Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

martholini

Zegarek kieszonkowy REPETIER

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mój tata jest posiadaczem zegarka kieszonkowego (bez marki) - w rodzinie od dawien dawna. Wiedza moja i mojego taty na temat tego zegarka jest znikoma. Wiemy tylko że zegarek podobno jest niekompletny, a że jest to pamiątka rodzinna i jest dla nas bezcenny, chcielibyśmy go skompletować. Czy ktoś wie coś na tema tego zegarka i mógłby nam pomóc. Bylibyśmy bardzo wdzięczni. Gdzie ewentualnie szukać części do takich zegarków. W załączeniu zdjęcia. Z góry dziękujemy.

post-39657-0-87189900-1309598992_thumb.jpg

post-39657-0-32970000-1309599001_thumb.jpg

post-39657-0-50149300-1309599009_thumb.jpg

post-39657-0-80277300-1309599019_thumb.jpg

post-39657-0-98553900-1309599028_thumb.jpg

post-39657-0-45325000-1309599039_thumb.jpg

post-39657-0-02158500-1309599050_thumb.jpg

post-39657-0-07080300-1309599059_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zegarek podobno jest niekompletny, a że jest to pamiątka rodzinna i jest dla nas bezcenny, chcielibyśmy go skompletować. Czy ktoś wie coś na tema tego zegarka i mógłby nam pomóc. [...] Gdzie ewentualnie szukać części do takich zegarków.

Jeżeli nigdzie nie ma jakiś sygnatur czy napisów, to trudno będzie znaleźć producenta. Brakuje mu dużej wskazówki sekundowej i półmostka z kołem minutowym. Wskazówka to nie problem, ale pólmostek i koło minutowe raczej nie do zdobycia, chyba żeby ktoś miał takiego samego "trupka" i odstąpiłby części. Tutaj masz zegarek prawdopodobnie tego samego producenta co Twój:

http://www.worldofti...stige-6117.html

Edit.

A tutaj masz mechanizm dokladnie taki jak Twój:

http://www.luxushamm...06322-48290.jpg

więc nie brakuje Tobie pólmostka tylko samo kółko minutowe, ale i tak będzie trudne do zdobycia.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuje za odpowiedź.

Czy można chociaż określić z jakiego kraju pochodzi, jaka jest jego historia??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuje za odpowiedź.

Czy można chociaż określić z jakiego kraju pochodzi, jaka jest jego historia??

Kraj producenta, to zapewne Szwajcaria, ale więcej to można by powiedzieć dopiero po odkryciu nazwy tego producenta.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuje.

Czy jest choć cień możliwości, aby dowiedzieć się jaki to producent i historia?? Jak to zrobić??

Mieszkamy w Poznaniu. Może więcej nam Pan powie jak zobaczy Pan ten zegarek na żywo??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest choć cień możliwości, aby dowiedzieć się jaki to producent i historia?? Jak to zrobić??

Szansa taka jest zawsze, ale to są tak odległe czasy, że znalezienie jakiś materiałów pisanych jest bardzo trudne i tylko przypadkiem można trafić na taki sam mechanizm sygnowany przez firmę...

Mieszkamy w Poznaniu. Może więcej nam Pan powie jak zobaczy Pan ten zegarek na żywo??

Wprawdzie są firmy, które używały dyskretnych (niewidocznych dla ogółu) sygnatur, ale mechanizmy tych producentów są mi znane, a w tym przypadku na pewno nic więcej na żywo (bez rozbierania zegarka) nie wypatrzę.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

O ile mogę się dopisać to dodam tylko że braki jakie w nim widzę to wskazówka stopera i pierwsze koło sprzęgła stopera na osi sekundowej .Koło takie najlepiej pozyskać jak napisał Piotr z trupka i tu najlepiej szukać takiego na giełdzie w Bytomiu,lub też można szukać kogoś kto potrafi takie koło dorobić na frezarce.Zastanawiam się tylko czy to czasem przypadkiem nie jest jakaś archaiczna Lemania 1/4 repetier chronograf? Cieżko powiedzieć.Datowanie zegarka określał bym na lata 1890.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.Zastanawiam się tylko czy to czasem przypadkiem nie jest jakaś archaiczna Lemania 1/4 repetier chronograf? Cieżko powiedzieć.Datowanie zegarka określał bym na lata 1890.

Repetiery z chronografem Lemani maja najczęściej taki wygląd z charakterystycznym pólmostkiem:post-859-0-89357800-1309690574_thumb.jpg

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Tak tylko gdybałem sobie po cichu w myślach czy aby czasem, ponieważ spotkałem wiele werków róznych producentów i gdyby nie sygnatura(np pod tarczą,lub pod jakims półmostkiem) to nigdy by mi nawet na myśl nie przyszło że dany mechanizm jest akurat tegoż producenta.W jakiś sposób wydał mi sie on podobny, ale jeżeli ten mostek jest chraterystyczny we wszystkich Lemankach to nawet nie ma co kombinować i jasno stwierdzic że me mysli szły w złym kierunku.Dzięki Piotrze za wyjaśnienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem, jest to Le Phare kaliber OC:

post-859-0-11246900-1309751234_thumb.jpg

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mogę się spytać co to oznacza, ponieważ się na tym nie znam??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mogę się spytać co to oznacza, ponieważ się na tym nie znam??

Że zegarek został wykonany przez firmę Le Phare założoną w 1888 w Le Locle Szwajcaria.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Też znalazłem trochę informacji n/t tych mechanizmów produkowanych prze La Phare.Dokładniej jest to mechanizm cal. 19-cie 1xx VCC.Produkowano je w 2-ch wariantach:

Pierwszy jako repetier z chronografem , drugi jako mechanizm tylko ze stoperem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.