU-144-Watch/2607691/customer-reviews.html

Czekam na rady i odrady, mając nadzieję, że tym razem uda mi się wybrać ten jeden konkretny zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może coś takiego? :D

post-18941-0-45819400-1331850676.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby ładny, ale wydaje mi się, że trochę za gruby jest, a przynajmniej tak na zdjęciu wygląda. Cały czas myślę o tym Vostoku, recenzja, do której podałem link zachwala zegarek, na tym forum ciężko wyrobić sobie zdanie, jeden post pozytywny, następny negatywny, bez wyraźnej przewagi jednych nad drugimi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12mm to akurat nie jest duża wartość.

Pamiętaj, że automat będzie zawsze grubszy niż kwarcowy.

Ja po raz kolejny ostrzegam - miałem jednego Vostoka i już nigdy mieć nie będę - syf, kiła i mogiła.

Czasami w niedrogich zegarkach zdarza się, że mają paproch na tarczy, niedoróbkę na wskazówce czy niecentrycznie umieszczoną datę.

W moim VE były wszystkie te niedociągnięcia razem + duże odchyłki czasowe między kolejnymi dobami.

Masakra!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może taki Orient ?

Zdjęcia poglądowe:

orient-LUN9P001B0.jpg

+

LUN9P001B0-5.jpg

• koperta i bransoleta ze stali szlachetnej 316L
  • bezpieczne zapięcie z dodatkowym zabezpieczeniem
  • szkło mineralne utwardzane
  • zakręcana koronka
  • wodoszczelność zwiększona do 200M
  • mechanizm japoński Orient-a UN9P-O2T
  • średnica koperty 42mm (taka akurat, nie za duża, nie za mała)

No i cena nie przekracza 500 zł, w salonach można "wyrwać" ten zegarek w granicach 400-480 zł :)

ps. ew. zobacz sobie na te forumowe aukcje: 1, 2 - a nóż coś wpadnie w oko :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi bardzo spodobał się ten Seiko z żółtymi indeksami, nie wiem jaka jest jego średnica, ale z prezentowanych właśnie jego bym zakupił. Dosyć uniwersalny, całkiem oryginalny, wygląda solidnie i szybko się nie znudzi, jak myślę. Na brązowym pasku mu do twarzy :lol: Natomiast Seiko 5 to klasyka, ale przymiarka przez zakupem konieczna.

(...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz Seiko Aviatora ja mam ten model i jestem bardzo zadowolony :lol:

Alternatywą może też być Orient Black Mako

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba będę musiał znowu wybrać się do Poznania i tam obejrzeć zegarki. Pozostanę chyba przy Edifice i Seiko, które ma opinie 'niezniszczalnych'. No chyba, że możecie mi powiedzieć coś jeszcze o Adriaticach :lol:. Orienta nie wybiorę, nie wiem czemu ale jakoś mi nie podchodzi nazwa tej firmy, kiepsko się kojarzy jak na zegarek- wiem, że to głupie z mojej strony;)

Jest jakaś strona, na której można obejrzeć zegarki Seiko 5? Na str. oficjalnej nic nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tutaj mozesz przegladac modele Seiko Seiko tylko sobie odznacz w przegladarce ze chcesz Seiko i najlepiej Movement---> Automatic....to Ci nie wyrzuci innych niepotrzebnych marek

" tylko Seiko " Damian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem ten oto zegarek: Seiko SNKK17K1 (~380zł)

r,id,d140NTA7aF40NTA7dV5odHRwOi8vaS53cC5wbC9hL2kvemFrdXB5My9ycW0vMTI1MjUvN2E2YmFjMGY0Y2ZhZWYwY2ZmMjYxOTU1MTRkZTQxNi5qcGc7bV50cnVlO3BedHJ1ZTt0XmpwZztzXnpha3VweTQ7ZnReMQ==.jpg

Jednak mam pewne wątpliwości, czy nie zwrócić go i wymienić na ten: NAUTICA - A14586G (~570zł)

A14586G_main.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eeee

Seiko ładniejsze. Chociaż mnie osobiście trochę kłuje złoty... ale Nautica jakaś brzydka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zostaw sobie Seikacza.......zobaczysz bedziesz sie w nim zakochiwal kilka razy......najbardziej mi sie w nich podobaja nakladane napisy i.....ten plynacy sekundnik ktory nigdy sie nie nudzi :)

" tylko Seiko " Damian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zostawił Seiko. Później dla urozmaicenia może jakiś pasek brąz lub czarny do niego, od czasu do czasu.

(...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.